2008. február 7.Zsirai Tibor
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Reneszánsz év 2008 - A Mediciek fénykora a Szépművészetiben

A reneszánszról magyar vonatkozásban elsőre szinte mindenkinek Mátyás király elképesztően gazdag könyvtára, kódex-, illetve képzőművészeti gyűjteménye jut eszébe. Egy virágzó korra gondolunk, festményekkel, szobrokkal, zenészekkel - az udvari élet minden pompájára, bájra és kellemre, mely szakított az istenközpontú világnézetekkel, és érdeklődésének, művészetének centrumába magát az embert állította.

Mátyás király megkoronázásának 550. évfordulóján, január 24-én nyílt meg a Szépművészeti Múzeumban a "Mediciek fénykora - élet és művészet a reneszánsz Firenzében" című nagyszabású kiállítás a 2008-as reneszánsz évi kulturális programsorozat első tárlataként, melyet négy hónapon keresztül látogathatnak az érdeklődők.

Az olasz és európai történelem legmeghatározóbb alakjai a 15-16. században kétségkívül a Mediciek voltak. Az egyszerű kereskedőcsaládként debütáló család alig pár évtized alatt vált a Firenzét teljhatalmú uralkodóiként igazgató Medici-Házzá.

A Firenzétől északra fekvő Mugello-ból a kiváló üzleti érzékkel megáldott ősök Firenzébe költözve hamar a már meglévőnél is nagyobb vagyonra, a későbbiekben pedig jelentős politikai befolyásra tettek szert. Az előnyös megállapodásokkal, jól sikerült házasságok révén a kalmárságtól magukat céhmesterégig, nagyhercegi és bíborosi címig, vagy épp a pápaságig felküzdő leszármazottak mind híresek voltak mecénási tevékenységükről.
Szinte valamennyi Medici nagy művészetpártoló hírében állt: hatalmas magángyűjteményeiknek, nagytételű megrendeléseiknek és bőkezű adományaiknak köszönhetően válhatott majd két évszázadnyi uralkodásuk ideje alatt Firenze Európa egyik legnagyobb művészeti és szellemi központjává, irányt mutatva a kortársaknak az új, az egész kontinenst kulturálisan átformáló művészeti trendeket illetően.

A kiállítás 60 gyűjteményből kölcsönzött majd’ 200 műtárgya átfogó képet igyekszik adni a 15-16. század Firenzéjének szemkápráztató művészetéről és mindennapjairól, egyúttal bemutatja, milyen hatást gyakoroltak a Medici-fejedelmek e két század kulturális életére. A számtalan szobor, festmény, dombormű mellett korabeli kelengyeládák és kör alakú fatálak gondoskodnak az akkori Firenze életénel korhű bemutatásáról. Életképekkel, dokumentumszerű rajzokkal és festményekkel tettek az akkori művészek halhatatlanná egy-egy történelmi eseményt, netán egy egyszerű, mindennapos pillanatot, amit most együtt, egy egészként csodálva, egy letűnt kor hiteles krónikájaként csodálhatnak meg a tárlat látogatói.
Firenze reneszánsz építészetéről nem csak a festmények kétdimenziós világából nyerhetünk benyomásokat; néhány famodell is a látogatók rendelkezésére áll, melyek közt megtalálható többek közt firenzei dóm kupolájának, vagy a Strozzi palotának kicsinyített mása.

Olyan mesterek munkái kerülnek össze ezen kiállítás idejére, mint Fra Angelico, Andrea del Castagno, Domenico Ghirlandaio, Filippino Lippi, Sandro Botticelli, Andrea Mantegna, Jacopo Pontormo, Agnolo Bronzino és Giorgio Vasari, Ghiberti, Donatello, vagy épp Leonardo da Vinci.

Mindemellett korabeli, épségben fennmaradt öltözetek, selymek, faliképek, kárpitok vallanak a múltról elképesztő részletességgel, elhozva egy olyan világot a ma emberének, melyet eddig csak felszínesen, hallomásból, netán történelemkönyvek lapjairól ismerhetett - de semmiképp nem a maga teljes valójában.

A kiállítás május 18-ig látogatható a budapesti Szépművészeti Múzeumban.

(Képek: Szépművészeti Múzeum
főoldalon - Sandro Botticelli: Pallasz Athéné és a kentaur, 1482 körül © Firenze, Galleria degli Uffizi
2. Giorgio Vasari: Vulcanus műhelye, 1567-1568 körül
© Firenze, Galleria degli Uffizi
3. Agnolo Bronzino: I. Cosimo nagyherceg portréja, 1551-1559 © Firenze, Galleria degli Uffizi)


Kapcsolódó cikkeink:
Reneszánsz év 2008 - Mátyás, az igazságos a MÜPA vendége
Mátyás király vendége voltam - alkotói pályázat

*

A Mediciek fénykora - élet és művészet a modern Firenzében

Helye: Szépművészeti Múzeum, Budapest, Dózsa György út 41.
Megtekinthető: 2008. január 24. - 2008. május 18.

Jegyárak:
Teljesárú: 3200 Ft, elővételben: 2800 Ft
Kedvezményes: 1600 Ft, elővételben: 1400 Ft
Csoportos felnőtt: 2900 Ft (15 fő felett), elővételben: 2500 Ft
Csoportos kedvezményes: 1400 Ft (15 fő felett), elővételben: 1200 Ft
Ifjúsági jegy (Minden hónap harmadik szombatján a 26 év alatti személyeknek): 800 Ft (elővételben nem váltható!)
10%-os kedvezményes: 2900 Ft
20%-os kedvezményes (Budapest kártya): 2600 Ft

Elővételi jegyvásárlás: minimum egy nappal korábban kell a jegyet online vagy a Múzeum jegypénztárában megvásárolni

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Csatlakozott:

2008-01-13

Írt kommentek:

12 db

Katalin 2008-02-26 16:39:33
A Reneszánsz korszak történelmünknek, szerintem, egyik legszebb ,leghumánusabb, irodalomban, képzőművészetben legtermékenyebb időszaka. Nálunk Mátyás királyt, az egyetemes
történelemben pedig a Medicieket a kor szimbólumaiként ismerjük. Ezért találom nagyon megfelelőnek a kiállítást. Mint Mátyás király, akinek uralkodási évfordulójának szellemét emeli a kiállítás, mint a Medici-ház, méltó példát szolgálhat a jennek, a kutúra támogatása terén. A cikk betekintést ad ebbe a korba, és a kiállítás anyagáról, amelyet csak pozitíven értékelhetek
nem
regisztrált
leva 2008-02-26 13:33:51
Nagy neveket olvasok a mesterek sorában. A kiállított anyag komplexitása is vonz. Történelmet tanítóknak és tanulóknak nyilván kötelező.
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei