2009. november 26.Kőnig Mariann
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Francesco Rosa, Rippl-Rónai és Zichy Mihály kalapács alá kerülnek

Közeledik a december, ami azt jelenti, hogy elérkezett a nagy múltra visszatekintő Polgár Galéria év végi árverése. A december 1-2-3-4-én megrendezésre kerülő közel 800 tételes, összesen több mint negyedmilliárd forint össz-kikiáltási árú aukción olyan alkotók művei tűnnek fel, mint Francesco Rosa, Rippl-Rónai József és Zichy Mihály.

2009. december 1., 2., 3., 4. - jelentős napok lesznek a Polgár Galéria, egyes műkereskedők és műkedvelők életében. A négy napig tartó árverésen a szokásos gazdag műtárgyválasztékban a Zsolnay tárgyak, millenniumra készült darabok és ezüst tárgyak mellett három nagy múltú és hírű festmény is kalapács alá kerül.

Francesco Rosa: Agrippina partraszállása Brindisinél, Germanicus hamvaival (1670 körül)
1999-ben a képet még ismeretlen XVII. századi festő műveként tartották számon. Hosszas szakmai munka után derült ki, hogy az Agrippina partraszállása Brindisinél, Germanicus hamvaival a római Francesco Rosa egyik főműve. Az évszázadokon át eltűntként kezelt alkotás a Polgár Galériában kerül árverésre. A szakértők szerint a festmény a kulturális örökség pótolhatatlan, kiemelkedő jelentőségű darabja. Értékét növeli az is, hogy a korában nagy népszerűségnek örvendő művésznek összesen 14 műve maradt fent.


Rippl-Rónai József: Párizsi nő (1891)
A Kalitkás nő után újabb meglepetés a Rippl-Rónai József művészete iránt érdeklődőknek: árverésre kerül egy szintén eltűntnek hitt főmű, a Párizsi nő. Szomory Dezső író szavaival élve a Párizsi nő a "szomorú asszonyok világát" jeleníti meg. A kép eredeti keretében, restaurálatlanul és kifogástalan minőségben maradt fenn, ami a születésétől eltelt több mint száz év távlatában figyelemreméltó ritkaságnak számít. Nagy bátorságra vall, hogy a Polgár Galéria a több tíz milliót érő képet 4.000.000 Ft-ról indítja.


Zichy Mihály: Harcdöntő párbaj (1886)
Az orosz cár egykori, egyik legkedveltebb festője szentpétervári műtermében festette a Harcdöntő párbaj című alkotását. A XIX. század végén az "Osztrák-Magyar Monarchia írásban- és képekben" című díszmű-sorozat illusztrálására kérték fel Zichy Mihályt, aki Jókai Mór művéhez 10 önálló képet és egy címlapot is készített.

Az aukción a fent említett alkotók művei mellett Vaszary János, Iványi-Grünwald Béla, Szinyei Merse Pál, Szőnyi Isrván, Lotz Károly és Kádár Béla egyes munkáit is elárverezik. Két Salvador Dali kép is kalapács alá kerül.
2009. november 18. és 30. között az aukciót kiállítás előzi meg.

***


Polgár Galéria aukciós kiállítása és árverés
Helyszín: Polgár Galéria
(Budapest, Váci utca 11/b félemelet)
Aukciós kiállítás: 2009. november 18-30.
Árverés: 2009. december 1-4.
Bővebb információ: polgar-galeria.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei