2007. október 18.V.B.
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Minden, ami ember - WorldPress Photo 2006

Mily csodás lény az ember! Ki ne találkozott volna már ezzel az elcsépelt frázissal ilyen vagy olyan formában? Persze a hiúság okán mindenki egyetért vele, ám csak kevesen vannak, akik veszik a fáradtságot, és valóban vetnek egy pillantást erre a csodás lényre. Valóban ennyire egyedi lenne? Többek közt ezt a kérdést is segít megfelelni a Néprajzi Múzeumban helyet kapott vándorkiállítás a World Press Photo szervezésében.

A World Press Photo 1955-ben, Hollandiában alapított független, non-profit szervezet. Elsődleges célkitűzése a hivatásos sajtófotósok munkájának támogatása és népszerűsítése szerte a világon. Ebből a célból minden évben megrendezi a világ legnagyobb és legtekintélyesebb sajtófotó versenyét. A díjazott képekből vándorkiállítás készül, amelyet évről évre több mint egymillió ember tekint meg a világ számos országában.

A tárlat bejáratánál a 2006. év nyertes fotója fogadja az érkezőt, mely a Libanont ért bombázások kapcsán készült. Egy négyfős társaságot kapott lencsevégre a fotós - Spencer Platt - amint éppen egy kis piros autóban egy romövezte úton haladnak. Az autó tisztaságával és ápoltságával jelentősen kirí a mögötte elterülő katasztrófa-sújtotta tájból.
Ez a kép magába sűríti mindazokat a tulajdonságokat, melyek az egész kiállítást jellemzik: meghökkentő, mozgalmas, hatásos és egyfajta realitásból eredően groteszk.

Ha a látogató folytatja a képek nézegetését, különböző témákban találhat a fent említett értékeket mesterien felvonultató alkotásokat úgymint: sport, háborúk, nyomor, természeti katasztrófák, állatvilág, emberi sorsok.

Ám szóljanak bár a fotók az élet legkülönbözőbb eseményeiről, melyek térben és időben jól szeparáltak, egy közös motívum ott lüktet mindegyikben, ez pedig nem más, mint AZ EMBER. Láthatjuk magunkat sírni, nevetni, meghalni, szenvedni, és elszörnyülködve szemlélhetjük mindazt a borzalmat, mellyel önmagunkat büntetjük. "Nézd meg jól, mert ez mind te vagy!" - írhatták volna a rendezők majd’ mindegyik kép alá.

Ahogy ott állunk a kép előtt, melyen egy robbantástól megcsonkított kislány holttestét készítik elő temetésre, csodálat ébred bennünk a fotós iránt, aki az emberiség szemévé volt képes válni, és rögzíteni tudta mindazt, melybe sokan belerokkannának, ha testközelből élnék át. Ezzel egy időben azonban fel is háborodunk a világon, mely igazságtalanul és kegyetlenül színhelyül szolgál olyan személyes és egész közösségeket érintő tragédiáknak, mint amilyeneket a kiállítás képei megörökítenek.

A tehetetlenség szüli ezt az indulatot. Az ember kicsinek, gyengének érzi magát látva ezrek és százezrek szenvedését. A WorldPress Photo 2006 kiállítás azonban többek közt arra is rámutat, hogy ez a cselekvésképtelenség illúzió csupán. Nem tehetetlenségről van szó, csupán tett nélküliségről: a kislány a fotón nem támad fel, a megégett katona nem lesz újra a régi, a földrengés áldozatai nem kapják vissza otthonukat, és az amputáltak futballcsapatának tagjainak sem nőnek vissza elvesztett végtagjaik attól, hogy egy ember itt, Közép-Európában felháborodik. Ahelyett, hogy lesütjük tekintetünket és továbbhaladunk egy remélhetőleg vidámabb hangvételű kép felé, inkább tekintsünk magunkba, s lássuk be: ugyanúgy felelősek vagyunk azért, ami a világban történik, mint azok, akik ténylegesen meghúzzák a ravaszt.

A WorldPress Photo 2006 kiállítás az emberről szól. Egy kis hányadára mutat rá mindannak, amit tettei alapján az emberiség magáról kinyilatkoztat. Felhívja a figyelmet arra, hogy akár a fotók szereplőiként, akár passzív nézőként (aki azt hazudja magának, hogy ő bizony nem tehet semmiről) - mi mind a kiállítás részesei vagyunk.

*

Helyszín: Néprajzi Múzeum, Budapest, Kossuth Lajos tér 12.
Megtekinthető: 2007. szeptember 22. - október 21.


Kapcsolódó cikkeink:
A világ képekben
Semmi sem változik - World Press Photo 2006

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei