2008. január 9.Balogh Bálint
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Sex, kanna és indiai tánc - Háy Ágnes kiállítása mától a Millenárison

Korán kezdte. Még le sem érettségizett, már elkészítette első filmjét, melyet azóta is nagyon sokan emlegetnek a filmes szakmában. 20 éves, amikor, hazánkban úttörőként, először használ képlékeny anyagot animációs munkáiban. 33 évesen kiköltözik Londonba, világhírű fesztiválokon vesz részt, és díjakat nyer; majd tanít, cikkeket publikál, táncot tanul és énekkart szervez. Magyarországon utoljára 1999-ben volt önálló kiállítása Háy Ágnesnek - ezt a hiányt orvosolja a Millenáris Pixel Galériájában a művész MozgóKép című tárlata, mely márciusig várja az érdeklődőket.

A művészcsaládba született Háy Ágnes (1952-) - édesapja Háy Károly László festőművész, édesanyja Havas Lujza művészettörténész - bár formális művészképzésben nem vett részt, mégis ő a hazai neo-avantgard egyik megteremtője. Munkáiban az újat, a kísérletit keresi: technikái különlegesek, sokoldalú egyéniségét tükrözik.
Első filmje, az "Egy különc úr" stílusmeghatározó volt későbbi filmes munkásságaiban is. Az 1972-es "Gyurma" című alkotás után (ezzel indult el hazánkban a gyurmával készült animációs filmek sikertörténete) rövidfilmeket készített, melyekkel külföldi és hazai fesztiválokon vett részt. Ezen kívül filmbetéteket alkotott a Magyar Televízió valamint koncertzenekarok részére (Illés, Muzsikás, Újzenei Stúdió); de tervezett díszletet színházi előadás számára, továbbá pedig munkái között bábfigurák vagy diaképek is szerepelnek.

Grafikus munkáin egyszerű vonalak segítségével a megszokottól eltérő módon ábrázol hétköznapi képeket. Dolgozik ecsettel, vékony fekete tollal, majd a kilencvenes évek elejétől dróttal 3D-s kompozíciókat készít. Fő témái: tárgyak, növények, terek, épületek.


Sex c. album, 40 grafikával (1979)


Sokoldalúságát az is mutatja, hogy 1979-ben megjelenik Sex című grafikai albuma, majd 1998-ban cikket publikál a prostitúcióról - Büntess meg rossz voltam, (prostituált hirdetések a londoni telefonfülkékben) -, 2002-ben pedig Zanzibárban a szuahéli kultúráról nyílt meg grafika és fotókiállítása. A nyolcvanas években ő alapította a Londoni Magyar Asszonykórust, és hét éven át (1991-1998) indai táncot tanult.


Könyvillusztráció Mosonyi Alíz: Szekrénymesék c. könyvéhez (1985)


A Millenáris Parkban, a Pixel Galériában január 8-án Kovalovszky Márta művészettörténész nyitotta meg Háy Ágnes MozgóKép kiállítását, amely folyamatosan várja a látogatókat. Akit pedig mélyebben érdekel az alkotás mibenléte, az a tárlathoz kapcsolódó workshopokban is részt vehet Háy Ágnes irányítása alatt, a Millenáris oktatási stúdiójában.


Kanna-fotók (London, 1996)


(Képek: www.ndr.hu/HA/)

*


Cím: Háy Ágnes - MozgóKép Kiállítás
Helyszín: Millenáris - Pixel Galéria
1024 Budapest, Kis Rókus u. 16-20.
Időpont: 2008. január 9. - 2008. március 2.
Nyitva tartás: hétfő-péntek 9.00-17.00, szombat-vasárnap 10.00-18.00
A belépés díjtalan!

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
kiváncsi 2008-03-24 10:28:33

Tett-szett.
Tetszett!!!
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei