2007. december 18.Zsirai Tibor
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Béketeli, esős napokra - Hundertwasser még egy hónapig

2008. január 13-ig még megtekinthető a Szépművészeti Múzeumban a hét éve elhunyt neves osztrák művész, Friedensreich Hundertwasser életművét összefoglaló kiállítás.
A festményeiből, grafikáiból és kárpitterveiből válogatott gyűjtemény az általa tervezett épületek fotóival egészülnek ki, szinte teljes képet adva így univerzális munkásságából.Friedrich Stowasser, művésznevén Friedensreich Regentag Dunkelbunt Hundertwasser (1928-2000) - szabadfordításban: Béketeli Esős nap Sötét-tarka Száz víz - a 20. század egyik legsokoldalúbb, leggazdagabb formavilággal megáldott egyénisége volt. Tehetsége az építészet, a grafika, a festészet és más iparművészetek terén egyaránt megmutatkozott.

Bár élete során a világ szinte minden szegletében lakott kicsit, szívében mindig megmaradt osztráknak, melynek nyomai itt-ott fel is sejlenek műremekeiben. Munkamódszerében felfedezhetjük a bécsi szecesszió és az absztrakt jeleit éppúgy, mint a naiv festészet, vagy éppen a naturalizmus nyomát.
Művészetét áthatotta a természet imádata, az újraegyesülési vágy, szerves és szervetlen elegyének különös újragondolása. Munkáiban megoldások után kutatott ember és a természet kapcsolatának újraharmonizálására.

Organikus építészete is magán viseli az általa megálmodott (s megalkotni vágyott) utópia jegyeit. Az ívekből álló, szög-mentesített formák, az elemek közt felbukkanó "zöld", mind-mind egy tisztább, emberibb jövő képét vetítik elénk. Egy olyan jövőjét, melyről Hundertwasser nem csak álmodozott, hanem amiért tenni is próbált élete során. Mint a környezetvédelem és az emberi jogok aktivistája, több helyütt ott hagyta kézjegyét a történelemben. Több levélbélyeget készített a Cape Verde sziget, az ENSZ postahivatala megbízásából, illetve az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 35. évfordulója alakalmából.
Művészként és magánemberként is hevesen tiltakozott az agresszív területhódítások és a környezetszennyezés ellen, ökológus szemléletmódjának és hitvallásának pedig munkáiban is hangot adott.

A Szépművészeti Múzeum a Hundertwasser-hagyatékot gondozó KunstHausWien-nel közösen válogatott anyaggal állított emléket a nem mindennapi egyéniség emlékének, érintve szinte minden témát, művészeti technikát, eszközt, amihez a művész valaha is nyúlt.

A színekben gazdag kiállítás még 2008. január 13-ig látogatható.


(Képek:
1. Friedensreich Hundertwasser
2. Hundertwasserhaus, Bécs
3. Az ablakok haza mennek, 1982 - www.szepmuveszeti.hu
4. Kis út, 1991 - www.szepmuveszeti.hu)


Kapcsolódó cikkünk
Hundertwasser és Bíborcsiga - Kép, vers, zene, Múzeum+

*

Helyszín: Szépművészeti Múzeum, 1146 Budapest, Dózsa György út 41.
Időpont: 2007. október 11. - 2008. január 13.
Nyitva tartás:
Kedd-vasárnap 10-18 óráig
December 23-ig a szokásos rendben.
Az ünnepek alatt a nyitva tartás a következőképpen alakul:
December 24. hétfő - zárva,
December 25. kedd - zárva,
December 26. szerda - nyitva,
December 27-30. - nyitva,
December 31. hétfő - zárva,
Január 1. kedd - nyitva.

Jegyárak
Teljesárú: 2200 Ft
Kedvezményes: 1100 Ft
Családi gyerekjegy: 600 Ft (Csak egy teljesárú kíséretével)
Csoportos felnőtt: 2000 Ft (15 fő felett)
Csoportos kedvezményes: 1000 Ft (15 fő felett)
10%-os kedvezményes: 2000 Ft
20%-os kedvezményes: 1800 Ft

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei