2008. január 22.Horváth Krisztina
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Modem: Kortárs művészek Van Gogh nyomában - kiállítás és programok

A történet folytatódik - ezzel a címmel nyílt egy hete Debrecenben a Van Gogh-követő művészek kiállítása. Magyarország második legnagyobb városának kortárs művészeti központja, a Modem ad otthont ennek a nagyszabású tárlatnak, melyen a jelenkori képzőművészet legnagyobb neveitől láthatunk egy-egy művet.

A művek tulajdonjoga az Arles-ben székelő Vincent Van Gogh Alapítvány (Fondation Vincent Van Gogh Arles) kezében van. Alapító-elnökasszonyuk, Yolande Clergue elmondása szerint sokhelyütt megfordult már a páratlan gyűjtemény Japántól kezdve, Spanyolországon át az Egyesült Államokig, de ez az első alkalom, hogy Magyarországra is eljutottak a festmények.

A Modem-ben kiállított festőkben az a közös, hogy valamilyen oknál fogva mind köthetők a holland festőzsenihez, Van Gogh-hoz, akiről Pizzaro mondta nagyon találóan: "Ez az ember vagy őrült volt, vagy megelőzött mindenkit, de nem tartom kizártnak, hogy mindkettő igaz". Sokan közülük példaképként tekintenek a kalandos életű piktorra, olyan is akad, aki a művésznevét is neki köszönheti: Arman például, a 2005-ben elhunyt szobrászművész, amikor megtudta, hogy Van Gogh a keresztnevét használta aláíráskor, ő maga is csak azt kezdte használni, s mára már ez a védjegye.

A közel nyolcvan művész között bőven találunk még olyanokat, akiket valami nagyon személyes történet köt a mesterhez, így például David Hockney festőművészt, aki így nyilatkozott Van Gogh-hoz fűződő viszonyáról: "Van Gogh diákkorom óta azok közé a festők közé tartozott, akik műveikkel és levelezésükkel is rendre felkavartak. 1985-ben (…) meghívtak vacsorára a híres arles-i kórház kertjébe, melyet Vincent megfestett. Két lépésre volt csupán a cella, ahol több alkalommal lakott... Odamentem. Megdöbbenve álltam szemben ezzel a kis sötét térrel, később is sokat gondoltam rá, s végül úgy döntöttem, hogy elkészítem ezt a festményt neki." Hockney művészetét személyesnek, sőt, már-már gyermekinek szokták nevezni, de közel sem egyszerűsége, sokkal inkább szókimondósága miatt.

Folytathatjuk a sort Christo-val, a bolgár származású épületcsomagolóval, az ő nevét például a berlini Reichstag beburkolásával kapcsolatban hallhattuk. Ezúttal egy grafikát láthatunk tőle, mely egy lovashintót ábrázol, de természetesen nem is ő lenne, ha nem varázsolt volna ebbe is valami csavart: a hintó középső részét ugyanis dróttal odaerősített csomagolás fedi.A kiállítók között van továbbá Roy Lichtenstein, aki a képregényt tette művészete kiindulópontjává, egy-egy kockát kiragadva, a történettől elszakítva festett le, és értelmezett ezáltal újra.
De nem csak festők és szobrászok vannak jelen a kiállításon, találkozhatunk például Christian Lacroix francia divattervező két modelljével is; valamint a gesztusfestészet és pop-art határán egyensúlyozó Robert Rauschenberg-gel, aki kollázsaival híresült el; továbbá Cézar-ral, aki egy igazán izgalmas installációval képviselteti magát: Van Gogh karosszékéből kreált műalkotást.

Látható, milyen színes ez a paletta, milyen szép számmal kívánnak tisztelegni a művészek nagy elődjük előtt, kifejezvén ezzel az összetartozásukat, ami a mindig kitaszítottként élő Van Gogh-nak sosem adatott meg.

A tárlatot január 15-én hivatalosan megnyitó René Roudaut (Franciaország magyarországi nagykövete) beszédében kiemelte, hogy a szervezés kapcsán létrejött magyar-francia együttműködést példaértékűnek tekinti a jövőre nézve. Ezt megpecsételendő, Halász János, a cívis város kulturális ügyekért felelős alpolgármestere a tárlat rendelkezésére bocsátotta Bényi Árpád Van Gogh világát megidéző olajfestményét, amit a nemrég elhunyt kitűnő képzőművész özvegye adományozott a Van Gogh alapítványi gyűjteményének - ezáltal bekerült az első magyar alkotás is a neves nemzetközi kollekcióba.

A kiállításhoz változatos programsorozatot is kínál a Modem: művészettörténeti előadások, múzeumpedagógiai programok és egyéb érdekességek segítenek a gyermek és felnőtt látogatóknak, hogy minél jobban elmélyülhessenek a tárlat különlegességeiben.


Képek:
1. Herve DiRosa
2. David Hockney
3. Christo
(forrás: Modem)


*

Helyszín: Debrecen, Modem
Időpont: 2008. január 15-től március 9-ig
Nyitva tartás:
Hétfő: zárva
Kedd, Szerda, Péntek, Szombat, Vasárnap: 10-18 óráig
Csütörtök: 12-20 óráig

Jegyárak:
Egy kiállításra, Hétköznap/Ünnep- és szabadnapon
Felnőtteknek 900 Ft/1000 Ft
Diákoknak és nyugdíjasoknak 500 Ft/600 Ft
Családoknak (maximum: két felnőtt és három gyermek)1500 Ft/1800 Ft
Pedagógusoknak (pedagógusigazolvánnyal) 500 Ft/600 Ft
Felnőtt csoportoknak (10-25 fő között)/fő 500 Ft/600 Ft
Diák- és nyugdíjas csoportoknak (10-25 fő között)/fő 400 Ft/500 Ft

Kombinált (minden kiállításra érvényes) belépődíjak Hétköznap/Ünnep- és szabadnaponFelnőtteknek 1200 Ft/1300 Ft
Diákoknak és nyugdíjasoknak 700 Ft/900 Ft
Családoknak (maximum: két felnőtt és három gyermek)2100 Ft/2500 Ft
Pedagógusoknak (pedagógusigazolvánnyal) 700 Ft/900 Ft
Felnőtt csoportoknak (10-25 fő között)/fő 700 Ft/900 Ft
Diák- és nyugdíjas csoportoknak (10-25 fő között)/fő 600 Ft/800 Ft

A kiállításhoz kapcsolódó kiemelt programok

Január 31. 16:00
Ingyenes tárlatvezetés
Csupán a kiállításra szóló belépőjegyet kell megváltani.

Február 7. 17:00
Vincent Van Gogh hatása a XX. század második felének művészetére
Bálványos Anna művészettörténész előadása
A belépés díjtalan.

Február 9. 14:00
No de hova tűnt Van Gogh?
(Múzeumpedagógia+ minden korosztálynak)
Vezeti: György Gabriella médiapedagógus
Belépőjegy diákoknak 500 Ft, felnőtteknek 1000 Ft. A belépőjegy mindhárom kiállítás megtekintésére és a játékon való részvételre is jogosít.

Február 14. 16:00
Ingyenes tárlatvezetés
Csupán a kiállításra szóló belépőjegyet kell megváltani.

Február 23. 10:30
Kedvenc tárgyad mint műalkotás
(Múzeumpedagógia+ minden korosztálynak)
Hogyan jellemezhetünk egy művészt tárgyak segítségével?
Vezeti: Pinczés Orsolya múzeumpedagógus
Belépőjegy: 500 Ft

Február 28. 17:00
Vincent állványának árnyékában - vázlat Mondriántól Baconig
Hajdú István műkritikus előadása
A belépés díjtalan.

Március 8. 10:30
Fényözön és színpompa
(Múzeumpedagógia+ minden korosztálynak)
A folyamatosan változó fényviszonyok között a világon minden látvány mindig változik.
Vezeti: Ferenczy Zsolt képzőművész
Belépőjegy: 500 Ft

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei