2008. május 29.Kígyós Adrienn
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Formatúra - Díjnyertes kiállítási darabok Debrecenben

2008. május 8-án nyílt meg a Formatúra elnevezésű kiállítás, mely a Magyar Formatervezési Díj díjazottjainak munkáit mutatja be. Olyan alkotásokat vonultat fel a tárlat, melyek 2003 és 2007 között készültek. Győr és Sopron után Debrecenben, a Kölcsey Központban gyönyörködhetünk ezekben az érdekes tárgyakban.

A látogatók úgy érezhetik magukat, mintha a jövőbe csöppentek volna. Rendhagyó formák, színek és megoldások szinte minden kategóriában. Találkozhatunk gyógyászati eszközökkel, háztartási gépekkel, lakberendezési tárgyakkal, de megismerhetjük a modern öltözködési stílus egy-egy különleges darabját is. Sok minden elmondható a tárgyakról, de egy valami nem, hogy mindennaposak. Aki szereti az újszerű megoldásokat és modern formákat, mindenképp látogasson el a Kölcsey Központ II. emeletére, hátha kedvet kap környezetének megújításához.


Életvitelünk egyre kevésbé engedi meg, hogy új, egyedi tárgyakkal töltsük meg mindennapjainkat. Mai piacunkat a tömegtermelés jellemzi, mely sajnos sok esetben a minőség rovására megy.
Az emberek többsége ugyan ragaszkodik a régi, már jól bevált használati tárgyakhoz, mégis nyitottnak kell maradnunk az új megoldásokra is. Jó pár évvel ezelőtt például még a vezeték nélküli telefon is távolinak, s kissé elképzelhetetlennek tűnt, mára azonban életünk szerves részévé vált, az internetről nem is szólva.

A Magyar Formatervezési Díjat 2003-ban hozták létre, mely a "kiemelkedő színvonalú formatervezői teljesítmény elismerése" (Magyar Formatervezési Tanács). Így a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, valamint a Magyar Formatervezési Tanács minden évben pályázatot hirdet termék, vizuális kommunikáció, terv, illetve diákmunka kategóriában. A zsűri által legjobbnak vélt munkákat oklevéllel és jelentős pénzjutalommal díjazzák, valamint a kiállítás keretein belül a nagyközönség is megismerheti alkotásaikat. Évente átlagosan 250 pályamunka érkezik be a döntőbírákhoz. A mostani, 2008-as tárlat egy öt éves, eredményes időszak darabjait hivatott bemutatni. A Tanács célja, hogy felhívják az emberek figyelmét a minőségi termékekre, illetve, hogy a formatervezés színvonalát folyamatosan emeljék. Aki ide ellátogat, nem fog kételkedni benne, hogy a szervezők elérték céljukat.

Ízelítőül néhány kiállítási darab:


Termék kategória (2003)
Bőr tárolóedények
Készítette: Czákli Hajnalka
"A hagyományos kézműves technika felélesztésével készült tálak esztétikuma a kecses ívek formájából és az anyag finom szövedékéből fakad; a darabok egyszerű szépségét a festett bőr decens színösszeállítása nemes eleganciává fokozza."


Diákmunka kategória - Magyar Szabadalmi Hivatal Különdíja (2004)
Argentex gyógyászati ezüstszálas méteráru
Alkotó: Hegedűs Zsanett
" A fémszálas szövet évszázadok óta ismert, de ebben a kollekcióban az ezüst nem csillogása miatt érdemel figyelmet, hanem azért, mert (a baktériumokkal, illetve a kipárolgással szemben) ellenállóvá teszi a kulturált mintákkal megtervezett anyagokat."


Termék kategória - A Magyar Formatervezési Tanács különdíjasa (2005)
LBS-mmv könnyűszerkezetes világítópanelek
Alkotók: Baróthy Anna, Kelner Krisztián
"Artisztikus hatása és egyedi kézműves látványa ellenére szériatermékről van szó, amit 60x60 cm-es panelekre szerelve gyártanak. Az üvegbúrákat különböző hosszúságú üvegcsápok veszik körül, amelyek ezáltal puha faktúrájú szőnyeg illúzióját keltik."


*


Formatúra - A Magyar Formatervezési Díj díjazottjainak kiállítása 2003-2007
Helyszín: Kölcsey Központ, Debrecen, Hunyadi János utca 1.
Megtekinthető: 2008. május 8. - 2008. június 11., naponta 10-19 óráig, ingyenesen.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei