2008. február 14.T. Danijela
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Kőbe vésett - fába rótt történelem: Rovásírás-kiállítás

Tarics Péter rovásírás-kiállítását tekinthetik meg az érdeklődők február 17-ig a Magyar Kultúra Alapítvány épületében. A tárlat bepillantást enged a sok titokkal övezett írásrendszer történetébe.

A rovásírás a középkorra vezethető vissza, a magyarok 600 és 1850 között használták ez a rendszert gondolataik lejegyzésére. Honfoglaló őseink írástudó népként keltek át a Vereckei-hágón, magukkal hozva a magyar rovásírást. Vélhetően a türk rovásírásból ered, ennek egyik bizonyítéka, hogy a "betű" és "ír" szavaink török származásra vezethetők vissza. A feliratokat leggyakrabban fába, vagy kőbe karcolva lehet megtalálni. Alkalmazták számolásnál, valamint az adók és jószágok számontartásánál.A magyar rovásírás minden hanghoz egy betűt rendel, és a nagy-illetve kisbetűk között nem tesz különbséget. A magánhangzókat csak akkor írták ki, ha azok hosszú alakokat jelöltek. Legtöbb esetben jobbról balra haladtak a sorok. Az írás iránya abból ered, hogy őseink a botot bal kézzel fogták, és jobbról balra rótták a betűket. Jellemző volt a ligatúrák használata, vagyis gyakran írtak egybe két, vagy több betűt, mert igyekeztek minél kevesebbszer felemelni az íróeszközt.

Napjainkban ez a nemzeti kincs reneszánszát éli: vésik székelykapukra, használják díszítőelemként és titkosírásként különböző dokumentumokban, rovásírás-versenyeket szerveznek, és betűkészletét bárki letöltheti saját gépére.

Tarics Péter magyarságkutató és rovásírás-szakértő kiállítása február 17-ig, vasárnapig várja a látogatókat. Aki pedig kedvet érez belekóstolni ebbe az ősi írásfajtába, annak ajánlható a kiállító könyve, melynek címe "A magyar rovásírás és annak elsajátítási módja" (szerző: Tarics Péter).

(A főoldalon: Rovásírásos kazetta unitárius templom mennyezetén (Énlaka, v. Udvarhely m., 1668)


*

"Kőbe vésett - fába rótt történelem"
Helyszín: Magyar Kultúra Alapítvány, Budapest, Szentháromság tér 6.
Telefon: 224-8100
E-mail: mka@mail.datanet.hu
Web: www.mka.hu
Időpont: 2008. február 8. - 2008. február 17.
Nyitvatartás: 10-18 óráig (H-V)
Belépés: díjtalan

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei