2008. május 26.Horváth Krisztina
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Bodies kiállítás - Egy botrányos tárlat az emberről

Már több országban kavart botrányt a Bodies - The Exhibition című kiállítás, s most májusban hazánkba is megérkezik. A szokatlan kiállításon a látogatók preparált csontvázakon keresztül ismerhetik meg az emberi testet, és a mozgás csodáját. A legmeghökkentőbb az egészben, hogy valódi testrészeket láthatunk, melyeket egy új eljárással tartósítottak.

Láttunk már műanyagból készült csontvázakat és belső szerveket is, ha máshol nem, a biológiakönyvünkben, még az iskolában. De az, hogy egy kiállítás valódi emberek holttesteit használja ahhoz, hogy anatómiát tanítson nekünk, minimum furcsa vállalkozás, sokak szerint pedig inkább morbid.

Dr. Ray Glover, a kiállítás orvosi-igazgatója Günther von Hagens német orvos módszereit fejlesztette tovább. Ő azzal az eljárással kísérletezett, hogy kiszivattyúzta a tetemekből a zsírt és a vizet, hogy azokat egyfajta plasztikus anyaggal helyettesítse. Glover polimeres tartósítást alkalmaz, mely ugyanezen az elven működik. S a releváns kérdésre, hogy miért szükséges valódi emberi preparátumokat használni rekonstruált modellek helyett, így válaszolt: "Amit látunk, azt könnyebben megértjük, a megértés révén pedig lehetővé válik a lehető leggyakorlatiasabb anatómiai oktatás. A test pedig nem hazudik."

A testek a Kínai Köztársaságban működő Daliani Orvosi Egyetem plasztinációs laboratóriumából származnak, de személyiségi jogaikra való tekintettel nevüket nem közli a kiállítás. Sokkal inkább arra koncentrálnak, hogy felhívják a figyelmet az egészséges életmód fontosságára, valamint eddig nem tapasztalt módon mutassák be az egyes betegségeket.

Ez a kiállítás saját magával szembesíti az embert, de nem a szó hagyományos értelmében, tehát nem szellemi téren, hanem a testén keresztül. Megrázó élményt ígér, mégis olyat, amilyet vétek volna kihagyni, hiszen nem túl gyakran van lehetőségünk - a szó szoros értelmében - belülről megnézni önmagunkat.

*


Bodies kiállítás
Helyszín: VAM Design Center (1061 Budapest, Király utca 26.)
Időpont: 2008. május 24-től december 31-ig
Jegyárak:
Felnőtt: hétköznap 3300 Ft, hétvégén 3900 Ft
Gyermek (14 év alatt): hétköznap 1750 Ft, hétvégén 2100 Ft
Diák, nyugdíjas: hétköznap 2500 Ft, hétvégén 3000 Ft
Családi jegy (2 felnőtt és max. 3 gyermek): hétköznap 8400 Ft, hétvégén 9900 Ft
Csoport (10 fő felett): hétköznap 2500 Ft, hétvégén 3000 Ft
Iskolai csoport (előzetes bejelentkezés alapján): hétköznap 1500 Ft, hétvégén 2000 Ft
Bővebb infó: www.bodiesbudapest.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Niki 2012-06-29 03:15:30
Azoknak az embereknek, akik szerint ez olyan marha jó, ajánlani tudom, hogy már most írják alá a papírokat, hogy a haláluk után a gyerekeik ne a sírjukhoz menjenek látogatóba, hanem a múzeumba, ahol közszemlére tették őket, mint a cirkuszi mutatványos pudlikutyákat.
Nem az a lényeg, hogy a normális temetés alkalmával megesznek a kukacok... sőt az se, hogyha elégetnek, vagy ha neadjisten szét hordanak az oroszlánok egy Afrikai safari alatt. Úgyse használjuk már akkor, de a miénk volt. A kis lelkünk szentélye, az a ház, amit mindenhova magunkkal vittünk egy életen keresztül. Ha felajánljuk a szerveinket azért, hogy egy másik ember tovább élhessen, az nemes cselekedet. Ha a tudománynak ajánljuk azért, hogy szétszedhessenek, aztán újra összerakjanak és letegyenek a sírba, az is nemes cselekedet. De az, hogy emberek ezrei vagy milliói bámulhassanak mint az állatkertben... az egyszerűen csak gusztustalan.
nem
regisztrált
mennyibunko 2011-03-05 13:06:18
szerintem meg hullagyalazas, akarhogy facsarjatok is a szart

show must go on...
nem
regisztrált
Vio 2011-02-26 16:07:15
Szerintem,ez egy értelmes kiállítás volt,különösen azoknak akik ilyen irányú pályára mennek.Ilyen háborgási alapon az orvosin se boncolhatnának,mert "hullagyalázás"?!Egyébként meg nem ingyen ""cincálták"" szét őket sztem,de ha mégis,akkor is tuti h családjuk beleegyezésével(mivel ez mindenhol így megy)..am meg a legtöbben tudták,h mi van,mert mi értelme lenne egy műanyag kiállításnak?meg hát am eléggé látszott is:)..aki meg morbidnak v felháborítónak tartja ne menjen el.Ilyen egyszerű.
nem
regisztrált
Dani 2011-02-26 12:13:34
Sokan háborognak a kiállítással kapcsolatban hogy aki meghal annak békében kell nyugodnia, meg hogy hullagyalázás. Kíváncsi vagyok hogy ezek az emberek tisztában vannak e azzal hogy mi történik az emberi testtel egy hagyományos temetés után. Lassan bomlásnak indul és kukacok meg rovarok tápláléka lesz. Csak hát ugye ezt nem látjuk, meg nem szeretnénk látni. Felteszem a kérdést mi a durvább? Az ha halálunk után szép lassan megeszik a testünket, vagy az ha tudományos célra használják?
nem
regisztrált
rob 2009-11-10 19:39:22
http://www.youtube.com/watch?v=pji0kVi8E yI itt a végén a LINK-nek az E és az y között nincs szóköz, de valamiért így nyomja ki ide...
nem
regisztrált
manon 2009-10-16 21:07:17
Mivel ma már ugyanezt, ugyanilyen élethűen meg lehet csinálni műanyagból is, így nem indokolt a hullagyalázás tanulási célzatból. Csak nyilván a nép az igazi hullákra jobban tódul. És nem, ezek az emberek nem járultak hozzá, Kínában kivégzett rabokról van szó.
nem
regisztrált
Laccí...xD 2009-07-08 17:22:51
Emberek!!!!!!!
Mi az hogy nem tanulságos??? Meg hogy nem jóóó???
Hova akartok többet??
Én voltam a kiállításon, és meg kell mondjam, hihetetlen nagy élményben volt részem. A vége fele emberi agyat,májat, izom darabot lehetett megfogni.És igen, IGAZIAK voltak. Valaki írta hogy, mért nem nyugott, békés helyre kerültek ezek az emberi testek. Azért, mert azok az emberek felajánlották a testüket, hogy tudományos ismeretekre használják fel. Mindenkinek ajánlom, hogy ha lesz több ijen, mebjen el!!!!!!!!!!
nem
regisztrált
csoki 2009-02-27 11:26:44
nagyon jó volt én is láttam élöben egyszerüen csodálatos bár azokat az enbereket sajnálom egy kicsit igaz hogy halottak de nem érdemelnek meg egy igazi nyugvó helyet ahol békésen nyugothatnak !!!?????? :( De én ugy halottam hogy ők Rabok valotak nem tom hogy igaz ez vagy nem!!!
nem
regisztrált
Iza 2009-02-27 11:23:06
Szerintem nagyon érdeked bár én nem láttam ezt a kiálottást élőben csak képeken és nagyon érdekesnek találom , hogy láthatjuk testünket belüröl. Ha leközelebb lesz biztos elmegyek mert engem is nagyon érdekel!!!!!:::))))
nem
regisztrált
Én 2009-01-03 09:34:26
Szerintem egyszerűen elképesztő volt! Olvasgatom itt az eddigi hozzászólásokat és nem értem azt aki azt írja, hogy "nem volt nagy szám" " többet vártam"....stb. Kérdem én: többet ettől? Mire volt még kíváncsi? Mert mindent, amit lehetett, bemutattak. Sőt én egyesekkel ellentétben, többet kaptam, mint vártam. De hát mások vagyunk. Én "csak" másfél órát vártam a hidegben, de úgy gondolom megérte.
nem
regisztrált
Dzsu 2008-12-29 23:54:21
Hiányoltam a hírhajhász újságírókat és tévériportereket,hogy hírül adják a bodies kiállítás épülete előtt 5 órán át várakozó tömegek véleményét a magasfokú szervezésről!
Fél 11-re érkeztünk tele reményekkel:egy nagyszerű kiállítás részesei lehetünk,ám csalódnunk kellett.A 10 órakor nyitó pénztár fél háromtól ,,nyitogálta" kapuit minden egyes órában.Közben tájékoztattak Minket,miszerint csak ezen a napon 1800 ember már biztos előttünk jut be,nem beszélve az elővételezett jegyesekről és a VIP -jegyesekről:),ez sem szegte kedvünket fél 1-kor újra beálltunk a tömött sorba.Fél 6-kor megláthattuk a fényt az alagút végén,bejutottunk.Úgy éreztem magam,mint akit állatként kezelnek:Kisaranyom,Kisszivem és efféle kedves megjegyzések.Megállapíthatom:csak az látogassa meg a kiállítást,aki nem vett részt biológiaórákon:)-lehet kérgesszívű lettem az 5 órás hibernálás után...
nem
regisztrált
Monst 2008-12-29 17:13:54
Gergővel teljesen egyetértek. Én is voltam a kiállításon és utólag tudtam meg, hogy azonosítatlan eredetű testek is kivoltak állítva.. Ami valljuk be, elég undorító az emberektől. Meghalsz és kiállítanak ország-világnak? Gusztustalan. Mert aki beleegyezik az más... És szerintem se volt valami nagy durranás. Azt viszont "viccesnek" találtam, hogy a tüdőrészlegnél ki volt írva mielőtt beléptél a terembe, hogy "most lélegezz mélyet" és ahogy beértél a helyiségbe ott volt egy TBC-s tüdő kiállítva. Persze, üvegben volt, de ez hol állítja meg egy hipochonder képzelő erejét? :D Morbid.
nem
regisztrált
eni 2008-12-19 12:09:37
júniusban vittem el a 6 és 8 éves gyerekeimet. a jövő héten, mielőtt bezárna a kiállítás újra látni akarják.nem mondtam nekik,hogy a testek igaziak,igazából semmit sem mondtam csak hagytam hadd nézelődjenek. az előítéleteket mi tápláljuk bele a gyerekekbe,ők inkább érdekesnek,mint undorítónak találták a kiállítást.
nem
regisztrált
? ki 2008-12-16 15:21:56
Én is voltam szerintem nagyon hasznos kiállítás sok információra lehet lelni ezen a kiállításon meg lehet ismerni,fel tárja elénk az emberi testet. Nem megbotránkoztató egyáltalán inkább hasznos!
nem
regisztrált
ancika 2008-12-14 08:33:52
Ezt a kiállitást mindenkinek látnia kellene. Azonkivül, hogy csodálatosan szép, még azoknak is akik viszolyognak a korháztol, vértől, mert itt semmi ilyen nincs, de megismerhetik saját testük müködését, a betegségek lehetőségét . Sok fiatalt talán elriaszt a fekete tüdő, a tumorok látványa és elgondolkodik megéri-e az egészségét kockáztatni. Egyszóval az emberi testnél nincs bonyolultabb és csodálatosabb. S ezt ilyen mélységben látni......
nem
regisztrált
anya 2008-12-10 15:21:37
Voltam a múlt héten a kiállitáson. Fantasztikus volt! Egyet bánok, nem vittem el a gyerekeimet. De jövő héten újra elmegyek, a 9 és 17 év közti gyerekeimmel együtt. Már alig várják hogy lássák. Mindenkinek ajánlom! Lányos mamák, kell annál jobb érv a védekezésre,abortuszra, mint az ott látott magzatok? Vigyétek el Őket, hadd okuljanak!
nem
regisztrált
Laci 2008-12-09 10:20:18
Olvasgatom itt a hozzászólásokat és komolyan nem értem, hogy egy ilyen kiállítást, hogy nem tudnak sokan olyan szemszögből nézni, hogy ezek a kiállított testek egyszer élő emberek voltak, és nem tisztázott az eredetük.
Azt aláírom, hogy lehet ebből tanulni, de ha olyan áron van mindez, hogy ne adj isten olyan emberek testeit lehet látni, akik nem járultak hozzá ehhez, akkor kifejezetten kártékonynak tartom a kiállítást, és az erre jegyet váltó embereket is.
nem
regisztrált
Regi 2008-12-07 18:46:53
Én még nem voltam de kíváncsi vok h milyen lehet most ezen a héten fogok menni remélem jó és érdekes lesz!
nem
regisztrált
Viki 2008-11-30 18:19:00
Én egy hete voltam...Ne hagyjátok ki !!!a testek valóban igaziak...és az is amit a végén meg lehet fogni:) az ember jobban jár ha időpontot kér..különben órákig is várhat míg végre bejuthat...mire mindent végig tud az emebr nézni az olyan 2 vagy 2 és fél óra:)
nem
regisztrált
? 2008-11-27 19:31:00
tetszett nekem is és sztem sem tanulságos:D főleg mert azért ANNYIRA nem ájultam el tőle..az álló testek már uncsik voltak a végére és kétségeim voltam a valódiságukat tekintve..lehet h érzéketlen vagyok de azért annyira nem hatott meg.mindenesetre nem bántam de kicsit többet vártam
nem
regisztrált
Gergő 2008-11-22 14:48:09
Jaj maradjatok már, mindenki aki éppen írta volna be hogy "tanulságos..." az töröljön vissza de gyorsan...

Mi tanulságos? érdekes, jjo. Még annak sem tanulságos aki cigizik, mert megnézi azt a feka tüdőt, kuncog egyet, és már megint azon jár az esze, mikor jut ki onnan hogy rágyújthasson.

Nincs semmi tanulságos abban hogy élőben láthatod amit eddig csak rajzokon láttál. Tettszen, de azt nem 'tanulságosnak' hívjuk. Ennél üresebben nem is lehetne megfogalmazni a tapasztalataitokat minthogy "tanulságos, tanulságos, tanulságos...."
nem
regisztrált
O17 2008-11-17 17:30:35
igen V14 igazi volt!! Szerintem is nagyon jó kiállítás! Először féltem hogy majd nem bírom végig nézni, de aztán nagyon lekötött! Én élveztem és sokat tanultam belőle!!
nem
regisztrált
V14 2008-11-08 10:33:47
Én tegnap néztem meg a kiállítást. 14 éves vagyok. Nagyon érdekes volt látni az emberi teset belülről.Sztem érdemes volt megnézni.
De csak annyi kérdésem van, hogy az az agy amit kézbe lehetett venni, az is igazi volt?
nem
regisztrált
Lizu 2008-11-06 22:00:17
Érdeklődnék valakitől, hogy kb mennyi időt vett igénybe a kiállítás, sokat kellett várni a bejutásra, meg van határozva hány ember mehet be egyszerre????
nem
regisztrált
Petrucc 2008-10-26 09:20:44
http://www.origo.hu/tudomany/20080527-fi lm-bodies-the-exhibition-a-kiallitas-hel yszinen-forgattunk.html
Itt van egy riportfilm róla!
nem
regisztrált
Petrucc 2008-10-26 09:15:09
Mi tegnap néztük meg, és nagyon tetszett! Semmi undorító nincs benne, igazán tanulságos... Voltak kisebb gyerekek, szerintem nyugodtan merje elvinni mindenki a sajátját, már csak a dohányzás elkerülése érdekében is. A pici gyerek lehet hogy jobban felfogja egy dohányos tüdő láttán, miért ne kezdjen dohányozni, mint az a felnőtt aki évek óta pöfékel...
Fotókat nem nagyon fogsz találni Nóci, mivel nem lehet bent se fotótni, se kamerázni. De az úgysem adja vissza, ezt meg kell nézni!!!
nem
regisztrált
Nóci 2008-10-24 16:44:05
Kedden megyünk a kiállításra, alig várom már. 1kérdésem van: hol találok fotókat? köszönöm előre is
nem
regisztrált
kollarene 2008-10-22 19:53:36
Üdülési csekkel megválthatom a belépőmet???
nem
regisztrált
Gabi 2008-10-20 16:54:23
Vasárnap láttam a kiállítást és valami fantasztikus.Nem vittem el hét és fél éves kislányomat ,de megbántam mert nagyon érdekes volt minden és már ő is sok mindent felfogott volna belőle.A kiállítás nem botrányos ahogy azt sokan mondták, sőt én az iskoláknak kötelezővé tenném hogy vigyék el a felsős már biológiát tanuló gyerekeket mert ilyet nem látnak mindennap.Egy kicsit tartottam tőle én is hiszen csak valódi minden de ott már az ámulattol és a csodától ez már más szinben tüntette fel az egész kiállítást .Ajánlom mindenkinek ezt látni kell!!!!!!!!!!4
nem
regisztrált
ANDI 2008-10-20 16:02:28
A 8 éves fiamat elvihetem a kiállításra? Látta már ilyen korú gyerek?
Kérlem írjon akinek ilyen korú gyereke látta, hogy reagált? Köszike
nem
regisztrált
li 2008-10-20 11:31:50
Én megnéztem a kiállítást és az a véleményem hogy aki drágának tartja a jegyet az nem számol a tudatlanság kölcségeivel.Gondoljatok már bele hogy arányaiban nézve mennibe kerül egy mozijegy és mit érsz el vele?Legfeljebb csak azt tanulod meg belőle hogy hogyan kell kiirtani egy várost stb....
Ez a kiállítás fantasztikus.Az ember ha eddig az emberi testtel kapcsolatban eddig máshogy gondolot vagy hitt mint ahogy valójában van azt most meg is értheti miért olyan amilyen.Egyáltalán nem megbotránkoztató.Minden elismerésem azoké az embereké akik ezt a fantasztikus dolgot véghezvitték!
nem
regisztrált
M.R. 2008-10-19 20:27:25
Ebben a korban végzik a legtöbb aburtszt, ez a botrányos és a megdöbbentő.
Érdekes még az is, hogy a termekben 28-30 Celsius fok van és semmilyen szag, bűz nem érezhető.
nem
regisztrált
M.R. 2008-10-19 20:20:30
Hétvégén láttam a kiállítást, nagyon érdekes volt, egészségügyi főiskolán tanulok és nincs lehetőségünk boncoláson részt venni, ezért ez a kiállítás nyújtott lehetőséget arra, hogy meg is értsem amit tanulok. Szerintem minden lánynak, nőnek meg kellene mutatni a Különtermet, láásk, hogy egy 8 hetes magzatnak már mindene megvan, a kéz/láb ujjai, szeme, szája, szervei! És mindez szabad szemmel látható.
nem
regisztrált
vki. 2008-10-12 12:22:52
Énis voltam a kiállításon.14 éves vagyok és szerintem semmi megbotránkoztató nincs ebben az egészben. Ha belegondolunk csak egy kicsit is, sok fiatalnak nem h megérné, kötelező lenne ellátogatnia a kiállításra. Hiszen egyértelmű a mai világban,hogy 13 éves kortól szinte minden 3. fiatal dohányzik. Ha esetleg látnák,hogy mit művelnek a tüdejükkel és más szerveikkel talán még lenne lehetőségük abba hagyni. Sokkal jobban rádöbbenti az embert az önpusztítás tényeire mint bármilyen plakát,vagy reklám.De ez vonatkozik a felnőtt dohányosokra is,nekik bár nehezebb leszokni de nem lehetetlen.Egyáltalán nem korfüggő hiszen egy okos,tanulékony gyerek lehet,hogy többet felfogna az egészből mint egy tudatlan felnőtt.Persze vannak kivételek dehát nem vagyunk egyformák,mindenki saját felelőségből megy a kiállításra feltudja fogni ennek velejáróit és eltudja dönteni,hogy neki megéri-e.Az árak pedig teljes mértékben reálisak,hiszen még is csak az emberi test csodáját tanulmányozhatjuk testközelből.
nem
regisztrált
Kriszti 2008-10-07 14:40:08
Én ma néztem meg a kiállítást.
Nagyon jó és tanulságos. Aki teheti nézze meg!
nem
regisztrált
alex 2008-10-05 15:19:08
én meg majd most mek a héten
nem
regisztrált
Toplak Zoltán 2008-10-04 19:36:02
Én nem láttam, csak pár fotót. Kicsit megkavarodtam tőle, mármint a gyomrom. És tiszteletlennek érzem az elhunytakkal szemben.
Másrészt biztos katartikus élmény. Én is kicsit más szemmel nézem azóta (a fényképek óta)az emberi testet. Mintha egy leplet rántottak volna el aszemem elől. Feltárul az igazság... :)
nem
regisztrált
hát én:) 2008-10-02 20:07:09
Én megnéztem az osztályommal, és egyáltalán nem morbid. Bele gondolva h élő emberek voltak.. elgondolkodtató! De senkit ne rettentsen meg, egy érdekes,figyelemfelkeltő és hasznos kiállítás!
Aki teheti nézze meG!
nem
regisztrált
kata 2008-09-29 08:22:41
Én úgy gondolom hogy nem botrányos inkább hasznos.Mivel a lányomék 8. oasak és anatómit vesznek.Ez nagy segítségükre lehet a tanulásban.Mert nem csak megtanulják hanem látják is.
nem
regisztrált
linda 2008-09-26 16:10:56
Egyáltalán nem tartom botrányosnak sőt nagyon hasznosnak és nem csak az orvosoktenhallgatók szempontjából,mert ez a kiállítás tényleg nem hazudik.csak a valóság akinek fáj nem kötelező.
nem
regisztrált
88-as 2008-09-24 21:05:49
Én 13 éves vagyok és 2 bológiai ösztöndíjam van, nekem a tanárom mondta, hogy nézzem meg és keressek olyan betegséget vagy elváltozást amiről akövetkező ösztöndíjesszém fog szólni.
Magamtól is megnéztem volna,de az a lényeg hogy az én szempontomból ebben semmi megalázás nincs nekem az ösztöndíjam múlik rajta. Nem tudom mások hogy vannak vele,de nekem eza véleményem.
nem
regisztrált
Én(17) 2008-09-20 21:31:00
Sztem reálisak az árak. Nem hiszem, hogy olcsó lehetett kipreparálni őket. Biztos költséges volt, mire elkészítették ezt a kiállítást.
nem
regisztrált
Márti(13) 2008-09-12 22:21:30
Sztem jó lesz a kiállítás!:) Apa mentős de én mégis félek egy kicsit de remélem ki fogom bírni!! De sztem az ár sem olyan nagyon drága és ez a kiállítás kb olyan lesz mint a 8-os biosz óránk!
nem
regisztrált
pumpi 2008-09-12 18:53:49
Nem értem mi ebben a gyalázás, vagy félelmetes?
Bár tudom, hogy rengeteg ember megijedne egy nagyított képtől, ami a nyelvéről, vagy a hüvelybemenetéről készült..
Amúgy szerintem a halál okának anatómiai bemutatása miatt olyan népszerű a Helyszínelők is. Azzal ugye nincs gond?
A vért, folyadékokat, meg egyéb dolgokat, amitől taszító lehetne mind eltávolították.
De otthon is lehet maradni. Amit nem tudunk, abból baj nem lehet.


nem
regisztrált
Egyedi Gyula 2008-09-07 17:08:53
Szeretne a 10/c OSZTÁLY FEL NÖT tagozata meg nézni a kiálitást hogy tud juk meg nézni a kiállitást mert biológiához kell köszönöm
Egyedi Gyula 10/c osztĂĄly bizalmi

Csatlakozott:

2008-01-17

Írt kommentek:

20 db

Francis W. Scott 2008-09-01 23:57:41
folyt.köv.:


Ami pedig a gyerekeket illeti, sosem értettem egyet a korhatáros besorolással. Van, aki 10 évesen már sokkal inkább kötődik az idősebb, értelmesebb emberekhez, és van, aki 25 évesen még mindig olyan hülye, hogy nem csak ennek a kiállításnak, de egy enciklopédiának se engedném a közvetlen közelébe. Mozart például már 5 évesen zongoraműveket írt, Ray Bradbury 11 évesen már napi szinten írta prózáját. Ma is sok ilyen "kiskrapek" van, semmi értelme őket a játszóházba küldeni, amíg mi megnézünk egy-egy "felnőtteknek" szóló kiállítást...

Lehet kövezni, de akár el is gondolkodhatunk ezeken a dolgokon.

Csatlakozott:

2008-01-17

Írt kommentek:

20 db

Francis W. Scott 2008-09-01 23:57:31
Pár dolog, ami hasonlóképp "botrányos" volt, felháborodást szított elismert, értelmesnek vélt körökben:
-A Föld gömbölyű
-A csillagok száma végtelen
-Minden égitest különböző
-A fény mozog
-A levegőnek van súlya
-A vér az élet és az egészség forrása, velejárója
-Az óceánok alatt hegyek és völgyek húzódnak
-Folyó vízben kell kezet mosni
-30 km/h fölött nem áll le az ember szíve
-Lehet repülni
Nos? Ki akar csatlakozni és szitkozódni egy újabb értelmes ötlet fölött? A 21. századra sem lettünk eléggé intelligensek? Menjünk inkább hallgatni a katolikus egyház baromságait, amiktől szerintem Isten is jó messze elhatárolódik. Nem azért születtünk erre a világra, hogy kétezer éves meséket hallgassunk. És ha már a botrányoknál tartunk, Krisztus tanításai vajon nem voltak-e azok a maguk idejében? A dolgok nem változnak, csak mindig más szemszögből vannak megvilágítva.
nem
regisztrált
Viktor 2008-08-31 15:22:23
Hídember!Mi hagyta el ezeket a testeket?A lélek? Az mi? Te láttál már olyat, vagy mondta a pap h létezik...?Ezért jó egy ilyen kiállítás!Láthatod h valami valóban létezik és hogy milyen...Én meg fogom nézi!

Csatlakozott:

2008-05-27

Írt kommentek:

3 db

Kígyós Adrienn 2008-08-27 10:21:20
Kedves Seropram! Minden nap 10-től 20 óráig van nyitva!
nem
regisztrált
Seropram 2008-08-27 09:27:17
Sziasztok!
valaki meg tudja mondani hétköznap meddig van nyitva? Ezt sehol nem írják....

köszi
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei