2008. szeptember 2.Lipták Judit
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Munkácsy-kiállítás Székesfehérváron - V. Pákh Imre gyűjteményéből

V. Pákh Imre New York-i üzletember és műgyűjtő lehetővé tette, hogy Munkácsy-gyűjteményét a székesfehérvári Városi Képtárban állítsák ki.
A kiállítás kiegészül Munkácsy munkásságával és életútjával kapcsolatos relikviákkal, amelyek a békéscsabai múzeum gyűjteményéből származnak.

Munkácsy Mihály a XIX. század kiemelkedő alakja. Nemcsak Magyarországot, hanem Párizst, majd egész Amerikát sikerült meggyőzni tehetségéről. Képei után rendkívüli az érdeklődés, amelynek egyik oka nyilvánvalóan különleges, végletek között mozgó művészsorsa, hiszen a festő az asztalosműhelytől egészen a világhírig jutott.

A XIX. század második fele a nagy társadalmi és gazdasági átalakulás időszaka volt. Az új művészetszemlélet az ember és a természet közvetlenebb megörökítésének fontosságát hangsúlyozta. Ennek hatására készítette el a Rőzsehordó nő című alkotását 1873-ban.

Ugyanebben az évben öt műve, többek közt a Köpülő asszony és a Korhely férj szerepelt a Bécsi Világkiállításon. A Párizsi Világkiállításon a Milton című képét állították ki, ekkor megfogalmazódott benne egy Krisztus-kép ötlete. Nem sokkal később elkészítette a Krisztus Pilátus előtt című művét, amiért nemességet kapott Ferenc Józseftől.

Az Ásító inas címet viselő festményén még érezhető a humorizáló német életképfestészet, valamint düsseldorfi tanítója, Ludwig Knaus hatása. Munkácsy ezzel a képpel lépett a realizmus útjára.

Sikerei csúcsán, 1883-ban Munkácsy-díjat alapított fiatal művészek megsegítésére. A 6000 frankos összeg a művészek számára párizsi továbbtanulási lehetőséget biztosított. Ekkor már egyre romló idegállapota miatt az endenichi szanatóriumba utalták be, ahol 1900. május 1-jén halt meg. Holttestét a Kerepesi temetőbe szállították.

A művész tehetségét mindenki elismeri, nagyméretű vásznai gazdag eszköztárral rendelkeznek. Munkássága festőnemzedékek sorára volt hatással, többek közt Hollósy Simonra és Koszta Józsefre.

A kiállítás képei között megtekinthető: Ballada (1888), Mosó asszonyok (1892), Ásító inas (1868-1869), Két család a szalonban (1880).

A Városi Képtár általános iskolások számára külön múzeumpedagógiai foglalkozást biztosít, ahol egy terem méretű társasjáték segítségével ismerkednek meg a gyerekek Munkácsy Mihály életével, munkásságával. A játék segítségével úgy csempészik bele a kultúrát a fiatalok életébe, hogy érték legyen számukra a művészet.

***Munkácsy-kiállítás
Helyszín: Székesfehérvár, Városi Képtár, Oskola utca 10.
Időpont: 2008.09.01.- 2008.10.31., 10-18h (hétfő kivételével)
Jegyár: 800-1500Ft (6 éven aluliak számára ingyenes)
Bővebb info: www.munkacsyszfvar.extra.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei