2010. július 10.Vancsó Éva
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Betiltott botránykönyvből lett nagy sikerek

Vallási viták, erkölcstelenség, rasszizmus - csak néhány példa, hogy milyen viták, botrányok születhetnek egy-egy regény körül. Ezeket az alkotásokat kritizálhatják és évekre betilthatják, de előfordul, hogy az utókor már teljesen másként vélekedik, és a botránykönyvből igazi klasszikus lesz.

Könyvek nem csak ragyogó sikert és nagy rajongást okozhatnak, hanem bizony botrányt is kavarhatnak. Bizonyos politikai rendszerek gyakran éltek az elhallgattatás módszerével a huszadik században, de az idők kezdetétől fogva megvannak azok az irodalmi alkotások, amelyek erkölcsi, vallási szempontból kifogásolhatónak ítélhetőek. Ennek általában következményei is voltak: indexre helyezés, betiltás. Íme négy olyan regény, melyet a megjelenésük idején rosszul fogadtak, botrányok öveztek, sőt egy adott korban, időben még be is tiltottak. De, mint utólag kiderült, tévedtek.

Nikolausz Kopernikusz: De Revolutionibus

Kopernikusz a reneszánsz legnagyobb csillagásza, megváltoztatta a világot azzal az elméletével, hogy a Föld és a többi bolygó a nap körül kering, és nem a mi bolygónk a világegyetem középpontja. Könyvében, a De Revolutionibusban kifejtette az elméletét, de ezt kevesen olvasták el. Így, bár az elmélet ellentétben áll az Ószövetség szó szerinti értelmezésével, az egyház sokáig nem tette indexre, hiába számított a szerző kezdettől a kritikára. Ehhez egy másik nagyszerű tudós kellett, Galileo Galilei, aki valóságos leírásnak, nem matematika modellnek értelmezte a Kopernikusz heliocentrikus világképet. Az egyház végül gondolataiért őt nem ítélte el, de Kopernikusz könyvét tiltólistára helyezték, míg az évszázadok bebizonyították, hogy a két tudósnak igaza volt.

Harriet Beecher Stowe: Tamás bátya kunyhója

Magyarországon a kiskammasz korosztálynak ajánlott olvasmány Harriet Becher Stowe Tamás bátya kunyhója című regénye, míg az Egyesült Államok déli részén évekig tiltott alkotás volt erősen rabszolgaság-ellenes témája és hangneme miatt, mivel a főszereplő Tamás bátya az elnyomás ellenére is nemes és erkölcsös ember tud maradni. A regény vitába szállt az állítással, hogy a fekete ember alacsonyabb rendű. A fél országban népszerű, fél országban tilos könyvnek része volt a polgárháború kirobbanásában, és a legeneda szerint Abraham Lincoln így köszöntötte az írnónőt: "Szóval ez a kis hölgy írta azt a könyvet, amiből ez a nagy háború lett!"

Vladimir Nabokov: Lolita

Egy tizenkét éves lány utazza körbe Amerikát a szeretőjével, aki egyébként az anyja férje volt. Ez alapján nem meglepő, hogy a Lolita című regényt obszcenitásért több országban, köztük Franciaországban, az Egyesült Királyságban is indexre tették. Ugyanakkor a botrányos jelleg, és a később belőle készült film miatt az is ismeri, aki nem olvasta, és a lolita szót használják általános értelemben az idősebb férfiakkal csábítóan viselkedő tinédzser lányokra is. A későbbi korok ítélete szerint a könyv egyáltalán nem pornográf, sokszor inkább irónikus, de kétségtelenül tabudöntögető alkotás már csak a témájával is.

Salman Rushdie: Sátáni versek

Nem csak a katolikus egyház érezhet sértőnek egy alkotást, Salman Rushdie botrányos regényét a világ muszlim közössége istenkáromlásnak minősítette. A Sátáni verseket részben Mohamed próféta élete inspirálta, de a Koránból kimaradt, nem elfogadott események és gondolatok jelennek meg benne. A művéért az indiai származású író ellen halálos kiközösítést hirdettek, azonnal betiltotta az alkotást gyakorlatilag minden muszlim többségű ország. Véres események is kapcsolódtak a kiadásához, könyvesboltokat robbantottak fel, a Sátáni versekkel kapcsolatba kerülő fordítót, kiadót bántalmazták több helyen. Bár a hivatalos halálos büntetést visszavonták, egy alapítvány 2,8 millió dolláros vérdíjat tűzött ki Rushdie fejére. Mindezek ellenére ünnepelt író, a mágikus realizmus Dél-Amerikán kívüli mestere, akit sokan az irodalmi Nobel-díjra is esélyesnek tartanak.


Látható, az idő sokszor megváltoztatja a véleményeket, lecsillapodnak a kedélyek, és a könyv elfoglalhatja méltó, irodalmi értékének megfelelő helyét. A botrány és tiltás meg esetleg még jó reklám is, mert köztudott, hogy a tiltott dolog, a felhajtás vonzó. Ezért lehet érezni egy kis édes borzongást, vegyülve az örömmel, hogy itt és most ezeket szabadon el lehet olvasni.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei