2008. május 26.Kristóf Zoltán
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Magyar Szürke fotókiállítás - Újraéledő csordaszellem

A Magyar Természettudományi Múzeumnak köszönhetően egy izgalmas vállalkozásnak lehetünk tanúi: 2008. április 24-től július 28-ig csodálatos képekkel próbálják feltámasztani a magyar szürke régi nívóját. E sajátos állatfaj mára teljesen elvesztette régi "befolyását", amikor jelentős húspiaci termék volt, és nem utolsó sorban az európai táj- és életképek egyik meghatározó alakja.

Radisics Milán fotóművész évekkel ezelőtt elhatározta, hogy nyomon követi a magyar szürkék életét, és mind művészi, mind informatív képeivel igyekszik majd újra megismertetni az emberekkel e méltatlanul elfelejtett állatot. A felgyülemlett képekből és háttéranyagokból jött létre a kiállítás, ami méltó szobrot emel a magyar szürkének.

A második világháború után háttérbe szorult állat évszázadokig Európa "éléstára" volt, az egyik legfontosabb élelmiszeri cikk, és a gazdasági élet jelentős tartó pillére. A mai korban újraéledő keresletet próbálják feléleszteni azok az emberek, akik a magyar szürke tartásával foglalkoznak, igaz, számuk még igen csekély, inkább a Hortobágyi Nemzeti Parkban élő csordák teszik ki az állomány jelentős részét. A magyar szürke kulturális szempontból is jelentős, hiszen az öreg kontinensen általánosan elterjedt faj az ember életének hétköznapjához hozzátartozott, így művészeti alkotásokban is szerepet kapott.

A kiállítás nemcsak fotókkal tesz kísérletet átültetni a köztudatba a magyar szürkét, hanem egyéb, a témához kapcsolódó tárgyakkal is segít megismertetni e csodálatos állat életét. Továbbá különféle eseményekkel is próbálják felkelteni az emberek figyelmét: például az április 25-én, a Lánchídon felvonuló magyar szürkék igazán impozáns látványt keltettek.

A fotók felkeltették a National Geographic érdeklődését is, így Radisics Milán munkáját 2007-től már ők támogatják. Idén áprilisban a magyar kiadványban több oldalon ismertetik a magyar szürke életét, szebbnél-szebb fotókkal illusztrálva a cikket.

A Magyar Szürke fotó- és multimédia kiállítás szervezőinek nem titkolt céljuk az, hogy újra népszerűvé váljon a magyar szürke, és az egészségesebb táplálkozás keretein belül húsa elterjedjen a magyar élelmiszerpiacon.

*


Magyar Szürke fotókiállítás
Helyszín: Magyar Természettudományi Múzeum (1091 Budapest, Ludovika tér 2-6.)
Időpont: 2008. április 24. - július 28.
Jegyárak:
Felnőtt: 1500 Ft
Diák és nyugdíjas: 800 Ft
Diákcsoport: 700 Ft
Családi jegy (két felnőtt, legalább két gyerek): 4000 Ft
Bővebb infó: www.magyarszurke.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei