2008. május 27.Kőnig Mariann
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Mixer a Fészek Galériában

Május 20-án nyílt meg Nagy Judit Borbála, a képzőművészeti egyetemen frissen végzett festőművész Mixer című kiállítása a Fészek Galéria Herman Termében. A megtekinthető képek Nagy Judit Borbála a közönség számára eddig ismeretlen oldalát mutatják. A kiállítás június 14-ig látogatható, munkanapokon 14-19 óra között.

A Fészek Művészklubban 1965 óta rendeznek önálló helyiségben rendszeresen kiállításokat. A Fészek Galéria nevet 1981-ben, az új kiállítóterem megnyitásakor vette fel. Azóta a kísérletező szellemű, új jelenségeket és kifejezési módokat feltáró modern művészet kiállítóterme. Ezt a fajta modern művészetet képviseli Nagy Judit Borbála is. Nem csoda, hogy a művészet felé fordult, hiszen édesapja színész, testvére zenész.

A fiatal festőnő tehetségét és elszántságát mutatja, hogy elsőre fölvették a Képzőművészeti Egyetemre (akkor még főiskola). Még nem fejezte be az egyetemet, amikor már három önálló kiállítást tartott.

Utolsó éves egyetemistaként, amikor már Gaál József volt a mestere, egy interjúban megfogalmazta művészetének céljait, a felhasznált módszert és megnevezte a célközönséget is.

Korai festményeit egyaránt az arcnélküliség jellemzi, melyeken a világvége és a mulandóság a két legmeghatározóbb motívum. Az arc nélküli ábrázolást azzal magyarázta, hogy nem látvány után fest, hanem emlékezetből, fejből, és nem személyeket, hanem karaktereket ábrázol. Ez alátámasztja azt a célkitűzését, hogy képei mindenkihez szóljanak. A tudattalant kívánja megfesteni.

Képeinek meghatározó és elengedhetetlen eleme a cím. Jelen kiállításon is mind a tíz képet ellátta címmel, melyek nagyon beszédesek, de csak a képpel együtt válnak érthetővé, értékelhetővé.

A tíz kiállított kép: Jöhet bármi, Paradicsom, Natty, Az én városom, Ozomatli, Mixer, M, Átmeneti szállás, Inverness street, Tanulmány.

Ezeket a képeket, a korábbiakkal ellentétben az élénk színhasználat és az arcok láthatósága jellemzi. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a múlandóság nem fedezhető fel a képeken. Csupán annyit jelent, hogy több ideig kell keresni. Nem feltétlenül a képet kell megfejteni, hanem a képek segítségével saját magunkat. Csak így juthatunk közelebb Nagy Judit Borbála festményeihez.

A kiállított képek esetében a kétértelműség fokozottabb, mint a korábbiaknál. A cím utal ugyan a szituációra, és eszünkbe juttat valamit, de a kép és a néző szabadsága megváltoztatják, átalakítják a kezdeti feltevést.

Nagy Judit Borbála képei gondolkozásra késztetnek, de sajnos csak néhány embert. A Galériát nagyon kevesen látogatják. Ez azonban előnyt jelent azok számára, akik elmennek és megtekintik a képeket, hiszen így zavartalanul el lehet gondolkozni. Egy szépséghibája van a helynek, az, hogy a csengőként feltüntetett villanykapcsoló időzítős, így ötpercenként újra fel kell kapcsolni a villanyt. Ez az egyedüli dolog, ami megzavarhatja a nézőket.

A kiállítást nem csak azoknak ajánlom, akik kedvelik a kortárs festészetet, és esetleg ismerik Nagy Judit Borbála korábbi alkotásait, hanem azoknak is, akik nem kedvelik vagy egyáltalán nem ismerik azt.

Érdekes és érdemes megtekinteni egy fiatal nő világnézetét tükröző képeit, amivel egyet lehet érteni, ellent lehet neki mondani, de ami a legfontosabb, hogy a lehetőség megvan arra, hogy a gondolkozás révén magunkévá tegyük a festményeket. Ehhez azonban el kell menni, és időt kell szentelni a képeknek.

*


Nagy Judit Borbála - Mixer kiállítás
Helyszín: Fészek Galéria, Bp. VII. Kertész utca 36., 2. emelet, Herman Terem
Időpont: 2008. május 20. - 2008. június 14. munkanapokon 14-19 óra között
A belépés díjtalan.
Bővebb információ: www.feszek-muveszklub.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei