2008. június 20.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Múzeumok Éjszakája 2008 - körkép

Idén hatodszor kerül megrendezésre a Múzeumok Éjszakája, ezúttal a reneszánsz jegyében. Az immár hagyományos fesztivállal a nyári napfordulót és a Szent Iván-éjt ünnepeljük. Budapesten és Magyarország számos nagyobb és kisebb városában változatos programokkal várják a látogatókat a múzeumok, de szabadtéri szórakozásra is lesz mód bőven. Az alábbiakban áttekintjük a legérdekesebbnek ígérkező lehetőségeket.

Budapest

Koradélután "Kódexmásoló műhelybe" nyerünk bepillantást az Országos Műszaki Múzeum Tanulmánytárában, ha kedvünk tartja 14:00 óra után ide ellátogatni. Az írás fejlődésének a reneszánsz időktől kezdődő nyomon követése mellett lehetőség lesz oklevelek, pecsétek, iniciálék készítésére. Ki lehet majd próbálni az írást lúdtollal, vízfestékkel. Ugyanitt "Űrhódítók délutánja és éjszakája" címmel a számítógépes játékok 40 éves történetén kalauzolják végig az érdeklődőket 15:30-tól és 22:00-től, kétszer fél órában. Ezután tesztelni lehet majd az informatika hőskorának legnépszerűbb játékait (Commodore 64, ZX Spectrum idejéből). A program nosztalgiázásra nyújt lehetőséget a felnőtteknek, és a közelmúlt játékos tanulmányozására a gyerekeknek.
A Magyar Mezőgazdasági Múzeumban viaszöntés és egyéb szerelmi babonák kipróbálására, bájitalok megkóstolására nyílik módja a látogatóknak a Vajdahunyad Várban, 16:00 órától.
Az Ipartörténeti Múzeumban 19:00 óra és éjfél között a folyamatosan zajló kiállításokon beöltözött játékmesterek mutatják be a különböző korok játékait, legyen szó táblás-, vagy kártyajátékokról. Eközben ugyanitt 22:00 és 24:00 órától fél-fél órában az Élőkép Társulat mozdulatművészeti előadását is megtekinthetjük a reneszánsz újjászületés témakörében, "Fata Morgana éjibábok" címmel.
A Millenáris Park - Jövő Háza kalandos expedíciója a fiatalabb korosztályt célozza. 18:00 órától lehetőség lesz többek között a szív géphangjának játékos felkutatására, digitális zenefelismerő programok kipróbálására, és helymeghatározásra mobil-csengőhang segítségével. Az estét csillagászati bemutató, tűzugrás és esőtánc zárja ezen a helyszínen.

"A szépség óhajtása" címmel készített tárlatot a Magyar Nemzeti Múzeum a Múzeumok Éjszakájának alkalmából, ez elsősorban hölgyeknek lehet érdekes. A kiállítás célja az 1700 és 1815 évek közötti magyar öltözködéskultúra bemutatása. Sipos Enikő textilrestaurátor, Dr. Tompos Lilla művészettörténész, majd Oswald Júlia tárlatvezetése segíti a látogatókat az eligazodásban (18:30-tól, 19:15-től és 22:00-től).
Szintén nőiesebb vonalat képvisel a "Venus és Hygieia birodalma - Szépségápolás a római korban" címmel készült kiállítás, amelyen a római fürdőkultúra, testápolás kerül bemutatásra az Aquincumi Múzeumban, 19:30 és 23:30 között. Az este folyamán két órában (20:00, majd 22:30-as kezdettel) emlékfotók készíthetők római viseletben, a hölgyeknek igény szerint ókori stílusú frizurával és sminkben is.

A Ludwig Múzeumban "Simon Starling - Három madár, hét történet, betoldások és elágazások" címmel zajlik majd installációkészítés 18:00 és 20:00 óra között indiai tánc és zene kíséretében.
19:00 és 20:30 óra között a Hadtörténeti Intézet és Múzeum II. világháborús kiállításán vehetünk részt. A tárlatvezetésben a múzeum munkatársai mellett az "Abigél" című musical előadói is az érdeklődők rendelkezésére állnak. Sor kerül a mű részleteinek bemutatására, és csoportos beszélgetésre is.
A Budapesti Történeti Múzeum - Vármúzeumban "Királyi Találkozások - Udvari Táncmulatság - Reneszánsz műterem" címmel interaktív színjáték előadása zajlik majd 20:30-tól korhű ruhákban. Ezt táncmulatság követi a Company Canario Historikus Táncegyüttes tagjainak vezetésével, végül lehetőség nyílik "Mátyás és Beatrix arcél" fényképezésre.
Reneszánsz ételekbe kóstolhatunk a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum interaktív tárlatvezetésének keretében 1-1 órában 20:00 és 22:00 óra után. A kiállítás Mátyás király korától napjainkig mutatja be az étkezési kultúra alakulását.
A Közlekedési Múzeumban egész este (1:00 óráig bezárólag) nosztalgia fotózás lesz korhű motoros ruhában, és motorok társaságában. A mottó: "Legyél Te is szelid motoros!" Itt találkoznak majd a veteránok is, 18:00 és 22:00 óra között. A rendezvény alkalmával több, mint száz darab oldtimer motorkerékpárt lehet majd megtekinteni.
A Magyar Nemzeti Galéria Savoyai teraszán 23:00-tól fellép a Pannonia Allstars Ska Orchestra. A PASO zenéje nem korlátozódik egyetlen stílusra, habár előtérben van a ska, találhatók benne reggae, jazz, dub, stb. elemek is, ebben a kavalkádban merülhetünk el másfél óra erejéig.


Debrecen

"Hideg nyalat és spanyol tekercs" - A rejtélyes címmel nyíló kiállítás a fagylalt történetét dolgozza fel. 19:00 és 19:30 között egy tárlatvezető segítségével még több információt gyűjthet mindenki a témában, aki a Déri Múzeumba látogat szombat este.
A MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központban egy tipikus ’50-es évekbeli kishivatalnoki lakás kerül felépítésre a "Kommunista Enteriőr és az ötvenes évek fodrászata" címet viselő kiállítás idejére. A berendezési tárgyak és a játékok gyerekek és felnőttek számára egyaránt kipróbálhatók. A tárlat része a lakás melletti fodrász-szalon, ahol bárki a fenti időszakot idéző frizurát készíttethet magának, de ha kedve tartja, ilyen típusú parókát is ölthet, fényképezkedésre is lesz majd lehetőség.

Esztergom

A Balassi Bálint Múzeumban a régészeti-restaurátori munka rejtelmeibe nyerünk betekintést Turányi Sándor és Bérczi Miklós restaurátorok vezetésével, akik kreatív foglalkozást tartanak majd. Ennek során tanulmányozhatók a régészet és a restaurálás folyamatai 21:00 óra és éjfél között.
Ha valaki elődei nyomára szeretne bukkanni, akkor ugyanebben az időpontban inkább a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat Levéltárába érdemes ellátogatnia. Az itt megtartott előadás segítséget nyújthat, hogy családfánk feltérképezésekor kihez tudunk fordulni, és milyen módszerek állnak rendelkezésünkre.

Miskolc

A Petőfi Irodalmi Múzeum mozgókiállítása "Nyugat 100 Busz" címmel a Hermann Ottó Múzeum Kiállítási Épületébe látogat. A tárlat a Nyugat című, a magyar irodalomban meghatározó jelentőségű folyóirat kiadásának 100. évfordulója alkalmából készült.
A zenére vágyók a Miskolci Galéria - Városi Művészeti Múzeumban 18:45-től Czakó Péter szaxofonjátékos előadását hallgathatják meg.

Pécs

A Janus Pannonius Múzeum - Régészeti Múzeum "Zászlók, címerek, pajzsok a reneszánszban" című kiállításán 18:00 és 20:00 óra között a különböző jelképek jelentésével, a címerek történetével ismerkedhetnek meg az ide látogatók, Gardánfalviné Kovács Magdolna restaurátor tárlatvezetésének segítségével.
Nem marad el azonban a Szent Iván-éji hagyomány, a "Párválasztó Tűzugrás" sem, ebben Gyenizse Péter csillagász előadása után vehetnek részt a vállalkozó kedvű párok, a Természettudományi Múzeumban, fél tíz után.

Szeged

A Somogyi Könyvtárban 18:00-tól bepillanthatunk a reneszánsz kultúra mindennapi emberének szórakozásába, sportolási lehetőségeibe, és néhány korabeli tánclépést is elsajátíthatunk. Kicsit később, 21:00 óra után Sebestyén István népi mesemondó "Mátyás király igaz történetei" címmel tart előadást a Móra Ferenc Múzeumban, kicsik és felnőttek örömére.

Szolnok

"Asszonynépek a folyóvízben ruhájokat mosván, sulykolván..." címmel, etnográfus vezetésével 18:00 órától bemutatásra kerülnek elődeink mosási módszerei és eszközei, mi több, ki is lehet majd próbálni azokat a Damjanich János Múzeumban. Ugyanitt tekinthető meg Székely Bertalan festészete tárlatvezetés kíséretében 22:00 órától.

Székesfehérvár

16:30 és 18:00 óra között középkori vívással és fegyverekkel ismerkedhetnek a székesfehérváriak a III. Béla Lovagrend vezetésével, ha a Fehérvári Babaházban járnak. Mód lesz a páncélok darabjainak felpróbálására, és a fegyvereket is meg lehet tekinteni, sőt, a vívást is ki lehet próbálni laikusoknak készült, sebesülést nem okozó fegyverekkel.
A Szent Isván Király Múzeumban 20:30 és 21:00 óra között "Reneszánsz jelmezes táncbemutatóra" kerül majd sor. A III. Béla Lovagrend Reneszánsz Tánciskolája korhű jelmezekben ad ízelítőt a XV-XVI. századi itáliai, angol és francia táncokból.

*


Múzeumok Éjszakája 2008
Időpont: 2008. június 21.
Belépő: felnőttek részére 1.200 Ft, gyerekeknek 600 Ft (minden résztvevő budapesti múzeumba belépésre jogosít, valamint a különjáratok használatára is)
Utazás: Budapesten BKV Múzeumi Különjáratok működnek majd (útvonal: http://www.bkv.hu/kozlemenyek/269.html)
További információk: www.muzeumokejszakaja.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei