2008. június 13.Kőnig Mariann
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Lélek és test - a Szépművészeti Múzeum első fotókiállítása

A Szépművészeti Múzeum első alkalommal ad otthont fotográfiáknak. A Lélek és test című kiállítás, mely világhírű fényképészek emberábrázolásainak segítségével mutatja be a fotótörténet esztétikai és technikai változásait az 1880-as évek végétől napjainkig, 2008. június 6. és augusztus 24. között tekinthető meg.

A Lélek és test - Kertésztől Mapplethorpe-ig, a fotográfia legnagyobb mestereinek szemével című kiállítás a Szépművészeti Múzeumtól eddig megszokott kiállításoktól jelentős mértékben eltér. A kiállított fotókat a látogatók hat tematikus csoportban (szociofotó, portré, csendélet, test, együttlét, pusztítás) tekinthetik meg, tehát az elrendezés a megszokottól eltérően nem kronologikus. A szervezők célja az, hogy az emberi létezés két meghatározó pontja, a lélek és a test segítségével mutassák be a fotótörténet változásait az 1880-as évek végétől napjainkig.

A kiállítás törzsanyagát a Magyar Fotográfiai Múzeum kölcsönözte, de a New York-i Modern Művészetek Múzeumából, a párizsi Pompidou Központból, a kölni Ludwig Múzeumból és a George Eastman House-ból is érkeztek művek.

Baki Péter, a kiállítás kurátora és egyben a Magyar Fotográfiai Múzeum igazgatója arra törekedett, hogy párhuzamot vonjon a magyar alkotók és kortársaik munkái között. A kiállításon megjelennek az öt híres magyar származású fotográfus, André Kertész, Moholy-Nagy László, Brassai Halász Gyula, Robert Capa, valamint Martin Munkácsi olyan munkái is, melyek a nagyközönség számára eddig ismeretlenek voltak.
A kiállításon nem csupán a fotótörténet változásának folyamatát figyelhetjük meg, de felfedezhetünk párhuzamot magyar és külföldi, az 1900-as évek elején alkotó és kortárs fotóművészek között is.

*


Lélek és test - Kertésztől Mapplethorpe-ig, a fotográfia legnagyobb mestereinek szemével
Helyszín: Szépművészeti Múzeum (Budapest, Dózsa György út 41.)
Időpont: 2008. június 6 - augusztus 24.
Jegyárak:
Teljes árú 2200 Ft (6-26 év között és 62 év fölött 1100 Ft)
Kedvezményes félárú 1100 Ft
Csoportos felnőtt (15 fő felett) 1800 Ft
Csoportos kedvezményes (15 fő felett) 450 Ft
Bővebb információ: www.szepmuveszeti.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei