2009. március 10.Árendás Éva
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Robert Capa kiállítás és utazó tárlat

Március 6-án nyílt meg a Magyar Nemzeti Múzeumban a világhírű, magyar származású fotóművész, Robert Capa képeiből álló kiállítás Élő/Kép - betekintés a magyar Capa - gyűjteménybe címmel. Az ízelítő, körülbelül 50 képből álló tárlat 6-a és 16-a között lesz látogatható, majd mintegy 200 képre bővülve, július 2-a és október 11-e között a Ludwig Múzeumba költözik.

A vidékiek sem maradnak le az élményről, ha esetleg nem tudnak ez idő alatt a fővárosba utazni. Capa képei utazó kiállítás keretei között járják majd be az országot - előre láthatóan tizenhárom várost érintve.

Friedman Endre Ernő 1913-ban született Budapesten és csak 1935-ben vette fel a Robert Capa nevet, amelyen később világhírűvé vált. A Madách Gimnáziumban érettségizett, a harmincas években Berlinben aztán Párizsban dogozott, majd sok képet készített a Spanyol polgárháborúról. Később Amerikába emigrált, a Life Magazin hadi tudósítójaként megfordult szinte minden európai hadszíntéren. Egyik legismertebb felvételét A milicista halálát szintén a Life magazin közölte le. Gyegéd szálak fűzték Ingrid Bergmanhoz. Bejárta az egész világot, számtalan csodálatos természet- és hadifotót készített. Ő volt az egyetlen fotós, aki részt vett a normandiai partraszállásban. Az első hullámmal lépett partra és több mint 100 felvételt készített. A fotózás volt az élete. Itt készült képeit Steven Spielberg is felhasználta a Ryan közlegény megmentése című filmjéhez, amelyek egyikén maga is feltűnik.

"Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel." - hangzik híres mondása. Sajnos 1954-ben túl közel volt, mikor Vietnamban egy taposóaknára lépve vesztette életét.

A 937 darab, 40x50 cm-es nagyságú képből három egyedi sorozat készült el. Az egyik New Yorkban maradt, a második Japánba került, egyet pedig a Magyar Nemzeti Múzeum vásárolt meg a New York-i International Center of Photography-tól a Kulturális Minisztériumtól erre a célra kapott 300 millió forintos támogatásból. A gyűjtemény összesen 1010 felvételt tartalmaz. A 937 kép mellett van még 4 vintázs, 5 gyűjteményen kívüli fénykép, valamint húsz ajándékkép - köztük a művészről készült portrékkal.

Az év végi utazó tárlat tervezett vidéki állomásai lesznek: Salgótarján, Miskolc, Sárospatak, Debrecen, Szolnok, Békéscsaba, Szeged, Szombathely, Győr, Székesfehérvár, Dunaújváros, Paks és Pécs.

***


Robert Capa kiállítás
Helyszín: Magyar Nemzeti Múzeum
Időpont: 2009. március 6-16.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Köfi 2009-03-21 14:24:21
Hali!
lehet hogy ez nem a témába vág de szerintem kár h csak 10 napig volt nyitva a kiálítás
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei