2008. január 7.Zsirai Tibor
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Az organikus vonal - Fényszobor és porcelán a Finnagorában

Rendhagyó kiállítás tekinthető meg Soila Hänninen formatervező és Hanna Tynkkynen keramikus munkáiból "Az organikus vonal" címmel a Finn kulturális, tudományos és gazdasági központban, vagyis a Finnagorában, még január 15-ig.

Ami egykor a szemnek láthatatlan volt, ma egyre inkább beépül mindennapjainkba. Tudjuk - hála a modern technikának - milyen is egy sejt vagy egy baktérium. Láttunk már nagyításban leveleket, mohákat, vízcseppeket és jégvirágot. A szem számára (kezdetben) újdonságként ható látvány lassan kilép a két dimenzió fogságából, és egyes művészek keze nyomán tapinthatóvá, érinthetővé is válik. A minimál után napvilágot látott az organikus bioart. A makrovilág elemei kerámiákban, fényszobrokban és képeken köszönnek immár vissza.
Ezekből kaphatunk ízelítőt a Finnagora kiskiállítás sorozatának keretében.

Soila Hänninen (Helsinki) és Hanna Tynkkynen (Amszterdam) közös kiállítása különböző technikákkal, ám egyazon témákkal variál. Organikus művészetük kapcsolja össze munkásságukat, segíti, viszi tovább koncepcióikat. A fotók kétdimenziós világa fényszobrok formájában lép ki 3D-be, s Tynkkynen kerámiáinak sejtszerű formái síkon köszönnek vissza Hänninen képeiben.
Mindkettejük azonos anyagból merít: a skandináv tájak egyszerűsége, letisztultsága köszön vissza munkájukból. A víz, a jég és a téli fények különös játéka, a természet makro-csodái ihlette anyag mindenkiben felidézhet egy leheletnyit az érintetlen természet, a tökéletes organizmusok - olykor már-már -elveszettnek hitt csodáiból.


Hänninen fotográfiái és fényszobrai magukban hordozzák mindazt a nemes egyszerűséget, ami olyannyira a finn formavilág jellemzője. Elhagynak minden feleslegeset, szépségükkel önmagukban állnak, szándékolt befejezetlenségükkel mégis továbbgondolásra késztetnek. Hänninen annyiban szakítani látszik a finn hagyományokkal, hogy kiállított munkái "csak" kiállítási darabok, egyéb funkciókkal nem rendelkeznek, látványban, élményben mégsem maradnak alul kortársainak munkáival szemben.Hanna Tynkkynen kerámiái, hófehér porcelánjai ugyancsak a finn téli tájat idézik. Formái a természetből merítenek. Vallja, ha egy tárgy látványa kellemes a szemnek, azt meg is kell érinteni, így ilyen szempontból is rendhagyó maga a kiállítás: a látogatók kézbe is vehetik, végig is simíthatják az anyagokat.
A kiállítás január 15-ig várja az érdeklődőket a Finnagorában, a belépés ingyenes!

*


Cím: Az organikus vonal
Helyszín: Finnagora Központ, Budapest, Dózsa György u. 84/a
Megtekinthető: 2007. november 15. - 2008. január 15., minden hétköznap 9.00 -17.00
Jegy: nincs, a kiállítás ingyenes

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei