2008. február 8.Pohner Anikó
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Kristálytehén és ortodox ikon - Értékmentő szenvedély az IMM-ben

A legkülönfélébb származási helyekről, korszakokról és stílusokról árulkodó dísztárgyak: értékes festmények, szobrok, ékszerek, látszólag bármiféle közös kapcsolódási pontot nélkülözve. Egy tárlat az Iparművészetiben, ahol jól megfér egymás mellett a buddhista házioltár, a Swarovski-kristályokkal kirakott tehén, az ortodox ikon vagy éppen a Zsolnay-porcelán.

Éppen száz éve annak, hogy a gazdagságukat, származásukat, társadalmi pozíciójukat és talán egyben a vagyon és a jó ízlés szerencsés egymásra találását bizonyítani kívánó nagypolgári és arisztokrata réteg az Iparművészeti Múzeum üvegcsarnokát családi ezüsttel, nemes szőnyegekkel és porcelánokkal töltötte meg a többi műgyűjtő, és persze a kevésbé módosak ámulatára.Napjainkban a műgyűjtés ismét reneszánszát éli, s az Iparművészeti Múzeum elérkezettnek látta az időt, a legendás, 1907-es kiállítás megidézésére.
A kezdeményezés az "Értékmentő szenvedély" címet viselő tárlatban született újjá, olyan ritka és különleges műtárgyak bemutatásával, melyek birtoklására nívós múzeumok is büszkék lehetnének.
Az elsősorban anyagi bázis-függő szenvedély 65 hazánkbéli művelőjének mintegy 600 darab féltve őrzött kincse a középkorban keletkezett művektől kezdve egészen napjaink modern művészeti irányzatainak darabjait felvonultatva nyújt szemet gyönyörködtető látnivalót.

(Képek: Iparművészeti Múzeum)

*

Értékmentő szenvedély
A kiállítás helye: Iparművészeti Múzeum
Címe: Budapest, Üllői út 33-37., telefonszám: 1/456-5100
Időtartama: 2008. április 20-ig
Nyitva tartás: a hétfői szünnap kivételével, minden nap 10-18 óráig
Jegyárak: felnőtt: 1.600.-Ft, diák, nyugdíjas (igazolvánnyal): 800.-Ft, családi belépő: 3.000.-Ft., diákcsoport tagjainak (15 főtől): 400.-Ft

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei