2007. december 13.Pákozdi Gabriella
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Újra nyit az Anna Margit - Ámos Imre Múzeum

2007. december 13-án, délután 5-kor átadják a látogatóknak a felújított Anna Margit - Ámos Imre Múzeumot, Szentendrén. A megnyitón dr. Schőner Alfréd főrabbi, az Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetem rektora méltatja a művészeket.

Először 1984-ben tárták a nagyközönség elé Ámos Imre (1907-1944/45) és Anna Margit (1913-1991) festőházaspár életművét a nevüket viselő szentendrei múzeumban, de az épület állagának nagyfokú romlása miatt 2005-ben ki kellett üríteni a házat.
Most, 2007-ben, Ámos Imre születésének 100. évfordulóján egy minden szegletében korszerűsített, látogatóbarát épület várja a múzeumbarátokat.

A kiállítás két szinten vezet be a művészek mindennapjaiba és munkásságába: alul dokumentum-másolatok, archív fotók és szöveges táblák szemléltetik életük legfontosabb állomásait; emellett az utca felőli termekben rajzokból és festményekből álló tematikus válogatás illusztrálja Ámos és Anna Szentendréhez fűződő viszonyát, kötődését.
Ugyanitt az Ámos művészetében újra és újra felbukkanó angyal-motívum jelentéséről, valamint a házaspár életművében visszatükröződő Holokausztról informálódhat mindenki.


Az emeleten a kiállítás a két életmű - részben párhuzamos-kronologikus - bemutatása köré szerveződik: sorrendben követik egymást Ámos korai és késői képei, ezzel párhuzamosan pedig Anna Margit festészetének kezdetei és fejlődése a ’30-as évektől egészen a ’80-as évekig.
A középső és utcai két teremben Anna Margit önarcképei, figurális ábrázolásai kaptak helyet - köztük a magányos, ikonszerűen megjelenő figurák, továbbá életművének alapmotívuma: a bábu.
Az alsó és a felső szint két kisterme a festőnő művészetének új oldalát mutatja - itt találhatók a zsidó tematikájú művekkel összecsengő keresztény, ún. narratív ábrázolások.

Ámos Imre: Önarckép angyallal (1939)
Anna Margit: A dögcédula (1981)


*

Helyszín: 2000 - Szentendre, Bogdányi u. 10.
Megnyitás: 2007. december 13. (csütörtök) 17.00
Megnyitja: dr. Schőner Alfréd főrabbi, az Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetem rektora
A kiállítás védnökei:
Dr. Feldmájer Péter, a MAZSIHISZ elnöke
Szűcs Lajos, a Pest Megyei Közgyűlés elnöke

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei