2008. március 6.Horváth Krisztina
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Nőnap: a Nemzeti Múzeum a hölgyeknek kedveskedik

A legtöbb nőre sok meglepetés, apró kedvességek, és halmozott figyelem vár az évnek ezen a napján, március 8-án. Idén a Magyar Nemzeti Múzeum is kiveszi a részét az ünneplésből: három különleges tárlatvezetést szerveznek, nem kizárólag, de elsősorban a gyengébbik nem képviselőinek ajánlva.

A nap folyamán három kiállításon vezetnek végig minket, az első a gyengébbik nem művészetre fogékony, feminin vonásokkal bíró tagjait veszi célba: ugyanis az 1890-től 1950-ig terjedő időszak női festőinek képeit csodálhatjuk meg. Az "Árnyból a fényre" - a női műtermek titkai... című tárlaton ingyenes művészeti szakvezetésen vehetnek részt az érdeklődők, melynek során kiderül, hogy a "Hölgyek palettával" méltán sorolhatók a nagy festőink közé.
(Március 24-ig látogatható.)

A második kiállításon, mely az Ezüstbe terített asztal - 18-19. századi asztali ékességek címet viseli, valószínűleg a háziasszonyok találják meg elsősorban a számításukat, hiszen lesz minden, mi szem s szájnak ingere: csokoládé, tea, kávé, terítési és étkezési szokások. A tárlat célja többek között az, hogy felelevenítse a múltbéli családi együttléteket, mikor kicsik és nagyok az asztal köré gyűltek, és hódoltak az ételek csábításának.
(Március 24-ig látogatható.)

"Öröm a női szépség felett" - mi másról szólhatna a harmadik kiállítás, mint a divatról, mely már ősidők óta kíséri a női nemet. Fantasztikus ruhaköltemények, a múlt nagyasszonyai lépnek elénk, megismerkedhetünk öltözködési szokásaikkal, és talán el is leshetünk tőlük ezt-azt.

Mindhárom tárlaton ingyenesen vezetik végig a hölgyeket ezen a szép márciusi napon, sőt, egy szál virággal is kedveskednek minden nőnek. Ellátogathatunk egyedül is a Nemzeti Múzeumba szombaton, de az urak figyelmébe ajánlom, hogy ez a lehetőség nőnapi ajándéknak sem utolsó.


(A festményen Szuly Angéla: Női akt című alkotása látható.)

*

Helyszín: Magyar Nemzeti Múzeum
Időpont: 2008. március 8.
10.30 "Árnyból a fényre" - a női műtermek titkai …
11.30 Ezüstbe terített asztal - 18-19. századi asztali ékességek
15.00 "Öröm a női szépség felett"

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei