2008. augusztus 5.Lipták Judit
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Vonatok királya, királyok vonata - 125 éves az Orient Expressz

A Közlekedési Múzeum kiállítása az Orient Expressz indulásának 125. évfordulója alkalmából került megrendezésre. A Múzeum teraszára lépve megcsodálhatunk egy 424-es gőzmozdonyt, a magyar ipar egykori büszkeségét. Itt kezdődik a kiállítás, majd folytatódik a 8000 négyzetméteres kiállítótérben, ahol modellek és fényképek mutatják be az Orient Expresszt.

A látogatóknak a filmek és filmrészletek vetítése segít maguk elé képzelni a kor hangulatát, és a vonat luxuskörülményeit. Az Orient Expressz 1883. június 5-én indult el először Párizsból Konstantinápolyba. Sokan nem tudják, hogy ez az első vonat, amely étkezőkocsival rendelkezett, korábban az ételt a pályaudvarokon található éttermekben szervírozták a vendégeknek. A kiállításon megtaláljuk a vonat étkezőkocsijának felépített mását, valamint eredeti címerét.

Alkalmanként egy különkocsival toldották meg a vonatot, hogy a királyok és fejedelmek kényelmesen utazhassanak személyzetükkel. Így utazott Ferdinánd bolgár fejedelem, II. Friedrich bádeni herceg, valamint Ranai maharadzsa hét feleségével.

Az Orient Expressz 1889 és 1914 között élte fénykorát. A trianoni békeszerződések után a Simplon-Orient Expressz vette át helyét, ám ez nem érintette Magyarország területét. Ebben az időben a vonat már elvesztette luxus jellegét, és míg korábban elsőosztályú-, most másodosztályú kocsikkal közlekedett. A tárlat látogatói az egyik címeres kocsi ablakában lefényképezhetik magukat Hercule Poirot-val, az Agatha Christie könyvek méltán híres nyomozójával, aki a krimi szerint egy gyilkosság után nyomozott a vonaton.

A kiállított modellek közül talán az egyik legérdekesebb a MÁV 203 sorozatú gyorsvonati gőzmozdonyainak 1:5 méretarányú modellje, amely Európa legnagyobb és legerősebb két kapcsolt kerékpárú mozdonyai közé tartozott. A kiállítás által betekintést nyerhetünk az Orient Expressz világába, számos új információt megtudva a vonat kultuszáról. A kiállítás 2008. augusztus 24-ig megtekinthető.

***


Helyszín: Budapest, Közlekedési Múzeum
Időpont: 2008. július 15 - augusztus 24.
Megtekinthető: Keddtől péntekig 10-17 óra között, szombaton és vasárnap 10-18 óra között.
Jegyárak:
Felnőtt: 800 Ft
6. év fölötti és 26. év alatti diák: 400 Ft
62. év fölötti és 70. év alatti nyugdíjas: 400 Ft
Bővebb infó: www.km.iif.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Sanyi 2009-05-15 15:11:36
Hogy tudtak ezzel közlekedni?
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei