2008. június 13.Horváth Krisztina
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Színek és fények a Balatonon - kiállítás a magyar tengerről

Keszthelyen a Helikon Kastélymúzeumban kiállítás nyílt neves magyar festők műveiből, Színek és fények a Balatonon címmel. Olyan művészek alkotásai láthatók a tárlaton, mint Szinyei Merse Pál, Csók István, és Egry József - őt egyébként a Balaton festőjeként említik, hiszen festészetének központi témája a magyar tenger, és annak természeti kincsekben gazdag környéke.

A kiállítás kétszáz évet ölel fel, és Egry József válogatott képei külön teremben láthatóak. A XIX. század festészetét Telepy Károly és Mészöly Géza munkássága fémjelzi, míg a XX. század elejének művészetét a már említett Szinyei Merse Pál és Csók István mellett Iványi Grünwald Béla festményei teszik "teljessé". Továbbá helyet kapnak még olyan híres festőművészek képei is, mint Bernáth Aurél, Csík István és Klimó Károly.

A tárlat érdekessége, hogy irodalmi személyek írott gondolatai, balatoni ihletésű írásaiknak felnagyított kéziratai is megtekinthetők, ezzel is színesebbé téve a kiállítást. Többek között Illyés Gyula, Nagy László és Keresztury Dezső írásai kerülnek fókuszba. A Helikon Kastélymúzeum könyvtárából is összeállítottak egy kisebb gyűjteményt, melyek kiadványokból és grafikákból állnak.

A kiállítást több múzeum tárlatából válogatták össze, így a kaposvári Rippl-Rónai múzeum, a siófoki Kálmán Imre Múzeum, a Mikus Galéria, valamint a Keszthelyen található Balaton Múzeum segítségével jöhetett létre.

*


Helyszín: Keszthely Helikon Kastélymúzeum
Időpont: 2008. június 13-tól
Jegyárak:
Felnőtt: 1500 Ft
Diák: 850 Ft

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei