2008. április 4.Köteles Anna
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

XXVI. Magyar Sajtófotó Kiállítás a Tavaszi Fesztivál keretében

A Budapesti Tavaszi Fesztivál egyik záró rendezvénye a XXVI. Magyar Sajtófotó Kiállítás, mely a Nemzeti Múzeumban látható 2008. március 29. és május 4. között. A kiállítás anyagát adó fotópályázatot a Magyar Újságírók Országos Szövetsége és a Magyar Fotóriporterek Társasága szervezte.

A hazai sajtófotós szakma legnagyobb rendezvénye a 2007-es év munkáit összegzi és díjazza. A fotók olyan témákat örökítenek meg, mint például az olimpiára készülő Peking hétköznapjai, a tibeti emberek, a bezárásra ítélt Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet végnapjai, a Kossuth téri kordonbontás, a Magyar Gárda eskütétele, vonatbaleset, a márciusi és októberi események, a budapesti fürdők különös világa, a nulladik Sziget-napi LGT-koncert, az Egyesült Arab Emírségekben rendezett Al Ain Air Show, a függetlenségéért küzdő Koszovó, a kajak-kenu versenyzők, a 4-es metró építése, a Völgyhíd átadása, a Miskolci Nemzetközi Operafesztivál, Talmácsi Gábor motoros világbajnok győzelme, a tiszavirágzás és még számos egyéb esemény.
A pályázatra több mint 400 fotós 9000 munkája érkezett be. Az öttagú zsűri elnöke Szigeti Tamás, a Figyelő képszerkesztője, tagjai pedig Dezső Tamás, Koncz Zsuzsa, Németh György, Sopronyi Gyula, akik valamennyien fotóriporterek. A zsűri összesen 13 kategóriában díjazott.
A legtöbb munka a társadalomábrázolás-dokumentarista fotográfia és a képriport kategóriába érkezett, legkevesebb volt a hír-eseményfotó. Érdekesség, és talán a magyar sajtó átalakulását is jelzi, hogy bulvár-humor-zsáner kategóriában másfélszer több kép érkezett, mint tavaly.
Az esélyegyenlőség jegyében: ez a XXVI. Magyar Sajtófotó Kiállítás kiegészítő tárlatának és a 2008. évi Budapesti Tavaszi Fesztiválnak a szlogenje. A tárlat képeit öt fotós készítette sérült emberekről, például a 2004. évi paralimpiáról és a Baltazár Színház tagjairól. A szervezők célja, hogy felhívják a figyelmet a sérült emberekre és növeljék társadalmi elfogadottságukat.
A Ringier Kiadó is jegyez egy különkiállítást 15 év - 15 kép címmel, magyarországi működésének tizenötödik évfordulójára. Ebben a gyűjteményben Ringier-lapoknál dolgozó fotósok kiemelkedő munkáit láthatjuk.
A budapesti helyszín után a XXVI. Magyar Sajtófotó Kiállítás egy országos turné keretében Debrecenben, Szegeden, Pécsett és Veszprémben is látható lesz.

*


Cím: XXVI. Magyar Sajtófotó Kiállítás
Helyszín: Nemzeti Múzeum, 1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16.
Időpont: 2008. március 29-től május 4-ig

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei