2009. május 9.Lipták Judit
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Horváth Gergő kiállítása Székesfehérváron

Horváth Gergő bemutatkozó kiállítása látható Székesfehérváron. A fiatal művész az utóbbi két évben készült festményeit mutatja be. A tárlat képei a környezetünkben lévő dolgokat rögzítik,munkáin jól látható a tanulási folyamat. A kiállítás 2009. május 15-ig megtekinthető.

Horváth Gergő a Munkácsy Mihály Általános Iskola elvégzése után a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola tanulója lett, ahol olyan tanárok tanították, mint Kovács Árpád és Pinke Miklós. Az érettségi után alkalmazott grafikus szakmát végzett, majd a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának festőművész szakán folytatta tanulmányait, ahol jelenleg is tanul.

A kiállítás képeit a megfigyelés, és a körülöttünk lévő dolgok pontos rögzítése jellemzi. Munkáin végighaladva jól látható a tanulási folyamat. A csendéletek a valóság pontos mását ábrázolják. A műhelyes képek esetében már történik valami mozzanat, a kép lényege már nem a véletlenszerűen hagyott tárgyak, hanem a formák egymáshoz való viszonya, a színek, a fények és az árnyékok szerepe.

A portrék esetében a fiatal lányt ábrázoló alkotás meghatározó. A lány valószínűleg fontos szerepet töltött be az alkotó életében, hiszen a többi portréval ellentétben, fontos a lány személye, a kép a megfigyelt személy apró mozzanatainak részletes tanulmányozása. A legtisztább képek azonban a tájképek, ahol megjelenik a szépség és a harmónia.

A kiállítás megnyitón Horváth Gergővel beszélgettünk.

Mindig egy stílusban festesz, vagy éppen amilyen időszakot élsz?

- Próbálok kilépni egy-egy festésmódból, mert nem lehet, hogy kapok egy feladatot,vagy csak elképzelek egy munkát és mindig ugyanúgy próbálom kényszerűségből megoldani. Nyilván nem tudok egyik pillanatról a másikra váltani, de aztán valami mindig sikerül a célkitűzéseimből, valami pedig természetesen nem. Nem szeretek "fehér, alapozatlan" vászonra festeni, próbálom rétegesen csinálni ezeket a munkákat, hogy segítsen már az alap is. Ebből is tovább szeretnék lépni később.

Milyen hatások értek tanulmányaid során? Kik a példaképek?

- Mednyánszky László, Csernus Tibor, még a gimnáziumi évek alatt, aztán ahogy kezdtem megismerkedni a kortárs és az egyetemes művészettel, más művészeti műfajokkal, és bővültek az ismereteim, már nem feléjük húzok, hanem minden műfajból, felfogásból, van olyan személy, akire fel lehet nézni, sokat lehet tanulni.

Tervezel újabb kiállítást?

- Igen, szeretnék majd később kiállítást rendezni, ha már megérett egy koncepció, vagy egy témát, ami épp foglalkoztat továbbgondolni.

***


Horváth Gergő kiállítása
Helyszín: Munkácsy Mihály Általános Iskola, Székesfehérvár
Időpont: 2009. április 30 - május 15.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei