2009. november 2.Dallos Judit
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Herend a kastélyban - Vándorkiállítás

Amikor az ember erejét a rombolás helyett az alkotásba fekteti, amikor az egyén életének minden tapasztalatával, szívével és lelkével munkálkodik valamin, akkor megszületik a csoda. A csoda, amely ez esetben a Herendi nevet viseli és amelyen mi is szájtátva álmélkodhatunk, ha megtekintjük a Herend a kastélyban címet viselő vándorkiállítás valamely, vagy akár az összes állomását.

Mielőtt azonban rátérnénk a kiállításra, érdemes néhány szót ejteni magáról a Herendi porcelánról, amely hosszú évtizedek óta viszi hazánk jó hírét messzi-messzi vidékekre.

A fazekasmester álma valóra válik

Stingl Vince fazekasmester az 1820-as évek derekán gondolt egy merészet és saját céget alapított. A bátor mesterember kis műhelyében a kőedénygyártás mellett porcelánkészítéssel is kísérletezett, szárnypróbálgatásai pedig nem maradtak követő nélkül, hiszen a céget 1839-ben átvevő Fischer Mór már kizárólag porcelángyártással foglalkozott.

Az új tulajdonos jó üzleti érzékkel eleinte főleg neves hazai és külföldi megrendelők ízlését elégítette ki. A dekorok zöme azóta is az első híres megrendelője után kapja nevét: így a Viktória, a Rothschild, az Apponyi, az Esterházy vagy a Batthyányi-minták.

A Herendi termékek az első világméretű elismerést az 1851-es I. Londoni Világkiállításon kapták. A hivatalos díjakon felül ugyanis Viktória királynő megrendelt egy teljes, stilizált kínai virág- és pillangó mintás étkészletet a Windsori kastély számára. A minta azóta is a királynő nevét viseli, és máig Herend legnépszerűbb dekorjai közé tartozik.

A gyár népszerűsége meredeken ívelt felfelé és Viktória királynő után olyan prominens személyiségek is Herendi után áhítoztak, mint Ferenc József császár, II. Sándor cár, Viktor Emánuel olasz király, a Rothschild család és Alexander von Humboldt. Az utóbbi évtizedekben a japán császár, a brunei szultán, az angol királyi család, a thai király, a Kennedy család és Ronald Reagan mellett több világhírű cég - így a General Motors, az IBM, a Suzuki - tulajdonába is kerültek Herendi porcelánok. De mára már Celine Dion és Harrison Ford háztartása is büszkélkedhet egy-két gyönyörű darabbal.

A Herendi Porcelánmanufaktúra fennállásának több, mint 150 éve alatt a világ porcelángyártásának élvonalába verekedte fel magát. Jelenleg, a maga 1000 dolgozójával a világ legnagyobb porcelánmanufaktúrája, melynek termékeit a világon immár több, mint 58 országban értékesítik luxus szaküzletekben. A termelés közel 70%-a kerül exportra, főként az Amerikai Egyesült Államokba, Japánba, Olaszországba, Oroszországba, Angliába, Franciaországba, valamint a Közel- és a Távol-Keletre.

A belföldi értékesítés terén Herend reformjellegű tevékenységet végzett: egy modern és a márkához méltó bolthálózatot alakított ki Magyarországon, melynek három márkaboltja Budapesten található, egy-egy üzlete pedig Herenden, Sopronban, Kőszegen, Pécsett, Szegeden, Kecskeméten és Szentendrén.

A hazánkat méltó módon képviselő márka előtt az elmúlt és az elkövetkezendő jó néhány hónapban igazán méltó módon tisztelegnek. Nagyszabású vándorkiállítás keretein belül tekintheti meg ugyanis a közönség a manufaktúra csodáit, igazán impozáns környezetben: kicsiny hazánk 12 kastélyában.

A kiállítás célja a múlt megidézése, a tovatűnt idők és hangulatok újrateremtése. A tucatnyi különböző helyszínen bemutatkozó különleges tárlaton a kastélyok lakóinak kedvelt darabjait mutatják be a látogatóknak, mintegy hazaköltöztetve egy adott korszak porcelánjait.

Az utóbbi években számtalan kastély került felújításra, hogy ismét régi fényében tündökölhessen. Ezek közül majd mindegyik, dokumentálhatóan köthető Herendhez, sőt, sok esetben egy adott mintához is, de maga a környezet, a főúri pompa és miliő a többit sem zárja ki.

Azokat a helyszíneket, amelyekről a kiállítás már elköltözött ebben az írásban - értelemszerűen - már nem mutatjuk be. A többi, ezévi helyszínt azonban örömmel ajánljuk mindenki figyelmébe!

Herend a kastélyban - vándorkiállítás főúri kastélyokban

Körmend, Batthyány-kastély

Körmenden a Batthyány-kastélyban 2009. október 3. és 2009. november 4. között tekinthető meg a kiállítás.

Nyitva tartás
Keddtől szombatig naponta 10 és 17 óra között
Hétfőn és vasárnap zárva
Belépőjegyek
Diák és nyugdíjas 380 forint
Felnőtt 760 forint

A Batthyány-kastélyban a többi helyszínen bemutatottnál jelentősebb és több Batthyány-mintás darab látható majd, illetve a nagyközönség megtekintheti a vasi gyűjteményekben őrzött muzeális Herendi darabokat is.

Parádsasvár, Kastélyhotel Sasvár*****

A Parádsasvári Kastélyhotel Sasvár*****-ban (Károlyi-kastélyban) 2009. november 7. és 2009. december 9. között tekinthető meg a kiállítás

A Kastélyhotel Sasvár (Károlyi-kastély) ötcsillagos kastélyszállodaként működik. A szálloda menedzsmentje fontosnak érzi, hogy a kulturális értékek, épített kincseink mindenki számára elérhetőek és megismerhetőek legyenek, ezért természetesen fogadja az érdeklődőket. A pihenő szállóvendégek érdekében azonban arra kérik az érdeklődőket, hogy lehetőség szerint az alábbi elérhetőségek egyikén egyeztessenek a recepcióval érkezési szándékról.

Elérhetőségek:
Telefon: +36 (36) 444-444
E-mail: info@khs.hu

Hédervár, Hédervár Kastélyszálloda****

Héderváron, a reneszánsz várkastélyban 2009. december 11. és 2010. január 27. között tekinthető meg a kiállítás.

Mivel a várkastély az előző, parádsasvári Kastélyhotelhez hasonlóan szállodaként működik, az érdeklődőket szintén arra kérik, hogy látogatási szándékukat előre jelezzék az alábbi elérhetőségek egyikén.

Elérhetőségek:
Telefon: 96/213-576
E-mail: info@hedervar.hu2010-ben még további három kastély szolgál majd méltó háttérként a gyönyörű porcelánoknak. A hédárvári kiállítás után Hőgyészre, a négycsillagos Gróf Apponyi Kastélyszállóba költözik majd a tárlat, ahonnan Budapestet érintve érkezik meg utolsó állomására, a fertődi Eszterházy-kastélyba.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei