2009. október 22.Balkányi Nóra
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Hugyecsek Balázs és Rizmayer Péter: Ideális Tömeg - Fával és maséval

Azt, hogy "mi a nehezebb, egy kiló toll vagy egy kiló vas?", még talán megkérdezhetjük kedves óvodás ismerőseinktől, de lehet, hogy már ők is értetlenül merednek vissza, hogy mi is itt a kérdés valójában? Hugyecsek Balázs és Rizmayer Péter sokat dolgoznak együtt, alkotnak és kiállítanak közöset. Ötleteiket összeteszik és lesz, ami lesz.

Mindketten dekoratőrként kezdték, majd folytatták a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. Balázs tárgyrestaurátorként tanul, 2005-től tagja a szentendrei Forgács társaságnak (WEATEAM). 2003 óta szerepel csoportos-és egyéni kiállításokon, Pilisszentkereszten látható Dobbanás című köztéri szobra. Az erős színeket használó, alternatív szobrokat és papírmaséformákat gyártó Péter 2007-ben végzett festőszakon, Gaál József mester vezényletével. Hét éve láthatjuk önálló tárlatait, öt éve szerepel csoportos kiállításokon. A Boulevard és Brezsnyev Galériában a fiúk most megint együtt mutatják be műveiket, fejenként három-három súlyos alkotást.

Hugyecsek Balázs

A fa a modern ember számára általában valami zöld, ami a háza előtt van, ami zavarja a kilátásban, amiből papír lesz, és ami miatt mindig szólnak a környezetvédők, hogy ne nyomtasson annyit. Néhányan talán még hozzákapcsolják a beszélő fák mesebeli képét (a leghíresebb talán A Gyűrűk Urából ismert Szilszakáll), de ez lenne a maximum. Hugyecsek Balázsnak, hiszen művész, ez a minimum, rengeteg ötletet és szépséget hozva ki ebből az anyagból. A most látható három mű (Mágnes és Mágnes illetve Merülés) nyír-, fenyő-, mahagóni- és cseresznyefából áll, egy kis rőzsével megszórva a hangulat kedvéért.

A Merülés fatönkjei ontják magukból a forgácsot, a rajtuk jenga szerűen elhelyezett, már megmunkált hasábok alól. Mellettük az első Mágnes egy körülbelül három méter hosszú installáció, ami jellegzetes patkó alakú fa szoborként rőzsét vonz magához, mi sem természetesebb. Mindez szabályos alakzatban történik, ahogyan a vasreszelék is viselkedne igazi mágnessel szemben. Az ugyanazt a címet viselő harmadik alkotás kisebb, természetesen szintén fából van, így annak rendje és módja szerint a negatív és pozitív pólusokat feledve, vas helyett gyufákat húz magához.

Rizmayer Péter

Rizmayer Péter tárgy és tárgy, erő és erő témájában a mitologikus utalások irányába haladva, saját anyagát és munkaeszközét, a papírmasét használta fel igen kreatívan. A könnyű anyagot nehézzé téve, Sisyphus című, körülbelül 120 centiméter magas installációjában egy sárga, nagy, kőszerű valamit látunk. Engedve az előtte lévő felirat csábításának ("próbáld fel óvatosan"), ezt hátizsákként magunkra is vehetjük. Ha pedig így teszünk, pontosan szembe állunk egy monitorral, ami szubjektív kameraállásból egy nehéz túrát mutat, olyan érzést keltve, mintha felfelé kaptatnánk egy hegyen, valami igazán nehezet cipelve. A thesszáliai király mítoszának papírmasé parafrázisa teljesen érthetővé válik, az installációban résztvevő néző pedig Sziszüphosszá alakul a tartaroszi (pokol, alvilág, gyehenna, jahannam, miegymás) hegyen fölfelé görgetve az örökösen visszahulló, nehéz követ. A Góliát és (nem Dávid, hanem) Holofernész (és nem Judit) című munka laikusoknak két sárga dolog zöld világító csővel átkötve, hozzáértőknek papírmasé és akril 80x60x40 centiméteren. A történetek szerint a hadvezér Holofernész fejét Judit vágta le, így mentve meg Izraelt Nabukodonozor seregeitől. Góliátot pedig pontosan a homlokán találta el kő, amit az a Dávid hajított, aki később elcsábítja és feleségül veszi Batsébát, majd az egyik legnagyobb zsidó király lesz. Szabad az értelmezés a két bibliai vesztesről, fej és kő, mindenki rakja össze, ahogyan tetszik. A Diogenész doboza elnevezés szintén egy másik asszociációt juttat az eszünkbe, Diogenész hordója helyett viszont egy kihajtogatott zöld és narancs dobozt látunk a falon.

A fiúknak sok videómunkája készült (például a Dobozfejek sorozat, ami megtekinthető a Youtube-on) ezekből, illetve többi munkáikról láthatunk még válogatást a kiállításon.A BB-ről

Szabó Viki, a Boulevard és Brezsnyev munkatársa, kortárs fiatal művészek és pályakezdő alkotók támogatásaként foglalta össze a galéria és alapítvány céljait, tevékenységét. A BB most két hónapig a fiatalok a fiatalokért jelige alatt is futhatna, ami nem csak szép, de hasznos is. Az Ideális Tömeg kurátora Rechnitzer Zsófi (fiatal) és Bánki Ákos (fiatal) a művészetet rögtön a szenvedéssel és üres önmegvalósítással összekapcsoló beidegződés helyett az érett gondolatiságot vidámsággal és könnyedséggel összekapcsoló alkotásokat keres, és talált.
A következő lendületes kortársak Deli Anett és Jahoda Réka lesznek, a nőiességet középpontba állító kiállításukkal.

***


Ideális Tömeg
Helyszín: Boulevard és Brezsnyev Galéria (Budapest, VI. kerület, király u. 46.)
A kiállítás megtekinthető: 2009. október 28-ig, hétfő - szerda 15 és 20 óra között vagy előzetes egyeztetés alapján (0630 440 40 72)
Bővebb infó: www.bbgaleria.hu
A fiúk publikációi: www.forgacsoltkult.blog.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei