2008. március 12.Köteles Anna
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

100 féle Erdély - szabadtéri óriás fotókiállítás a Szabadság téren

2008. március 13. és március 30. között 100 darab Erdélyről szóló, nagyméretű, különleges felületre nyomtatott fényképet állítanak ki Budapesten, a Szabadság téren, a Magyar Televízió székháza előtt (V. kerület). A munkákra a közönség még - a mai nappal bezárólag - szavazhat a fotópályázat honlapján.

A 100 féle Erdély kiállítás célja a soknemzetiségű Erdély bemutatása karakterein, művészetén, tájain és lakóhelyein keresztül. A rendezvény védnökei és együttműködő partnerei a Romániai Fotóművészek Szövetsége és a tavaly 50. évfordulóját ünneplő Magyar Fotóművészek Szövetsége. A szervezők arra szeretnének példát mutatni, hogy a mai kor emberei képesek kulturális különbözőségük ellenére is békésen egymásmellettiségben élni. A Magyar Televízió számára - közösségteremtő szerepe révén - egyértelmű volt, hogy kiáll a kezdeményezés mellett.


Portik Tihamér: Reggel


A bemutatott fotók egy olyan pályázatból valók, mely 2000 után készült erdélyi témájú képeket foglal magába. A beküldött munkákat neves szakmai zsűri bírálja el, melynek elnöke és a pályázatért felelős vezető szakértője Korniss Péter, Kossuth-díjas fotográfus. Összesen öt fődíj kerül kiosztásra, melynek összege kategóriánként 2000 euró.


Vargyasi Tamás: Tükröződés


Közönségszavazásra is lehetőségünk van a pályázat honlapján (www.100erdely.com) 2008. március 7. és 12. között, amelynek során a legjobbnak ítélt pályamű közönségdíjban részesül, ennek összege 1000 euró. A díjátadásra a kiállítás ünnepélyes megnyitóján kerül sor, 2008. március 16-án 12 órakor, a Szabadság téren.


Fejér István: Jófejek


A képeket egy úgynevezett backlight displayen mutatják be, amely szerkezet lehetővé teszi, hogy egy különleges megvilágítás segítségével este is élvezhessük a fotókat. A kiállítást hanginstalláció egészíti ki, melyet Kamondi Ágnes zeneszerző állít össze Erdéllyel kapcsolatos zeneművekből és egyéb akusztikai elemekből.


Dévai György: Vizek


A Magyar Televízió a Szabadság téren látható tárlathoz kapcsolódva "Erdélyi üzenetek" címmel mini műsorokat indít, amelyben az erdélyi életképek felvillantása mellett a fotópályázatra is felhívja a nézők figyelmét. Emellett a Kultúrház című televíziós magazin az esemény házigazdájaként folyamatosan hírt ad a bemutatóról.

(A főoldalon szereplő kép Albert Anna: Fel c. munkája)


Kapcsolódó cikkünk:
100 féle Erdély - kitágult a világ a Szabadság téren

*

100 féle Erdély
Helyszín: 1054 Budapest, Szabadság tér
Honlap: www.100erdely.com
Időpont: 2008. március 13-tól március 30-ig

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei