2007. október 13.V.B.
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Titanic - Sorsok és utak

Az amerikai Arthur Larned Ryeson 61 éves volt, mikor feleségével, Emily Borie Ryesonnal, lányaival, Suzette és Emily Ryesonnal és fiával, Johnnal együtt Európába utaztak, hogy a két lánynak megfelelő, európai férjet szerezzenek. Nem sokkal érkezésük után azonban a Ryeson család szörnyű hírt kapott otthonról: egyik fiuk autóbalesetben életét vesztette. A család azonnal jegyet váltott az első elérhető hajóra, hogy odaérjenek fiuk 1912. április 19-i temetésére.

Ez a hajó a Titanic volt.
Arthur Larned Ryeson soha nem érkezett meg Amerikába. Egyike volt annak az 1517 embernek, akik életüket vesztették a modern világ eddig ismert legszörnyűbb tengeri katasztrófájában.

Ez csupán egyetlen lehetséges sors, melyet a látogatóra mérnek jelképesen a Millenáris Fogadóban helyet kapott Titanic kiállítás kezdetekor. Az érkezők mind húzhatnak egy beszálló kártyát, melyen az eredeti utas-listán szereplő nevek egyike szerepel, hogy aztán átlényegülve induljanak neki a kiállításnak, ahol a hajóroncsból felhozott tárgyi emlékekkel és felvonultatott emberi sorsokkal teszik emberközelibbé és megrendítőbbé a már mindenki által ismert tragédia történetét.

Egy olyan kor vonul fel a látogatók előtt, melyet a technikába vetett vak hit és az anyagi jólét jellemzett. Ilyen szellemben született meg a hírhedté vált hajó, mely több ezer ember vérével írta be magát a történelemkönyvekbe, s tragédiájával a korszellem árnyoldalának szimbólumává vált. A kiállítás elején látható első osztályból származó, finoman megmunkált tárgyi emlékek után a másod-, majd harmadosztály (az elsőhöz képest) puritán egyszerűsége döbbenti meg a szemlélődőt. Ám a kiállított tárgyak ereje mégsem az osztálykülönbségekre való rávilágításban rejlik. A falakon egyre-másra híres utasok portréi tekintenek le ránk, s a képek alatt rövid magyarázat olvasható, mely elmeséli, miért és hogyan is került az illető a Titanicra. A látogatóban keserű belátás kel életre, mivel a bemutatott emberek legtöbbjének történetéről szinte süt a sorsszerűség. Sokan nem is a Titanicra vettek jegyet, csak valamilyen véletlen esemény okozta, hogy ők is a fedélzeten voltak, vagy olyan nem várt esemény indította útnak őket, melyben alig volt szerepe az emberi akaratnak.

A kiállítás végén a falon szerepel az utas-lista, melyen mindenki kikeresheti a saját beszállókártyáján szereplő nevet, hogy megtudja, szerencsés lett volna-e adott helyzetben, avagy sem. Ez a gesztus hivatott tudatosítani: abban a helyzetben a vakszerencsén múlott a túlélés.

Visszagondolva mindarra, mellyel gazdagabb lett a kiállítás által, a látogató elgondolkodhat: vajon meddig terjed az emberi akarat hatalma, s a technikáé, melyet olyan büszkén mutatunk fel, mint láncon vezetett rabszolgánkat; és hol kezdődik az, melyet az emberi elme nemhogy irányítani, megérteni sem tud? Vajon mennyire irányítjuk mi magunk az életünket, és mennyi múlik azon, hogy jó beszállókártyát húzunk?

*

Megtekinthető: 2007. szeptember 1-jétől november 26-ig, 10-18 óráig
Helyszín: Millenáris Fogadó


Kapcsolódó cikkünk:
Titanic - a kiállítás

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei