2008. augusztus 30.Szabados Melinda
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Reneszánsz a Fáraók Egyiptomában - a Szépművészeti Múzeum kiállítása

2008 a reneszánsz éve Magyarországon - ez nem csak tisztelgés Mátyás király 550 évvel ezelőtti trónra kerülése előtt, hanem útmutatás a mai kor emberének, mit jelentett a reneszánsz akkor és mit jelent ma. Ebbe a programsorozatba illeszkedik a Szépművészeti Múzeumban, 2008. augusztus 8. és november 9. között megrendezésre kerülő, Reneszánsz a fáraók Egyiptomában című időszaki kiállítás is.

A reneszánsz a megújulás, újjászületés, a szellemi átalakulás jelképe volt a múltban, a régmúlt idők tiszteletben tartásával. Híd volt a régi idők, a középkor és a modern idők között. Hatása volt a művészetre, filozófiára, irodalomra, vallásra, tudományra, a mindennapi emberek életére.

A Szépművészeti Múzeumban megrendezett kiállítás az egyiptomi fáraókor utolsó virágkorát mutatja be. A fáraók tisztelete a múlt, a vallás iránt, azok megóvására való törekvés, mégis az újdonságok, találmányok iránti fogékonyság volt a jellemező erre az időszakra. Ez a reneszánsz hozzáállás került bemutatásra a többek közt a British Múzeumból, a párizsi Louvre-ból, a bécsi, firenzei, római, palermói, berlini, müncheni, trieszti és zágrábi gyűjteményekből összeállított kiállításon. Természetesen a Szépművészeti Múzeum gazdag egyiptomi gyűjteményéből is került be műtárgy a kiállítás anyagába.

A kiállított 150 műalkotás izgalmas betekintést ad egy olyan kultúrába, ami 3000 éven keresztül virágzott. A tárlaton bemutatásra kerülő koporsókat, sztéléket, temetkezési tárgyakat először Ljubljanában mutatták be, azonban Budapesten már egy bővebb, átdolgozottabb koncepciót láthatunk. A kiállítás tárgyai a Krisztus előtti 7-6. század utáni időszakból való, amikor a politikai és gazdasági nehézségek után egy új, boldog fázis kezdődött, amely a 25. dinasztia uralkodásához köthető. E kornak a fáraói egyesítették az országot, Memphis ősi városába költöztek. A korszak uralkodói visszanyúltak a múltba, az 5. és 6. dinasztia uralkodóinak neveit vették fel, és megkísérelték feléleszteni és újraalkotni az ősi mítoszokat, művészeti stílusokat, a nyelvet és az irodalmat. A folyamat a 25. dinasztia alatt kezdődött és a 26. dinasztia alatt érte el a klasszikus tökéletességet.

A kiállítás egyik legkiemelkedőbb műtárgya a négyezer-ötszáz éves Palermói Kő, amely a legkorábbi a Középbirodalomtól (Kr.e 2. évezred első harmada) a Ptolemaiosz-korig (Kr.e 332-31) terjedő időszak királyainak neveit és tetteit sorolja fel. A különböző korszakokból származó tárgyakon keresztül jól megfigyelhető a fáraókor kezdeti időszakának szokásai, kultúrája és ezek fennmaradása változása évezredeken át. Ez a darab egy szicíliai családtól került egy régészeti múzeumba, ám az, hogy hogyan került a kő családhoz, máig rejtély maradt és az is, hogy miért Palermói Kő, amikor sosem járt Palermóban. Az eredeti kő kb. 2,1 méter magas volt, sajnos több darab letört belőle és eltűnt. A kőből őriznek néhány darabot Kairóban, és Londonban is.

Több, jelentős tárgy kerül még bemutatásra, többek közt a II. Ramszeszt ábrázoló csaknem életnagyságú szobor, számos fáraóportré a római Sinopoli gyűjteményből, a British Múzeumból, házaspárszobrok, királynőt ábrázoló szobrászminták, előkelő hölgy koporsója és személyes dolgai, illetve a 26. dinasztia kori bronz Imhotep-szobor, amely eredetileg is a Múzeumban található. Egyébként a Szépművészeti Múzeum az, amely Közép Európa egyik leggazdagabb egyiptomi kollekciójával rendelkezik, köszönet érte Mahler Edének, Dobrovits Aladárnak, Wessetzky Vilmosnak, Petrovics Eleknek. A kiállításon egyéb, magyarországi egyiptomi kultusszal kapcsolatos emlékek is megtalálhatóak, hirdetve azt, hogy a reneszánsz szellemisége időálló és követendő, az ókortól napjainkig.

***

Reneszánsz a Fáraók Egyiptomában
Helyszín: Szépművészeti Múzeum
Időpont: 2008. augusztus 8. - november 9.
Jegyárak:
Teljes árú: 2200 Ft, elővételben: 1800 Ft
Kedvezményes: 1100 Ft, elővételben: 900 Ft
Csoportos felnőtt: 2000 Ft, elővételben: 1600 Ft
Csoportos kedvezményes: 1000 Ft, elővételben: 800 Ft
Bővebb információ: www.szepmuveszeti.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
vki 2008-10-30 16:25:14
egy műfáraó volt...
nem
regisztrált
x.y. 2008-09-25 10:12:26
Mumifikált fáraó nincs??
nem
regisztrált
Eszter 2008-09-03 13:18:19
Nagyon érdekes volt a cikk!
nem
regisztrált
Búsné Kerti Mária 2008-09-01 23:23:49
A fáraók kora az egyik legérdekesebb kora a történelemnek. Izgalmas, sejtelmes, vonzó. Fenségesség és rejtelem övezi.
Szóval érdekes.
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei