2014. március 6.Frei Gabriella
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Ezerarcú nő - Karafiáth Orsolya volt a Kárászy Szalon vendége

Karafiáth Orsolyát hallgatni kicsit olyan érzés, mint Marilyn Manson önéletrajzi könyvét lapozgatni. Nem tudható, valójában ki rejtőzik a kalandokról, szerelmekről és extrém csínytevésekről szóló történetek mögött - amelyek egy részét talán az írói fantázia is átformálta - ez azonban senkit sem zavar.

Február 10-én, egy Karafiáth Orsolya személye köré szerveződő esttel indult a Kárászy Szalon Ezerarcú nő című sorozata. Kárászy Szilvia családias, mégis emelkedett hangulatot árasztó egykori lakásában elmondta: az apropót az szolgáltatta, hogy tizenöt évvel ezelőtt került a boltokba a "kultúrdémon" első verseskötete (Lotte Lenya titkos éneke), a két legutóbbi könyvét megjelentető Scolar kiadó pedig idén húszéves. Ebből az alkalomból a szerző mellett Ágens és a meglepetésvendég Kemény István olvasott fel Karafiáth Orsolya költeményeiből, Tóth Evelin énekelt, az esemény háziasszonya pedig zongorázott. A lényeg azonban a főszereplővel folytatott közel kétórás beszélgetés volt, amelynek során az alkalmi talkshow-műsorvezetővé avanzsált Kárászy Szilvia kérdezte az idén új regénnyel (A házikedvenc) jelentkező írót.

Karafiáth szavait szinte folyamatos derültség kísérte, amit nem feltétlenül a témák, inkább az előadásmód - ezen belül is a hangsúlyok és sokatmondó arckifejezések - váltott ki. Például akkor, amikor tagadta korábbi állítását, miszerint az efféle rendezvényeken tudatosan "össze-vissza" szokott nyilatkozni, vagy amikor saját beszédhangját, esetleg külsejét dicsérte. Nem beszélve az értékes pillanatról, amikor azt imitálta, hogyan furulyázott az orrával gimnáziumi tanára, számos reménytelen szerelmének egyike.

Bár Karafiáth bevallása szerint otthon nem szokott rendezkedni, a szalonban kiállított egyik Szilas Rita-ruhát mégis áthelyezte egy óvatlan pillanatban. Arra azonban nem számított, hogy a "hibát" azonnal orvosolja Kárászy Szilvia, aki nem sejtette, hogy vendége nyúlt bele az enteriőrbe. Utóbbi a fellépésre egy - szintén Szilas tervezte - imádkozó sáskás darabot vett fel, amelynek köszönhetően szóba kerültek egykori biológusi ambíciói. Ebben édesanyja egyik barátja is szerepet játszott, aki fürkészdarazsakkal foglalkozott. Kiderült azonban, hogy az illető családos ember, úgyhogy Orsolya nem tudta többé szeretni a darazsakat (sem). Mivel általában a "megdolgozott", "kiégett" emberek vonzóak számára, ezzel a problémával nem akkor szembesült utoljára.

Kárászy megemlítette a 2013-as szegedi Miró-kiállítást is, amelyre Karafiáth késve érkezett, és mivel alig beszélt a témáról, támadás érte. Pedig amúgy precíz ember, akkor is alaposan felkészült, de frusztrálta, hogy nem volt nála a szemüvege - különösen, hogy képeket kellett ismertetnie - és kicsit meg is ijedt. Ennek ellenére úgy érezte, "jó fej", volt. A kritikára nem tudott jól reagálni, közönsége pedig két táborra szakadt, miközben ő a vészkijáraton távozott. Utána viszont isteni halászlevet evett. Mallorcai halálközeli élménye szintén happy enddel ért véget, a félelmetes tengeri vihart követően egy szép fülbevalót vett magának.


Karafiáth Orsolya és a Tina Turner-parókaAz est folyamán több - valamiképpen az íróhoz kapcsolható - videót is levetítettek, köztük az első kötetét ihlető Lotte Lenyáról készült felvételeket. Utóbbit Karafiáth úgy jellemezte, hogy bár fizimiskája leginkább egy takarítónőt, vagy kukalakót idézett, színpadi jelenléte mindezt ellensúlyozta. Idoljai sorát gazdagította Edie Sedgwick, akiben a sebzettség, érzékenység fogta meg, más szóval az, hogy "olyan kis szerencsétlen volt". Bár egy leszbikus barátnője szerint "reménytelen hetero", a nőket izgalmasabbnak tartja, mint a férfiakat. Azért elismeri, hogy utóbbiak között is "van egy-két jó fej", most például Elvis Presley-ért van oda. Egy ilyen szenvedély egyébként általában fél évig tart nála, aztán szépen "elhamvad". Amíg azonban benne van, szinte eggyé válik az alannyal, Elvis mozgását már remekül begyakorolta. Példaképe egy túlsúlyos, bajszos imitátor, aki ráébresztette, hogy ha bajusszal lehet valaki Elvis, akkor nőként is.

A zenéhez egyébként is közel érzi magát, volt már punkénekesnő is, egy "szerinte elég jó, mások szerint elég rossz" együttesben. A lánybanda tagjai lóálarcban játszottak, felfestett lábszőrrel, és egyik énekesük soha nem volt olyan állapotban, hogy kimenjen a színpadra. A kivetítőn bemutatott koncertrészlet bizonyára örök élmény maradt az est vendégei számára.

A művésznek volt ennél vállalhatóbb találkozása is a zenével. Tóth Evelin éneke egy kiállításmegnyitón ragadta magával, későbbi együttműködésük gyümölcse A fekete macska című, 2009-ben megjelent lemez lett. Karafiáth egyébként még nem tett le róla, hogy "idővel megjön a hangja és a hallása", és maga is énekesnő lesz. Igaz, hogy már enélkül is popsztárnak tekinti magát.

Amikor még nem volt túl ismert, egy barátnőjével olyan közéleti személyiségeket zaklattak, akiket "meg akartak büntetni". Valakit felkértek, hogy harci marhát alakítson egy filmben, mást követtek, vagy a nevében furcsa verseket küldözgettek az ÉS-nek. A rendőrséget sem sikerült elkerülni, de végül megúszták pszichiátriával. Akcióikat egyfajta kritikának szánták. Maga Karafiáth ma már egész jól kezeli a munkáit érő bírálatokat, de a személyeskedés bántja. Szintén dühíti, ha egy megjelent műben mutat rá valaki olyan hibára, amit ő is kijavítana. Frissen kiadott regényét, A házikedvencet eddigi tapasztalatai szerint vagy imádják, vagy utálják, előbbieket jobban megérti. Őszre már egy új kötetet tervez, amelyben sellők, szirének és hínárokkal szeretkező nők lesznek, összművészeti körítéssel.

Bár Karafiáth látszólag nem riadt vissza semmilyen kényes témától, még attól sem, hogy a pszichológusát emlegesse, az őt igazán mélyen érintő kérdésekbe nem ment bele. Amikor azonban Kárászy Szilvia a Párizsban vásárolt Tina Turner-paróka után egy dedikált Elvis-bakelittel is meglepte, sokkszerű megilletődöttsége többet mondott minden korábbinál.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei