2007. október 16.Horváth Krisztina
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Lökd ide...

A korsón kacér fény csillan, az aranysárga folyadék gyöngyöket képez az üvegtesten, ahogy hívogatón hullámzik a felhő-könnyű fehér hab alatt. Azután érdes kezek ragadják meg, és emelik mohón szomjas szájakhoz, hogy néhány röpke pillanat alatt eltüntessék, nyomtalanul. Ez a sör sorsa.

De vajon eszükbe jutott már valaha, hogy honnan származik, hogyan készül, és egyáltalán: milyen folyamatokon keresztül jut el a férfiak kedvenc itala a kocsmaasztalon álló korsóig? Ha nem, akkor itt a remek lehetőség, ugyanis a kőbányai Dreher Sörmúzeum kimerítő választ ad a fent emlegetett kérdésekre, és emellett sok egyéb érdekességgel is megismerkedhetünk.

A tárlat a céhes időktől kezdve mutatja be a kíváncsi sörrajongóknak, hogyan alakult ki, és milyen fejlődésen ment át az ipari serfőzés hazánkban, különös tekintettel Kőbányára, természetesen. Régi cégtáblákat, söröspalackokat, festményeket és rézkarcokat is megcsodálhat a látogató, sőt, különböző sörrel kapcsolatos mondások és legendák nyomába eredhet: például megfejtheti, miért is mondják, hogy "iszik, mint a gödény", illetve megtudhatja azt is, "hogyan került a csizma az asztalra". A sörgyártás eszközei legalább ilyen fontos részét képezik a kiállításnak, ezek által érthetővé válik e bonyolult folyamat minden mozzanata.
A múzeumban lehetőség van Sörutazást tenni, melynek keretében tárlatvezetést tartanak egy kisebb csoportnak. A résztvevők megtekinthetik Európa egyik legszebb főzőházát, és meg is kóstolhatják a nemes italt, miközben a helyes kóstolás mikéntjéhez is kapnak instrukciókat.

Érdemes hát felkerekedni és ellátogatni Kőbányára, hogy aztán este az ember igazán komoly meggyőződéssel énekelhesse a Fonográf-slágert a kocsmában: "amíg a munka becsület dolga, tisztességgel megszomjazom…"

*

Helyszín: Dreher Sörmúzeum, 1106 Budapest, X. kerület, Jászberényi út 7-11.
Időpont: A kiállítás állandó.
Egyéb: A Sörmúzeumot csak 18 éven felüliek látogathatják, a tárlatvezetéshez előzetes telefonos egyeztetés szükséges.
Nyitva tartás: Minden nap 9 és 16 óra között.
Jegyárak: A belépődíj 300 Ft, a nyugdíjasok és a diákok 50% kedvezményben részesülnek; a rendőrök, tűzoltók, vám- és pénzügyőrök, a polgárőrség és a katasztrófavédelemben dolgozók és közvetlen hozzátartozóik igazolványuk felmutatásával ingyen látogathatják a múzeumot.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei