2008. július 20.Pákozdi Dávid
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Ellopták Andy Warhol és Roy Lichtenstein képeit Svédországban

Tolvajok törtek be a Stockholm mellett található Abergs múzeumba és ellopták Andy Warhol, valamint Roy Lichtenstein amerikai képzőművészek öt alkotását - közölte az intézmény igazgatója. A művek az úgynevezett pop-art stílus szerint készültek évtizedekkel korábban.

Carina Åberg tájékoztatása szerint a képek - két litográfia Warholtól és három Lichtensteintől - összértéke 3 és 4 millió svéd korona (72-96 millió forint) között van. A nyomelemzés során megállapították, hogy az elkövetők profi módon hajtották végre a lopást, mindössze tíz percre volt szükségük a teljes kivitelezéshez. Valószínűleg minden egyes mozdulatukat megtervezték, ebből következtetni lehet arra, hogy alaposan felmérték a terepet.


A tizenegy évvel ezelőtt elhunyt Warhol két eltűnt alkotása a "Mickey Mouse" és "Superman" a "Myths" (Mítoszok) sorozatból, az 1987-ben eltávozott Lichtenstein három műve pedig a "Crak", "Sweet Dreams, Baby!", illetve a "Dagwood" voltak. Nagy erőkkel, nemzetközi összefogással kezdte meg a nyomozást a hatóság, mivel szinte biztosan külföldre próbálják csempészni az eltulajdonított műtárgyakat.

Andy Warhol és Roy Lichtenstein a huszadik század közepén elterjedt pop-art művészeti stílus két leginkább kiemelkedő alakjai. Képregényszerű, modern és merész alkotásaik merőben új irányzatot adtak a képzőművészetnek.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei