2008. március 1.Pákozdi Dávid
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Leonardo da Vinci és az "Angyali üdvözlet" rekordot döntött

A japán főváros lakói imádnak kiállításokra járni - ezt bizonyítja az a tény, hogy immáron negyedik éve vezeti a Tokiói Nemzeti Múzeum azt a listát, melyen a leglátogatottabb kiállítások szerepelnek a világ minden tájáról, a legutóbbi alkalommal a "Leonardo szelleme" című tárlat révén; éves összesítésben viszont csak a 17. helyen állnak, olyanok mögött, mint a párizsi Louvre (1.), a londoni British Museum (4.), a madridi Prado (10.), vagy a szentpétervári Ermitázs (13.).

Leonardo da Vinci "Angyali üdvözlet" (Annunciation, 1472-1475) című festményét a firenzei Uffizi képtárból kapta kölcsön a japán intézmény, amely három hónap alatt napi tízezres látogatottságával maga mögött hagyta a világszerte 1997 óta mért múzeumlátogatási csúcsot. Az alkotás 2007 márciusától júniusáig volt látható az ázsiai országban, az úgynevezett "Olasz Tavasz" kereskedelmi és turisztikai rendezvénysorozat keretén belül.
Leonardo képe eddig mindössze háromszor hagyta el állandó helyét (1930-as években Párizsban és Madridban állították ki; a 2. világháború alatt pedig értékmentés céljából), ezért érthető, hogy több olaszországi művészetrajongó aggódással figyelte világhírű festőjük művének újabb útját. Annak ellenére, hogy a szállítás alatt minden lehetséges óvintézkedést megtettek, mintegy háromszáz neves olasz - köztük Franco Zefirelli filmrendező - írta alá a tiltakozó levelet. Paolo Amato szenátor egészen odáig ment, hogy odabilincselte magát az Uffizi-ből kivezető kapuhoz. Végül ellenkező hatást váltott ki az elmérgesedő vita, Japánban egyre nagyobb lelkesedéssel várták a tengerentúli jövevényt, annak ellenére, hogy a "Leonardo szelleme" tárlaton - az említett alkotást leszámítva - csupán reprodukciók szerepeltek a mestertől.

Hogy tavaly már negyedik alkalommal vezette a múzeumok összehasonlító listáját a Tokiói Nemzeti Múzeum (Tokyo National Museum), talán nem is annyira meglepő a japán főváros és agglomerációjának harmincötmilliós lakosságát figyelembe véve, mindemellett pedig az intézmény hatalmas területtel rendelkezik, ahol a világ minden tájáról származó alkotásokat mutatnak be. A korábbi legnépszerűbb tárlat, a "Hokusai", japán legismertebb festőmesterének nevéhez fűződik: ő 2005-ben átlagosan napi kilenc és félezer látogatót csalogatott be a múzeumba.
Érdekesség, hogy a budapesti Szépművészeti Múzeum is előkelő helyen végzett a listán: a Van Gogh kiállítás látogatottsági adataival a 15. helyet szerezte meg.

A The Art Newspaper című neves művészeti folyóirat - a kiadvány négy városban (Torinó, London, Athén, Párizs) központi irodával rendelkezik, és több mint húsz ország tudósítóival működik együtt - idén első ízben kérte arra a világ múzeumait, hogy ne csak a legnépszerűbb kiállítások látogatói adatait gyűjtsék össze, hanem számolják ki, hányan jártak náluk összesen a 2007-es évben.
Információik szerint a tokiói intézmény 1,7 millió éves látogatójával az összes múzeumot figyelembe véve a tizenhetedik helyen végzett. Nem meglepő módon az első tíz helyet többnyire a régi, nemzetközileg is híres múzeumok szerezték meg: a lista csúcsán a párizsi Louvre áll 8,3 millió látogatóval.

A tíz legnépszerűbb múzeum:

8,300,000 Louvre (Párizs)
5,509,425 Centre Pompidou (Párizs)
5,191,840 Tate Modern (London)
4,837,878 British Museum (London)
4,547,353 Metropolitan Museum of Art (New York)
4,518,413 National Gallery of Art (Washington)
4,310,083 Vatican Museums (Vatikán)
4,159,485 National Gallery( London)
3,166,509 Musée d’Orsay (Párizs)
2,652,924 Museo Nacional del Prado (Madrid)

Legnagyobb előrelépést a glasgow-i Kelvingrove Művészeti Galéria és Múzeum növekedésével könyvelték el. A skót intézményt 2006-ban ideiglenesen bezárták, és a Nemzeti Lottó 29 millió fontos támogatásával újították fel. Az újranyitást követően - a 2006-os adatokhoz képest - két- és félszeres, azaz mintegy 2,2 milliós látogatószámmal büszkélkedhetnek. Ezzel a tetszetős adattal utolérték a los angeles-i Getty Múzeumot és a bilbao-i Guggenheim-ot.
Egy jelentős "előzést" tudhat magáénak a Pompidou Center (Párizs) is, melynek sikerült a londoni Tate múzeum elé kerülnie.

Kategóriánként megkülönböztetve a kiállítások témájának is lehet toplistát felállítani, eszerint az impresszionisták közül Monet festményei, az antikvitásoknál Tutankhamon szarkofágja, a kortársaknál pedig Richard Serra szobrai vitték a pálmát 2007-ben.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei