2008. január 15.Zsirai Tibor
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

A Frenák Pál Társulat képekbe merevítve - Fotókiállítás a Trafóban

"Minden tánc az emberi lélek tükre" - Ezen illékony művészeti ágról mesél a Trafó Kávézóban a január 7-től 20-ig megtekinthető fotókiállítás 15 alkotása. A Frenák Pál Társulat táncelőadásain készített képek a fotóművészet és a megragadhatatlannak hitt pillanat kapcsolatáról vallanak - mozdulatlan, mégis a tánc minden jegyét magukban hordozva.

Frenák Pál siket-néma szülők gyermekeként látta meg a napvilágot 1957-ben, Budapesten. Már kezdetektől az arcjáték, a jel-, illetve testbeszéd jelentette számára az önkifejezés igazi módját. Gyerekkorától vonzódott a mozdulatokkal való elbeszélés gondolatához. Talán már akkor tudta, hogy nem nyelvével közli majd a világ felé mondandóját, hogy nem szavakkal beszéli el életét.Napjaink egyik legnevesebb táncos-koreográfusa Magyarországon, Franciaországban és Japánban tanulta a táncművészetet a legnagyobb kortárs mesterek keze alatt, s bár munkája során bejárta már-már az egész világot, gyakran tartózkodik itthon ma is. 1989-ben alapított, párizsi, a későbbiekben budapesti és párizsi székhelyű, a saját nevével fémjelzett Frenák Pál társulata a világ minden tájáról vonzza a tehetségeket.Idén januárban három nagysikerű rendezése - a Fiúk, az Apokalipszis-Frisson és az Instinct - pillanataiból került megrendezésre egy kiállítás (utóbbi kettő jelenleg is műsoron van a Trafóban). Öt fotóművész - Kozár Edit, Sarnyai Krisztina, Lékó Tamás, Peti Péter és Várnagy Tibor -, öt különböző személyiség szemén, illetve objektívén át tapasztalhatja meg a látogató, milyen halvány határ is húzódik a két művészet között; miként képes a test (szavak nélkül) szóra bírni a szellemet, s mily’ kifejező erővel bírhat egy "megdermesztett" mozdulat...

(Képek: Trafó)

*

Helye: Trafó Kortárs Művészetek Háza, Budapest IX. Liliom u. 41.
Ideje: 2008. január 7-20.
Jegyinfo: jegy@trafo.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Csatlakozott:

2008-01-17

Írt kommentek:

12 db

sankaszka 2008-01-17 03:21:27
Oszinte tiszteloje vagyok FRENAK PAL ostehetsegenek.A TANC kisgyerekkent vegigkisert eddigi eletem soran.Nagyon boldogga tesz,az a tudat,hogy igazi nagy tehestegek szuletnek,itt EUROPA keletibb reszen is,buszkek lehetunk,hogy napjaink modern koraban is igazi nagy oszlopos tehetsegek hagynak csodas emlekeket mindannyiunknak.TISZTELETTEL,S.ERDELYBOL .
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei