2008. január 16.Pohner Anikó
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Szipál Márton, a sztár-fotós sztárfotós kiállítása Debrecenben

Egy igazi életművész, aki mintha csak ajándékba kapta volna tehetségét, mindamellett nagyvonalú, szerencsés, a sors kegyeltje. Örökifjú, aki nem futamodik meg a kihívásoktól, és szívügyének tekinti művészete, hivatása "megtanulható" részének továbbadását.

Ahogy Hollywood-ban hívták, "Martin the King" 1924-ben, Szolnokon látta meg a napvilágot, de Debrecenben, fényképész édesapja hatalmas műterem-házában gyerekeskedett, s a civis város piarista gimnáziumában érettségizett.

Szipál Márton (Martin S. Martin) gyakran hangoztatja, hogy irigylésre méltó, páratlan fordulatokban bővelkedő élete során mindig is a spontaneitás híve volt, s általában csak sodródott az árral, a véletlenek alakították sorsát.
Annyi bizonyos, hogy egy roppant kötelességtudó őrangyal vigyázott, vigyáz rá. A tömeges deportálások idején például - az édesapja által szerzett hamis papíroknak köszönhetően - nemhogy csak az elhurcoltatást sikerült megúsznia, de még egy nagy álmát is sikerült megvalósítani: egy tisztiiskolában repülni tanulhatott. Aztán a háború után orosz hadifogságba került, ahol - mint egy romantikus hollywood-i filmben - belészeretett a tábor doktornője, s a szerelmes asszony segédletével pár hónap múlva már haza is repülhetett.

Soha nem tanult fényképezni, de édesapja "testközelben végzett" munkája szinte "átragadt rá", s a felszabadulás után nyitott debreceni műtermében már olyan színészeket fotózhatott, mint Zenthe Ferenc vagy Márkus László.
Időközben már egy feleséget "elfogyasztva", 1956-ban egy zsák krumpli cipelése közben győzte meg egy barátja, hogy emigráljanak Amerikába. Egy rövid bécsi anzikt után - melynek során megnyert egy fotópályázatot - meg sem állt egészen Los Angeles-ig, ahol műtermet nyitott, s az i-re a pontot egy magazin divatfotósi állásának megszerzése tette fel.
A sztárok városában mindent elért, amit csak lehetett. Mindenki arra áhítozott, hogy Ő kapja lencsevégre - az is, aki már híres volt és az is, aki az akart lenni. Fotózta többek közt Sophia Loren-t, Olivia Hussey-t, Priscilla Presley-t, Gábor Zsazsa-t és Leslie Nielsen-t is.

A sztárok barátságát élvező fotóművész, az első osztályú partik királya, mesés, sikerekben és jólétben eltöltött negyven esztendő és további négy feleség után, 1997-ben, a "változás" szelére felfigyelve, kíváncsian és új feladatokra nyitottan tért haza.
2004-ben könyve jelent meg "Sztárok sztárfotós szemmel" címen, jelenleg pedig kétlaki életet élve - Debrecen és Budapest közt ingázva - ugyanúgy kattogtatja fényképezőgépét, mint évtizedekkel ezelőtt, mindemellett pedig egy stílus és kommunikációs akadémián is tanít.
És mindezt hogy bírja energiával? Egy interjúban leleplezte a titkát: "C-vitamin, gyönyörű nők, és nem lesz hiba semmiben!"

"Arcok, testek, Hollywood" címmel, 2008. január 17-én, Debrecenben, a Kölcsey Központban életmű-kiállítása nyílik a művésznek, mely valószínűleg választ ad arra a kérdésre is, hogy a szerencsén túl milyen adottságok szükségeltetnek egy ilyen páratlan karrier befutásához.

*

Kiállítás helyszíne: Kölcsey Központ
Debrecen, Hunyadi u. 1-3.
Webcím: www.kolcseykozpont.hu
Telefon: 52/518-400
Kiállítás időtartama: 2008. január 17-től március 4-ig
Nyitva tartás: 11 órától 19 óráig - a hétfői szünnap kivételével
Jegyárak: 700.-Ft, kedvezményes jegyek: 500.-Ft, családi jegy: 2.000.-Ft


Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei