2008. január 23.Pohner Anikó
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Szexis és elnyűhetetlen - Az örökéletű farmer a Néprajzi Múzeumban

Marlon Brando testére állítólag azért tapadt a farmer olyan ellenállhatatlanul szexisen "A vad" című mozi motoros bandavezérének szerepében, mert a színész a felvételek előtt egy kád meleg vízben múlatta az időt, az ominózus ruhadarabot "magán felejtve".
Valószínűleg a földi halandók túlnyomó többsége nem teszi ki ilyen tortúrának magát, de arról azért nagyjából mindenkinek van elképzelése, hogy milyen típusú fazon áll jól neki, melyikben feszíthet igazán imponálóan.

Az eredetileg a kaliforniai aranyásóknak, majd cowboyoknak készített praktikus viselet, a farmer világhódító útja köztudottan Levi Strauss méteráru kereskedő San Fransisco-i boltjából indult, ahol Mr. Strauss a genovai halászok durva szövésű munkaruháinak anyagát továbbfejlesztve, s azokat kék színűre varázsolva alkotta meg a legendás ruhadarabot, az összetevők jellemzőinek szójátékából pedig magát az elnevezést, a "blue jeans"-t.
A "mű"-re Jacob Davis szabómester rakta fel a koronát 1872-ben, aki a tartósság érdekében a zsebeket szegecsekkel rögzítette. A remek ötlet szabadalmat nyert, s mint az amerikai prérik feltartóztathatatlan, vad bikája, úgy söpört végig a farmer-őrület a Föld nevű bolygón, országhatárokra és ideológiákra fittyet hányva.

Míg a 60-as, 70-es években nyugaton a szabadság és fiatalság szimbólumává léptették elő, addig a keleti blokkban, s köztük kis hazánkban is, mint az imperializmus egyik jelképe, szigorú illegalitásba vonulva kényszerült élni, alacsony számszerűsíthetőségű, huligánnak titulált fiatal birtokában. Az 1978-as esztendő aztán meghozta számára a várva-várt pillanatot, mikoris a "Lenfonó és Szövőipari Vállalat" büszkeségeként, "Trapper" névre keresztelve, jobban mondva, anyakönyveztetve - igaz, hogy megkérdőjelezhető minőségben, de - végre legálisan is vásárolhatóvá és viselhetővé vált.

A koptatott, márványos, a szivárvány valamennyi színében vibráló, kristályokkal vagy gyöngyökkel kirakott, hímzett, fűzött, csíkos, kockás vagy éppen a már gyárilag szinte ronggyá szaggatott típusú modellek után azt hittük, hogy ennél többet nem lehet kihozni belőle…
Aztán 2007-ben napvilágot látott egy bizonyos "zöld címkés". Bio farmernek hívják, állítólag száz százalékban bio pamutból áll, a szegecseit és gombjait pedig kókuszdióhéjra cserélte.

Egy szó, mint száz: az immár klasszikusnak számító ruhadarabról minden elmondható -egy feltűrt farmerszárnyira a plágium bűnétől bátran kijelenthetjük: "Öregszik, de azért még törekszik!", illetve: "Van, volt és lesz!"

A pápai Kékfestő Múzeum vendégtárlata, "Az örökéletű farmer" címmel mutatja be eme praktikus ruhadarab diadalútjának állomásait és megunhatatlan sokféleségét, egészen március 16-ig, a budapesti Néprajzi Múzeumban.

(Képek: Néprajzi Múzeum)

*

Kiállítás helyszíne: Néprajzi Múzeum, Budapest, V. kerület, Kossuth L. tér 12.
Telefon: 473-2442
Web: www.neprajz.hu
Nyitva tartás: keddtől-vasárnapig, 10-18 óráig, hétfő: szünnap
Jegyár: 800.-Ft, Magyar Turizmus kártyával rendelkezők részére: 350.-Ft

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Csatlakozott:

2008-01-23

Írt kommentek:

18 db

Klári Zsázsa 2008-01-27 22:26:43
Hát persze! :) Sokak kedvence, az biztos.
Persze James Dean-nek se véletlen lett a "védjegye" az a bizonyos kopott farmer meg a piros ing.

Csatlakozott:

2008-01-13

Írt kommentek:

10 db

Menyus 2008-01-24 14:05:48
Hajjjjjaj! Emlékszik valaki a Kisvakondra? Mindig irigyeltem a kertészfarmerért!

Csatlakozott:

2008-01-23

Írt kommentek:

18 db

Klári Zsázsa 2008-01-23 18:28:01
Az biztos, hogy elnyűhetetlen, legalábbis majdnem... most dobtam ki a legutóbbit, már muszáj volt, teljesen szét szakadt, dehát öt évig hordtam szinte csak azt nap mint nap, mi mást vártam volna tőle? És reméltem is, hogy kibírja jó sokáig, ugyanis, nem túlzok, kb. ötven nadrágot kellett végigpróbáljak, mire találtam EGY olyat, ami európai emberre volt szabva. Néha kicsit elrontják a derekát, nehéz jó méretűt, jó szabásút találni, de az aztán kitart évekig!
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei