2009. május 5.Kőnig Mariann
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Május 16-ig mindenki számára nyitva áll Inzce Mózes Kettős világa

2009. április 29-én nyílt meg Incze Mózes legújabb kiállítása a Forrás Galériában, ahol tavaly májusban bibliai hangvételű képeivel mutatkozott be. Most Kettős világát tárja fel a látogatók előtt. Incze Mózes szimbolikus látásmódját és a világhoz való viszonyát május 16-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

Incze Mózes 1975-ben született Baróton, Erdélyben. 1994-ben érettségizett a Marosvásárhelyi Művészeti Líceumban, murális festő szakon. A Magyar Képzőművészeti Egyetemen diplomázott, Nagy Gábor festőosztályában. Több díjjal is büszkélkedhet: 1996-ban Pannoncolor, 1997-ben pedig Székely Bertalan díjat kapott. Tagja a Magyar Alkotóművészek Egyesületének, az Élesdi Műhelynek és az Art9 Egyesületnek is. Számos egyéni és csoportos kiállítás után 2009. április 29-én megnyílt legújabb tárlata, Kettős világ címmel. A Forrás Galériában tavaly májusban mutatkozott be bibliai témájú festményeivel.

Kettős világ - a címadó festmény az egész kiállítás hangulatát tükrözi. Színhasználata és szimbólumai a galériában kiállított képek mindegyikén megfigyelhetők. Incze Mózes fesményein könnyen elkülöníthető a két véglet: az égi és a földi világ, de csak a két végpont határozható meg. A kettő közötti világról csak annyit tudunk, hogy ott helyezkedik el, ott lebeg az ember. Számtalanszor felmerül a kérdés, hogy hol az ember helye a világban. Incze Mózes is ezt a kérdést veti fel, de nem ad rá olyan egyértelmű választ, ami megnyugtató lenne.

Ég és föld, élet és halál, tűz és víz, múlt és jövő - a két pólus több módon is megmutatkozik a festményeken, de a kettő nem választható el teljesen egymástól, mindig van valami, ami átnyúlik az egyik világból a másikba. Néhány képen az összekötő szerepet egy kéz látja el (pl. Jövendőmondó), másokon pedig egy szalag (sok esetben piros) tölti be ugyanezt a szerepet. Mindezek mellett az egyik leghangsúlyosabb eleme a képeknek a tükör, mely kettős funkciót láthat el. Vagy tükrözi a valós világot, vagy új világot nyit az ember számára, akárcsak egy ajtó vagy egy ablak. A Tükör által című képet ez a kettősség határozza meg: nem lehet eldönteni, hogy a festményen látható ember egy ajtó, vagy egy tükör előtt áll-e. Ekkor azonban segíthetne a festő által adott cím. De valóban egyértelművé válik, hogy az ember mivel áll szemben? Egy ajtó, vagy ami mögötte van, nem mutathat tükröt az ember, az emberiség, a világ elé?

A Találkozás és a Zsuzsanna fürdője az élet és a halál találkozását örökíti meg, és újabb kérdéseket vet fel. Hogyan alakul az élet és a jövő, mi lesz a halál után? Incze Mózes képei nem adnak egyértelmű válaszokat, inkább újabb és újabb kérdéseket vetnek fel, sokszor már ismert kérdéseket fogalmaznak át. Szabadság és kiszolgáltatottság egyszerre jelenik meg, de ez csak úgy lehetséges, ha a reális világ mellett az eszményi világ is jelen van.

A kiállítást P. Szabó Ernő művészettörténész nyitotta meg.

***


Kettős világ
Helyszín: Forrás Galéria
(1067 Budapest, Teréz krt. 9. )
Időpont: 2009. április 30. - május 16.
Bővebb információ: www.forrasgaleria.hu, www.inczemozes.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei