2008. január 24.Balogh Bálint
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

A film pedig pereg... - Magyar filmtörténeti kiállítás a KOGART Házban

A Magyar Nemzeti Filmarchívum és a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány nagyszabású kiállítást rendez "A magyar film 100 éve" címmel, mely betekintést nyújt a magyar filmekbe, filmgyártásba - a némafilmek korától egészen napjainkig. A tárlatot január 18-tól tekinthetik meg a látogatók a KOGART Házban.

1896: a Millenáris éve. Az ország minden táján kiállításokat rendeznek, épületeket emelnek, és méltó ünnepléssel emlékeznek meg a Honfoglalásról. Budapesten megnyitják az Iparművészeti Múzeumot, a Halászbástyát. És méltán büszkék lehetünk Hajós Alfrédra is, aki sikeresen szerepel az első újkori olimpián, két aranyérmet szerezve.Talán kevesebben tudják, de ekkor történik meg az első mozivetítés is hazánkban, a Városligetben megrendezett ezredévi kiállításról pedig elkészül az első mozgófilmfelvétel.


Körhinta: Törőcsik Mari és Soós Imre


Tulajdonképpen ettől az évtől kezdődik az időszámítás a magyar filmtörténetben, mely számos világhírű alkotással büszkélkedhet - ilyenek például a sokat emlegetett Körhinta (Fábri Zoltán, 1955), a Mephisto (Szabó István, 1981) Jancsó Miklós Szegénylegények (1966) című munkája, vagy a színházakban is sűrűn játszott A tizedes, meg a többiek (filmváltozat Keleti Márton, 1965); nem beszélve a 21. században készült alkotásokról, mint a Kontroll (Antal Nimród, 2003) és az Oscarra jelölt animációs kisfilm, a Maestro (M. Tóth Géza, 2004). És nem csak maguk a mozgóképek kerülnek szóba, hanem azok az emigrációba kényszerült mesterek, akikre szintén méltán lehetünk büszkék - elég csak Kertész Mihály (Michael Curtiz, a Casablanca Oscar-díjas rendezője) vagy Korda Sándor (Alexander Korda, többek között a Bagdadi tolvaj című filmet jegyzi) nevét említenünk.


Mephisto: Klaus Maria Brandauer


A 2004-ben nyílt KOGART Házban január 18-tól mindez a nagyközönség számára is elérhető. A tárlaton a filmtörténet korszakai kronologikus sorrendben követik egymást a kezdetektől napjainkig, amelyben a már említett alkotásokon kívül számos dokumentumfilm, híradó, animációs film, sőt, némafilm is szerepel (egyik ritkaságszámba menő darabja a tárlatnak például a Pál utcai fiúk 1924-es némafilm változata, Balogh Béla rendezésében). A látogatók betekintést nyerhetnek néhány film kulisszatitkaiba, illetve korabeli filmplakátokat valamint a filmgyártás eszközeit, kellékeit is megszemlélhetik.

Akit érdekel a magyar filmtörténet, vagy aki csak nosztalgiázni szeretne a fiatal- illetve gyermekkori emlékei között, az tekintsen be a KOGART Házba, az Andrássy úton. A nem mindennapi gyűjtemény március 7-ig várja az érdeklődőket.

(Képek: filmtortenet.hu)

*

Cím: A magyar film 100 éve
Helyszín: KOGART Ház, 1062 Budapest, Andrássy út 112.
Telefon: 06/1 3543836
E-mail: info@kogart.hu
Web: www.kogart.hu
Időpont: 2008. január 18. - 2008. március 7.
Nyitva tartás: minden nap 10.00 - 18.00
Jegyek:
Felnőtt 1200 Ft
Diák 600 Ft
Nyugdíjas (70 éves korig) 600 Ft
Felnőtt csoport (10 főtől) 600 Ft
Diák csoport (10 főtől) 300 Ft
Nyugdíjas csoport (10 főtől) 300 Ft
Családi kedvezmény (2 felnőtt + 2 gyerek) 2400 Ft

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei