2008. január 11.Pohner Anikó
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Brassai, Capa, Kertész, Moholy-Nagy és Munkácsi a Reök-ben

A maga nemében igazán párját ritkító tárlatnak ad otthont még vasárnapig Szeged. A Regionális Összművészeti Központban a XX. század legnagyobb magyar fotóművészeinek életútjáról, munkásságáról átfogó és egymással is összehasonlítható áttekintést nyújtó kiállítás 150 közismert, valamint a hazai közönség által még soha nem látott fotó segítségével idézi meg az értő kezekben kattogó teleobjektívekkel megörökített múlt századot.

Az öt világhírű fotós eltérő képi látásmódja és stílusa nagymértékben irányt adott, meghatározta koruk fotóművészetének különböző szegmenseit.

Brassai Halász Gyula (1899-1984) a Francia Becsületrenddel kitüntetett fotográfus eredetileg képzőművészeti pályára készült, de dolgozott újságíróként és karikaturistaként is. 1924-ben Párizsban telepedett le, itt jelent meg korszakalkotónak tartott első albuma, "Paris de nuit", "Éjszakai Párizs" címmel. Nagy hatást gyakoroltak rá a 30-as évek szürrealista művészkörei, ahol olyan barátokra lelt, mint Dalí vagy Picasso. (Picasso és más művészek alkotásait is előszeretettel fotózta, illetőleg portrékat készített, melyek 25 éven át jelentek meg a Harper’s Bazaar-ban.
(Kép: Ködös Párizs)


"Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel!" - hangoztatta számos interjúban Robert Capa (1913-1954), aki, mint dokumentarista képriporter vonult be a köztudatba. A művész számos háborús összecsapásról, többek közt a normandiai partraszállásról készített felejthetetlen felvételeket. A Franciaországban otthonra talált művész leghíresebb képe, az 1936-os spanyol polgárháborúban fotózott, "A Milicista halála" bejárta az egész világot (bár a kép egyes elméletek szerint pusztán beállított jelenet). Tragikusan rövid élete Indokínában ért véget, ahol a Life magazin megbízásából a már több éve tartó függetlenségi háborúról készített képeket.


André Kertész (1894-1985), a rövid ideig Párizsban, majd véglegesen New York-ban letelepedett művész, a nagy kamera-szerű fotós masinát még a francia fővárosban egy 35 mm-es gépre lecserélve, s így feltűnésmentesen dolgozva, életszerű, finom képeivel elismerésre és számos "követőre" tett szert. A nácizmus elől Amerikába menekülő fotós az újvilágban neves magazinok megrendeléseire készített képeket, 1964-ben pedig a New York-i Modern Művészetek Múzeumában megnyitott önálló kiállítása elsöprő sikert aratott.
(Kép: Kislány kutyával)


Moholy-Nagy László (1895-1946) a Bauhaus stílusának vezéregyénisége, tanára. Kísérletező kedvű, minden művészeti ágba (fényképezés, filmezés, festészet, költészet, díszlet tervezés, design) belekóstoló polihisztor, akiben a fény-tér modulátor megalkotóját is tisztelhetjük. Berlinben, majd Chicagóban élt, ahol egy ideig a New Bauhaus főiskola irányítójaként tevékenykedett, majd 1939-ben megalapította a "School of Design" intézetet, melyet 1944-ben főiskolává neveztek ki.
(Kép: Féltékenység)
Munkácsi Márton (1896-1963) a "Munkacsi movement", "Munkácsi-lendület" stílusjegy életre hívója. Az Egyesült Államokban letelepedett művész divatfotósként vált ismertté - többek közt a Harper’s Bazaar-nak készített fotókat. Az addigi mereven beállított, klisé-szerű pozitúrákba kényszerített modelleket dinamikusan mozgó, életszerű helyzetekben fényképezte.
(Kép: Divatfotó a Harper's Bazaar részére)Öt pályafutás, öt életút, öt művész, öt világkarrier. Öt magyar - ahogy a XX. századot látta.

A M(érték) - Világhírű magyar fotográfusok című kiállítás január 13-ig tekinthető meg Szegeden, a REÖK-ben.

*

Kiállítás helyszíne: Regionális Összművészeti Központ
Szeged, Tisza Lajos krt. 56.
Telefon: 62/471-411
Weboldal: www.reok.hu
Időpontja: 2008. január 13-ig
Nyitva tartás: keddtől vasárnapig 10-18 óráig
Jegyárak:
Felnőtt belépő: 900.-Ft
Nyugdíjas, diák, pedagógus: 700.-Ft
Családi: 700.-Ft/fő
Csoportos kedvezmény (15 főtől):
Felnőtt csoport: 700.-Ft/fő
Nyugdíjas, diák, pedagógus csoport: 500.-Ft/fő
Csoportonként 1 fő kísérőnek ingyenes a belépés.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei