2008. január 18.Szabó G. István
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

125 éves a Törley - kiállítás a pezsgőbirodalomról

A Törley név immár 125 éve garancia a kitűnő minőségre a gyöngyöző társasági italok választékban gazdag piacán. Ebből az alkalomból a Magyar Kereskedelmi- és Vendéglátóipari Múzeum különleges időszaki kiállítással emlékezik meg az alapítóról és az általa felvirágoztatott birodalomról, jó példát mutatva a külvilág felé: hogyan lehet magyar módra sikeres és elismert egy semmiből kinőtt cég.

"Nagy szorgalom és kitartás mellett sikerült az eddig ismert champagne-i pezsgőboroknál sokkal kitűnőbbet előállítani." - írta ezeket a szavakat Törley József 1882-ben, aki 125 éve alapította Budafokon pezsgőgyárát, miután hazatért az ital francia fővárosából, Reims-ből.
Első dolga volt, hogy megvásárolta a Savoyai birtokot, és a kastély pincéiben megkezdte a pezsgő gyártását magyar szőlőből, Franciaországból hozatott technológiával és felszereléssel, valamint francia szakemberek hathatós közreműködésével. Először Etyeken műveltette szőlőültetvényeit, ahol minden körülmény kedvező volt a jó és eredményes munkához: kiváló adottságokkal rendelkező talaj, tökéletes klíma. A Budafokon mészkőbe vájt pincék egyenletes hőmérsékletet biztosítottak a hordókba zárt kincseknek, mely elsődleges szempont a jó minőségű pezsgő készítésének.

Ennek köszönhetően a Törley név már a 20. század elejére fogalommá vált. A cégvezető legfőbb terve az volt, hogy a magyar pezsgőt különleges helyre emelje a társasági életben, hogy a Törley név a derű és kifinomultság, a kivételes ünnepi alkalmak meghatározó eleme legyen.
A sikeres üzletember mindenre odafigyelt, jól reagált az új kihívásokra, üzemeit és az alkalmazott technológiát folyamatosan továbbfejlesztette, aminek köszönhetően a századfordulóra az ország legkorszerűbb pezsgőgyárával büszkélkedhetett. Ezzel kivívták a "Császári és Királyi udvari szállítók" megtisztelő címet. Pezsgőinek népszerűsége töretlen volt, palackjai szállodák, kávéházak, vendéglők, orfeumok és bárok kínálatában rendre az első helyen álltak. A gyárnak kirendeltségei voltak Hamburgban, Berlinben, Koppenhágában, és még számos európai nagyvárosban.

Törley József szenvedélyes alkotó volt munkája területén, éppen ezért megbecsülte a más területen különleges dolgokat létrehozó embereket, a művészeket - korának egyik legnagyobb mecénásának számított. Elsősorban szociális célokra szánt tekintélyes összegeket, de közben nagyvonalúan támogatta a művészeteket is. Pincészetében és káprázatos kastélyéban számtalan alkalommal adott otthont a vendéglátóiparban vezető szerepet betöltő vállalkozók megbeszéléseinek, s egyik vezetője volt annak a mozgalomnak, melynek célja egy fejlettebb étkezési kultúra meghonosítása volt az országban.

A második világháborúban bombatalálat semmisítette meg a gyár nagy részét, majd az azt követő államosítás szakította meg a cég felfelé ívelő pályafutását. Napjainkban azonban a TÖRLEY évi 12-14 millió palack piacra dobásával, majdnem 50%-os részesedéssel, visszahódította vezető helyét a világon.
Hogy ne csak a múltban legyenek büszkék a kultúra támogatására, 1994-ben, a határainkon túl is elismert szobrászművésznő, Törley Mária - a cégalapító dédunokája - és férje létrehozták a TÖRLEY Szalont, ahol a képzőművészetek, az irodalom, a zene, és az elmaradhatatlan pezsgő ad egymásnak rendszeresen találkát. Az itt elhangzó zeneművek hanghordozón való kiadását a TÖRLEY pezsgőpincészet örömmel támogatja.

A Törley Pezsgőgyár rögös útja egészen a napjainkig tartó sikertörténet. Tartópillérei ennek a sikernek a minőség és hagyománytisztelet. A Magyar Kereskedelmi- és Vendéglátóipari Múzeumban megrendezett jubileumi kiállításon régi reklámokkal, eredeti dokumentumokkal, plakátokkal, étlapokkal, soha fel nem bontott pezsgős palackokkal, poharakkal, antik bútorokkal találkozhatunk. Megtalálhatók még a kezdetekben alkalmazott munkaeszközök, egy szakszerűen felrakott pezsgőmáglya, továbbá korabeli fotók engednek betekintést a hajdani budafoki pincészet mindennapjaiba. Mindezek mellett láthatók még Törley Mária különleges szobrai és Lukullusz-i kútja.

*

Kiállítás: 125 éves a Törley Pezsgőpincészet
Helyszín: Magyar Kereskedelmi- és Vendéglátóipari Múzeum, Budapest
Időpont: 2007. 12. 14. - 2008. 03. 09.
Megtekinthető: hétfő, szerda - vasárnap 11-19 óráig.
Jegyárak:
Felnőtt belépő: 600.-
Diák belépő: 300.-
Nyugdíjas belépő: 300.-
Családi belépő: 1200.-
(2 felnőtt + 1 gyerek)

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Töki 2008-01-19 11:43:28
hogyha ittál már igazi pezsgőt, akkor nem teszel vele olyan sértést, mint a keverés!! Az csak elrontja azt a mennyei ízt, amit egy jó pezsgő ad...!
nem
regisztrált
rAPId 2008-01-18 16:23:06
Szeretem a pezsgőt. De azért kiállítást neki... halljátok...
Szokta valaki keverve inni? :-D
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei