2012. március 24.Frei Gabriella
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Grecsó Krisztián író kapta a 2012-es AEGON Művészeti Díjat

Huszonnyolc jelölt közül választotta ki a szakmai zsűri Grecsó Krisztián írót, aki kedden vehette át az AEGON Művészeti Díjat, Mellettem elférsz című, 2011-ben megjelent regényéért. A szerző a pénzjutalom mellett Beretvás Csanád Ritmus című márvány kisplasztikáját kapta.

Az MTI tudósítása szerint az ítészek egyike, Tarján Tamás irodalomtörténész, kritikus erősnek nevezte a 2012-es mezőnyt, és megjegyezte, hogy a hazai irodalom "páratlanul gazdag" korszakát éli az utóbbi évtizedekben. A döntést indokolva elmondta, hogy Grecsó Krisztián könyve amellett, hogy regényhagyományunk legjobb előzményeire épít, illik az új európai irányokba is.

A nyertesen kívül a legjobb tíz között szerepelt Bodor Ádám Verhovina madarai, Borbély Szilárd Szemünk előtt vonulnak el, Grendel Lajos Négy hét az élet, György Péter Apám helyett, Horváth Péter Bogárvérrel, Láng Zsolt A föld állatai, Papp Sándor Zsigmond Semmi kis életek, Tóth Krisztina Pixel és Varga Mátyás parsifal, parsifal című műve.

Grecsó Krisztián a hírügynökségnek szintén úgy fogalmazott, hogy "nagyon jó" alkotások közül választották ki a Mellettem elférsz című regényét, ami külön örömet jelent számára. Ősszel az ő feladata lesz, hogy egy másik művészeti ágból válasszon maga mellé társdíjazottat, amivel kapcsolatban még nincs ötlete. A jövőre vonatkozóan úgy nyilatkozott, hogy egy időre szeretne eltávolodni a családi történetektől.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei