Irodalom kategória 63. oldal

Susanna Clarke: Búcsúbáj Hölgyei és Más Történetek

Susanna Clarke: Búcsúbáj Hölgyei és Más Történetek

Susanna Clarke Búcsúbáj Hölgyei és Más Történetek című novellafüzére első könyvének, A Hollókirálynak kis kiegészítője: rövid történetek gyűjteménye ugyanabban a varázslatos univerzumban (az alternatív 19. századi Angliában, ahol a mágia mindennapos) és ugyanabban a míves stílusban elmesélve (mintha egy korabeli író lenne az elbeszélő).

2008. április 5.
 
Twist Olivér 40 millióért kelt el

Twist Olivér 40 millióért kelt el

Rekord összegért, 229 000 dollárért - mintegy 40 millió forintért - árverezték el New York-ban Charles Dickens (1812-1870) világhírű könyvének első nyomtatott példányát. A Christie's International nevű aukciósház igencsak remek fogást csinált a 19. századi londoni árva gyerek történetével.

2008. április 3.
 
A 49-es tétel kiáltása  - metafizikus kult-thriller Pynchon tollából

A 49-es tétel kiáltása - metafizikus kult-thriller Pynchon tollából

Thomas Pynchon a posztmodern világirodalom egyik kiemelkedő alakja. Életét (sokak szemében) épp oly titokzatosság és homály fedi, mint regényei miértjeit – kiváltképp magyar vonatkozásban.

2008. március 31.
 
Tóth Krisztina: Állatságok - szellemes versek kicsiknek és nagyoknak

Tóth Krisztina: Állatságok - szellemes versek kicsiknek és nagyoknak

Tudják Önök vajon mi az a tanrek? És a fossza? Bevallom én nem tudtam,hogy ezek bizony olyan állatok, akik tőlünk igen távol élnek. Már ezért is érdemes volt elolvasni Tóth Krisztina: Állatságok című könyvét.

2008. március 26.
 
Szekrénymesék - fantáziadús történetek a gardróbok fura lakóiról

Szekrénymesék - fantáziadús történetek a gardróbok fura lakóiról

Mindenkivel előfordult már, hogy éjszaka a szekrény felé pislantott elalvás előtt. Főként gyermekként tettük fel magunknak a kérdést, vajon ki lakozik ott benn, a ruhák között? Milyen gonosz lény lehet? Aztán jött egy könyv, amely megerősíettt abban, bizony, a szekrényekben zajlik az élet. A Szekrénymesék című kötetet olvasva viszont megnyugodhatunk: ezek a lakók nem rosszak, hanem nagyon is szeretnivaló mesehősök.

2008. március 24.
 
Harry Pottert a húsvéti nyuszi ölébe!

Harry Pottert a húsvéti nyuszi ölébe!

Húsvét környékén ismét szaporodnak a ráncok a szülők arcán: vajon mivel lephetnék meg egyszem (kétszem és többszem) gyerekeiket? Csokoládét úgyis kapnak a nagyszülőktől, pénzt a nagybácsiktól és egyéb tanácstalan rokonoktól, a ruha pedig, bár praktikus, mégsem dobja fel túlságosan a csemetét.

2008. március 19.
3
 
Lebukott a hazug írónő, Margaret B. Jones

Lebukott a hazug írónő, Margaret B. Jones

Sokféle módja van a haszonszerzésnek, egyesek pedig könyörtelenül ki is használják az emberek jóhiszeműségét. Ezen az elven írta meg hazugságokon alapuló önéletrajzi regényét Margaret B. Jones, eredeti nevén Margaret Seltzer. A kiadó, miután értesült a valótlanságok sorozatát felvonultató könyv hiteltelenségéről, azonnal visszavonta a maradék példányokat.

2008. március 15.
3
 
Bábel után - intellektuális kalandozás a nyelvek szövevényes világában

Bábel után - intellektuális kalandozás a nyelvek szövevényes világában

Az átlagember, amikor nekilát egy fordításnak, általában megelégszik egy kétnyelvű szótárral; aki egy irodalmi művet szeretne átültetni az anyanyelvére, az a keze ügyébe kerít egy szinonimaszótárt, esetleg egy idegen szavak szótárát is; George Steiner: Bábel után - Nyelv és fordítás című könyve azonban rávilágít arra, mindezek korántsem elegek ahhoz, hogy jó fordítást készítsünk, amikor egyszerre vagyunk képesek az eredeti forrásnyelvi mű tökéletes hasonmását létrehozni, s ugyanakkor újjá is teremteni azt.

2008. március 5.
 
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások