2009. március 16.Nagy Marianna
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Ilyen tavasz csak egy volt életemben - Egy polgári nemzet története

A Nemzeti Múzeum Pulszky termében március 13. és június 30. között látható az "Ilyen tavasz csak egy volt életemben" 1849-2009 címmel megrendezésre kerülő rendezvénysorozat fővárosi kiállítása. A '48-49-es idők dicsőséges pillanatai az ország több vidéki múzeumában is időszaki kiállítások témájául szolgálnak majd.

Sokan talán felteszik a kérdést, mi újat lehet még a kissé elnyűtt témának tetsző forradalom és szabadságharc tárgyában nyújtani a közönségnek? A válasz a kiállítás anyagának különlegességében rejlik: ezúttal magángyűjtemények kerülnek ugyanis fókuszba, bemutatva a magyar történelem két talán leghíresebb tavaszát és a köztük eltelt időt. Az egyik tavaszi lendülettől a másikig: a '48-as tavasz forradalmi heve, a reformban reménykedő közvéleményen úrrá lett általános izgatottság, majd a döntő politikai fordulat érdekében elért sikerek azelőtt, és azóta is ritkán látott összefogásra sarkallták a nemzet nagy részét. 1849 márciusával már a tárgyalóasztaltól a csatatérre sodródott, engedmények és jogok helyett a szabadság megőrzését célul kitűző küzdelem ideje köszöntött be.

A kiállításon különleges jelentősége lesz a helyszínül szolgáló Nemzeti Múzeumnak, melynek rendkívüli szerep jutott nem csupán a forradalom napjaiban, de az események emléktárgyainak későbbi megőrzésében is.

A két felejthetetlen történelmi lendület, ezúttal a Dobák Géza tulajdonát képező korabeli röplapok, hirdetmények, a Kucza Péter által birtokolt könyvek, a Máday Norbert által felajánlott díszfegyverek, valamint Hermann Róbert metszetei útján támad fel újra a látogatók számára.

Bátran ajánljuk a kiállítást úgy a téma iránt érdeklődő idősebbek, mint az ifjabb korosztály figyelmébe: előbbiek a jeles események egy új perspektívából való szemléletével találkozhatnak, míg utóbbiak számára egy gazdag, a történések izgalmasságát jól kidomborító anyag szemléltetheti mennyi minden húzódik meg az iskolai ünnepélyekről jól ismert kokárda szimbóluma mögött.

A kiállítás hétfő kivételével naponta 10.00-18.00 között tekinthető meg. Jegyárakról, valamint további, a témával kapcsolatos rendezvényekről a www.tavaszihadjarat.hu oldalon találnak információt az érdeklődők.

***


Ilyen tavasz csak egy volt életemben
Helyszín: Magyar Nemzeti Múzeum
Időpont: 2009. március 13. - június 30.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Csab 2009-04-01 20:00:03
Hihetetlen mit tanítanak ma a magyarságról, ma megnéztem egy ilyen filmet :S nagyon durva.
Egy Wt tanuló!
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei