2008. július 11.Kőnig Mariann
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

160 éves a magyar karikatúra - Dluhopolszky László kiállítása

Idén 160 éves a magyar karikatúra. Ennek az alkalomnak a tiszteletére nyílt meg Dluhopolszky László kiállítása a Magyarországi Lengyelség Múzeuma és Levéltára épületében. A rajztárlat augusztus 31-ig tart nyitva.

Azt gondolhatnánk, hogy a karikatúra a XVIII. vagy a XIX. század találmánya, holott már az ókori egyiptomi és római magaskultúra jelentős részét képezte. Azóta sokat változott ugyan, de célja ugyanaz maradt - meghökkentés, kifigurázás, nevettetés. A karikatúra valamilyen negatív, feltűnő tulajdonság felnagyított, kiélezett visszaadása. Magyarországon a reformkortól beszélhetünk karikatúráról, mivel 1848-ban jelent meg az első magyar élclap, a Charivari - Dongó. Ennek hagyományát folytatták a későbbi humoros lapok: Üstökös, Borsszem Jankó, Bolond Istók. Mindegyikben megfigyelhető a népköltészeti folklorizmus.

Ez a folklorizmus azonban a XX. századi karikatúrák esetében jóval kisebb. Napjainkban a magyarországi karikatúra elsősorban Dluhopolszky László nevéhez kötődik. Első próbálkozásai a Kossuth Nyomda Híradójában jelentek meg, majd 1970-ben jött a Magyar Ifjúság, később a Füles, és a lap megszűnéséig a Lúdas Matyi főszerkesztője volt. A magyar karikatrúra 160 évéből 40 évet a magáénak tudhat. Ez alatt a 40 év alatt számtalan elismerést kapott. Átvehette például 1987-ben a tokiói rajzfesztivál Excellence-díját, 1993-ban pedig a Petőfi Sándor Sajtószabadság-díjat.

Június 18-án nyitották meg Dluhopolszky László kiállítását a Magyarországi Lengyelség Múzeuma és Levéltára épületében. A rajzok három téma köré csoportosulnak: környezetvédelem, akció- és gegkarikatúrák, portrék. A kiállításon a karikatúrák mellett megismerkedhetünk a Dluhopolszky László által újragondolt árnyképekkel is. Ez a mintegy 100 rajzból álló kiállítás augusztus 31-ig tekinthető meg.

*


Dluhopolszky László karikatúra-kiállítása
Helyszín: Magyarországi Lengyelség Múzeuma és Levéltára
(X. kerület, Állomás utca 10.)
Időpont: 2008. június 18 - augusztus 31.
Jegyárak: A kiállítás megtekintése ingyenes.
Bővebb információ: www.dluho.tuti.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei