2008. május 19.Horváth Krisztina
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Gulácsy Lajos kiállítása - A varázsló kertje

Egy különc, egy zseni, aki saját világának határait feszegetve a múltba révedt, és különleges látomásokat rögzített a vásznon. Gulácsy Lajos a XX. század varázslója most beenged minket a kertjébe: gyűjteményes kiállítását a Kogart Házban tekinthetik meg az érdeklődők márciustól júliusig.

Gulácsy, - akit az öt legjelentősebb modern magyar festő között tartanak számon - titkok által körüllengett élete, és több stílusirányzat elemeit felhasználó és vegyítő művészete mindig számot tarthatott a műkedvelők érdeklődésére, és nincs ez másképp manapság sem. A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány negyven év óta először szervezett ismét nagyszabású kiállítást, mely igyekszik felölelni a festő életművét. A tárlat anyagát köz- és magángyűjteményekből állították össze, s közel 80 festmény és 60 grafika várja a kíváncsi látogatókat.

A kiállítás címe - A varázsló kertje - egyben egy kép címe is, mellyel kapcsolatban viták folynak a monográfusok, és a Gulácsy-értelemzők között. Kétes ugyanis a megalkotásának időpontja, így egyesek a festő egyik firenzei látogatásával kapcsolják össze (1904-re teszik), mások azonban összefüggést látnak Csáth Géza 1908-as azonos című novellájával. A novella és a kép ismeretében elképzelhetők bizonyos kapcsolódási pontok, de könnyen lehet az is, hogy csupán az olvasói fantázia furcsa játékáról van szó - ezt döntse el mindenki maga.

Egy bizonyos: titkokkal teli kertbe lép, aki ellátogat a Kogart Házba, ködös, érdekes anyaghoz nyúl, melyben érdemes elmerülni kicsit, ismerkedni vele, amennyire engedi, vagy csak csodálni. Az ópiumszívó álma, Nő rózsával, Paolo és Francesca, Arte, Vita, Natura - mind-mind egy epizód ebből a különös életműből, melyek talán közelebb visznek ahhoz, hogy megérthessük Gulácsy Lajost. A varázslót.

*


A varázsló kertje - kiállítás
Helyszín: Kogart Ház (Budapest, Andrássy út 112.)
Időpont: 2008. március 15. - 2008. július 20.
Nyitva: Hétfőtől péntekig 10.00 - 16.00
Szombat - vasárnap 10.00 - 20.00
A kiállítást két előadássorozat kíséri: Gulácsy Lajos és a 19-20. század fordulójának művészete, illetve az Itáliai reneszánsz művészete.
Érdeklődés és jelentekezés: oktatas@kogart.hu
Jegyárak:
Felnőtt: 1500 Ft
Diák, nyugdíjas: 750 Ft
Felnőtt csoport (10 fő felett): 750 Ft
Diák és nyugdíjas csoport (10 fő felett): 375 Ft
Családi belépő (egy felnőtt, legfeljebb két gyermek): 3000 Ft
Bővebb infó: www.kogart.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei