2008. június 10.Pákozdi Dávid
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Kétmillió dollár a tét - Prokorov és Abramovics kulturális csatája

Az orosz milliárdos, Mihail Prokorov - akinek összvagyona a Forbes magazin szerint eléri a 19,5 milliárd dollárt - kiszállt az eddig általa is szponzorált Emilia és Ilja Kabakov házaspár ősszel nyíló kiállításának finanszírozásából. Ennek ellenére a képzőművész férfi és felesége folytatják az előkészületeket.

Ilja Kabakov nyilatkozata szerint a retrospektív tárlatot a terveknek megfelelőn, idén szeptember 15-én meg fogják nyitni a moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeum Dasa Zsukova által létrehozott új galériában, amely egy kiszuperált buszgarázsból lett átalakítva és a "Kortárs Kulturális Központ" nevet fogja viselni. A fiatal és csinos Zsukova egyébként egy másik milliárdos orosz üzletember, a futball világában is ismert Roman Abramovics partnere.

Kabakov felesége, Emilia interjút adott a "The Art Newspaper" nevű vezető kulturális magazinnak, amelyben elárulta, hogy nem szakadt meg a kapcsolat Mihail Prokorovval, a nevét viselő alapítvány például egy könyvet jelentet meg hamarosan róluk.
Nem is olyan régen, április végén még ugyanez az alapítvány 2 millió dollárt ígért oda a művészpárnak, pontosabban alkotásaik kiállítását finanszírozták volna ennyiből, együttműködve az Orosz Kulturális Minisztériummal. Nyilvánosságra nem hozott problémák miatt azonban az Irina Prokorova (a milliárdos testvére) által igazgatott alapítvány visszalépett a támogatástól. Lapértesülések szerint az ok Dasa Zsukova, aki túlzottan is szereti a reflektorfényt és már-már a tervezett kiállítás művészeti értékét veszélyeztette személyiségével.

Amennyiben lehet hinni a szóbeszédnek, a kétmillió dolláros költségeket a Chelsea futballklubot is birtokló Abramovics vállalja át, ezt eddig még hivatalos források nem erősítették meg.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei