2008. november 6.Hegedűs
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Száz éves a Szépművészeti Múzeum Antik Gyűjteménye

Színházi előbemutatóval, kamara-kiállítással, költő- és kardalversennyel, zenés rendezvényekkel és tudományos konferenciával ünnepli Antik Gyűjteményének 100 évvel ezelőtti alapítását a Szépművészeti Múzeum. A programsorozat első eseményeként, november 18-án a Nemzeti Színház Oresztész című drámáját nézhetik meg az érdeklődők a budapesti kiállítóhelyen.

Száz évvel ezelőtt, 1908 novemberében került a Szépművészeti Múzeumba az a 135 darabból álló antik szobrászati együttes, amely megalapozta a ma már több, mint öt és félezer műtárgyat számláló Antik Gyűjtemény anyagát.

A programsorozat nyitóeseménye november 18-án egy beavató színházi est. A Nemzeti Színházban november 21-étól látható Euripidész: Oresztész című drámáját a premier előtt három nappal, az alkotók mutatják be a közönségnek. Alföldi Róbert rendező, valamint a darab újrafordítói, Karsai György klasszika-filológus és Térey János költő, és a darab szereplői mellett, a görög tragédiaköltő is jelen lesz - a múzeum előcsarnokában ugyanis kiállítják Euripidész portréját, amely az Antik Gyűjtemény egyik jeles darabja.

November 25-26-án rendezik meg a Szépművészetiben az Ösztönzők - klasszika archaeológia és ókortudomány ma elnevezésű nemzetközi konferenciát, külföldi és magyar szakemberek részvételével.

November 27-én, Orpheusz éjszakáján különböző művészeti ágak képviselői látogatnak el a múzeumba. A közönség meghallgathatja a Szépművészeti Múzeum és a Zeneakadémia által meghirdetett kardalversenyre beérkezett pályaműveket. A Költőversenyen pedig az Antik Gyűjtemény műtárgyaira írt költői rögtönzések hangoznak el. Kapcsolódások címmel Horváth Judit, Komoróczy Géza, Krasznahorkai László, Radnóti Sándor, Ritoók Zsigmond és Tatár György olvassa fel írását az ókorról, antik művészetről, művekről.

Ezen az esten a múzeum emeleti kerengőjében megnyílik az ókori kézművesek utcája, ahol ékszerkészítésre, edényfestésre, szövésre, textilnyomásra és gipszmásolatok kidíszítésére lesz lehetőségük a látogatóknak. Az ínyenceknek pedig görög ételkülönlegességekből és borokból kínálnak kóstolót ezen a görög éjszakán.

***


Száz éves a Szépművészeti Múzeum Antik Gyűjteménye
Helyszín: Budapest, Szápművészeti Múzeum
Időpont: 2008. novembere
Bővebb információ a programsorozatról: www.szepmuveszeti.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei