2007. december 6.Szabó G. István
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Festett világ - ahogyan Pálinkás János látja

"A mai rohanó, uniformizált, szürke világunkban az emberek nagy többsége légvárakat épít, illúziókat kerget. Én nem kergetem az illúziót, hanem megkísértem. Önkényesen kiragadok pillanatokat ebből a valós-képzelt világból, melyeket - mint Hrabal a történeteivel - kiszínezek, felnagyítom és így mutatom be: Ez az én világom!"

Amikor az ember abban a szerencsés helyzetben van, hogy személyesen ismer egy festőművészt (mi több, ha történetesen barátja is az illető), és éppen a művészetéről, valamint jelenlegi kiállításáról ír, felvetődik a probléma, hogy vajon kellő elfogultság nélkül tudja-e bemutatni őt azok számára, akik még nem ismerik? Meglátjuk.


Zöld tájkép


Pálinkás János 1968-ban, Szentendrén látta meg a napvilágot, a lázadó művészetek városában. (Ez a tény számára különösen és halmozottan intő jel lesz a későbbiekben.) Itt cseperedett fel, járta iskoláit, majd egy huszáros lendülettel elvégezte a Vasútüzemi Szakközépiskolát, hogy vonatokat felügyelő, irányító vasutas - vagy ahogyan csak barátai, ismerősei nevezik: bakter váljon belőle.
Bár több alkalommal is megjegyezte már, hogy tévedésből lett vasutas, igazán pályaépítő szakember szeretett volna lenni, megállapítható, hogy a sors nem végezte rosszul a dolgát. Majd egyszer, mikor visszaemlékezik festészetének kezdetére, meg fogja jegyezni két pohár száraz fehérbor között, hogy baktersága nélkül, mely viszonylag sok szabadidőt adott neki az elmélkedéseire, útkeresésre, önmegismerésre, talán sosem ragad ecsetet és feszít vásznat.

Felvetődik a kérdés, hogy miként jut el egy vasutas arra a pontra, hogy lakása helyett vásznat pingáljon? Nos, a válasz egészen meglepő történettel szolgál: a művész fogadásból festette le Szentendre egyik utcáját. Elbeszélése szerint felesége éppen képet szeretett volna vásárolni, mire az akkor még főállású bakter azt merészelte állítani: fest olyat, ha nem jobbat, mint amit a szentendrei árusok kínáltak megvételre azon a bizonyos kedves tavaszi napon.
Így is lett. A fogadást megnyerte, cserébe feleségének ajándékozta első művét.
(Az alkotás egyébként azóta a szerző szobáját ékesíti - a korábban jelzett személyes kapcsolatot alátámasztandó.)

Ismerve első képeitől kezdve pályafutását, egyértelmű, hogy Pálinkás Jánosnak a természet olyan, mint másnak az alkohol, vagy a cigaretta. Szenvedély. Ez a szenvedély tükröződik azokon a festményeken, melyeken egy patak hűsíti partját, vagy lovasok pihennek meg a réten, ahol zöldben pompázik az erdő, vagy ahol éppen egy ház hófödte melegsége védi meg a bentlakókat a fagytól.
Munkásságát nézve kétségtelenül megfigyelhető az egyenletes fejlődés, a kifinomultság és végül a letisztulás, mely sok esetben kimarad egy-egy művész életéből. Nem halmozza el magát haszontalan ötletekkel, nem erőltet feleslegesen festéket a vászonra, mindig annyit ad ki magából, amennyit legbelül "megérez".


Purgatóriumban


Elmondása szerint az impresszionisták tették rá a legnagyobb hatást, példaképei közé sorolja Van Gogh-ot, Soutine-t vagy éppen Barcelo-t.
Nem tud betelni kevés színnel, neki egyszerűen kell a sok szín és keverék, bár, hogy kedvence a zöld, ez sejthető, a képeit megtekintve.

Az alkotás számára szent dolog, már-már hivatás, amolyan misztikum, ahol a festmény számára mindegy milyen módon, technikával kerül fel a festék - a lényeg, hogy egy nagyon gyötrelmes alkotói folyamat után olyan kép táruljon elénk, melyben ott vannak érzelmei, vágyai, gondolatai.
Kísérletező hajlama állandóan ott bizsereg a műveiben, látható, hogy bátran nyúl új módszerekhez - jelenleg a késes technika a meghatározó festészetében. Ennek jellemzője, hogy apró, hol éles, hol finom mozdulatokkal "késeli" meg a vásznat, amitől még élénkebb, térbelibb lesz az Egész.

Hogy megértik-e, számára mellékes. Úgy véli, mindenki más-más módon közelít egy festményhez, így lehet, mást is lát benne, mint ő, aki megalkotta. Mert hiszen minden egyes képnek van története, és nem mindegy, hogy a különböző elemek, tárgyak éppen hol helyezkednek el - de ezt csakis ő, a festő tudja, miért van éppen ott és úgy.

Bizton állítható, nehéz szóra bírni a tekintetben, hogy meséljen műveiről. Ilyenkor begubózik, többnyire hallgat. Azt mondja, nem egy társasági lény - sőt, az emberfajról sem rendelkezik túlságosan pozitív véleménnyel. (Ennek némiképp ellentmond, hogy sokan szeretik.) Szeret magányosan gondolkodni, félrevonulni éppen kedvenc könyvével, vagy szíve csücskével, éjfekete kutyájával. Vele gyakran jár el kirándulni, ilyenkor lefényképezi lelki szemeivel a tájat, magába szívja, és később egyszer csak kiadja, megszüli ezerféle színben pompázva.
Nehéz út ez, kétségtelen. A "Magasles", "Arany Prága", "Téli este", "Békesség", "Flóra", "Melankólia", mind-mind különleges élményekkel ajándékoznak meg minket. "Tánc" című képén átüt a zene szeretete, az "Elfeledettek"-en az elmúlás; a "Fő tér" a vidámságot tárja elénk, az "Öregkor" a békés, csendes perceket; a "Szárnyalás" a depresszióval szembesít, míg a "Fasor" a nyugalomról szól.

1998-ban nyílt első kiállítása, Pilisvörösváron. Feszélyezett, izgatott volt, egyik lábáról a másikra állt, látni lehetett rajta, hogy azt gondolja: "- Jézusom, hogy kerültem én ide?" Mert nem szükségből fest, hanem mert szeret. És keveset. Saját bevallása szerint visszatartja magát, néha túl sikeresen, és nem fest nagyon sokáig. Mindezt azért, hogy mikor készen áll, a legjobbat hozza ki magából. Azt mondja, addig fest, amíg van mit festenie. Ez roppant megnyugtató.
Pilisvörösvár óta eltelt sok-sok év, szép számmal szerepelt saját és közös kiállításokon, vidéken és a fővárosban egyaránt. De leginkább szűk környezetében tevékeny, ismert, és elismert.


Jegenyevölgy


Legutóbbi tárlatának képei megismertetik a látogatókkal (meghatározó témák szerint sorba rendezve) a festő természetben tett utazásait, lüktető, élén színekkel, térhatású technikával; előtérbe helyezve a napfényt, a világosságot, a természet - kívülállók számára hihetetlen - imádatát. Egyes művekről sugárzik a félelem, a szenvedés, a harag, hogy ilyen esendőek vagyunk; vagy éppen nemzetünk hányatott sorsa, az elidegenedés. De többségében vannak azok a festmények, melyek erőtől duzzadnak, színkavalkádjukkal odaragasztják az embert, hogy megnyugodva vegye tudomásul, a szépségnek van következménye is. Például egy ilyen kiállítás.

Kreatív elme. Hogy ne csak képekben fejezze ki magát, bizonyos hangjegyek sorba rendezésével is próbálkozik. Számtalan fellépést tudhat be a "Dantes" nevezetű klasszikus kemény-rock együttessel, továbbá alapítója és fő mozgatója volt a "No Compromiss" formációnak. Ez utóbbinál kedvenc stílusát, a népzenei motívumokat próbálta egyesíteni improvizatív módon absztrakt zajokkal, zörejekkel. Aki látta már koncerten, az tudja, hogy ott is ugyanolyan lelkes és ambiciózus, mint a festészetben.

Örök lázadó, amit többféleképpen is kifejezésre juttat. Nem szereti, hogy az emberiség több rossz dolgot talált fel eddig, mint jót. Önmagáról sem tudja eldönteni, hogy hasznos, vagy felesleges az, amit tesz, készít, produkál. Szenvedélyből fest, számára az érték maga a kép, és az odáig vezető folyamat. Ezért sem szívesen válik meg műveitől - bár ki tenné?
Fiatal még, számos ötlet birtokosa, parádés színek kiötlője. Tervei szerint öregkorára elköltözik egy vidéki parasztházba, magával viszi kutyáját, és ha éppen megpillant valamit, akkor ecsetet ragad. Ha nem, borospoharat…

Jelenleg Solymáron (itt él feleségével és két lányával) tekinthető meg a kiállítása az Apáczai Csere János Művelődési Házban, december 8-ig.
Fedezzék fel maguknak Pálinkás János vászonra vitt színpompás képzeletét - talán másképpen látják majd a természeti világot általa.

Van még két napjuk a varázslatra.

*


Helyszín: Apáczai Csere János Művelődési Ház, Solymár, Templom tér 25.
Időpont: 2007. november 24-től december 8-ig
Honlap: www.apaczai.com

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Zsófi 2007-12-11 15:53:13
Ez nagyon jó lett. Gratulálok:)
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei