2007. október 23.Horváth Krisztina
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Szocialista divat a kirakatban

Kirakatba kerültek a rendszerváltás előtti idő legjellegzetesebb öltözékei: a Budapesti Történeti Múzeum kiállítást rendezett az ötvenes és hatvanas évek meghatározó ruhadarabjaiból. Nem is áll ez tőlünk olyan távol, mint ahogy azt első hallásra gondolnánk, hiszen a manapság ismét divatos, "retro"-nak nevezett stílus részben ebből az korszakból merítkezik.

A divat mindig meghatározó volt az emberek életében. Bizony, az emberekében, ugyanis nemcsak a nők hódolnak előszeretettel az öltözködés művészetének, hanem a férfiak is.
Kiválóan példázza ezt a kiállításon felbukkanó gyapjúszövetből készült lódenkabát, a svájcisapkák és műbőr kalapok, melyek a korszak ikonjaivá váltak. De találkozunk az ismét hódító Tisza cipővel, valamint nem feledkezhetünk meg a pöttyös és csíkos ruhákról sem.
A kiállítás gerincét Ökrös Zsuzsa divattervező fennmaradt hagyatéka adja, melyet lánya ajándékozott a Múzeumnak. Eköré épül minden más - számos kiegészítő, fotók és rajzok, továbbá magánemberektől kölcsönzött ruhadarabok is megtekinthetők.
A koktélruháktól és estélyiktől kezdve egészen a leghétköznapibb viseletig mindent felvonultat a kiállítás, sőt, a Múzeum egyik termében filmvetítés várja a látogatókat, ahol korabeli híradók idézik a szocializmus hangulatát.*

Helyszín: Budapesti Történeti Múzeum - Vármúzeum (Budavári Palota "E" épület), 1. emelet
Időpont: 2007. október 12. - 2008. január 14.

Jegyárak
Felnőtt: 1100 Ft
Diák, nyugdíjas: 550 Ft
Családi (4 főig): 1800 Ft
Diákcsoport (10 fő felett): 350 Ft/fő
Fotójegy: 600 Ft
Videó jegy: 1600 Ft

Bővebb infó: www.szocialistadivat.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
pihe 2007-10-23 21:25:18
nekem is volt tiszacipőm, kár, hogy kidobtam...
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei