2010. február 7.Komor Zoltán
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Teljes absztrakció - Bánki Ákos festőművész kiállítása

Bánki Ákos festőművész neve ismerősen csenghet mindenki számára, aki egy kicsit is jártas a kortárs magyar művészet világában. Nagysikerű 2008-as "Abstraktció" kiállítása után most Abstraktció 2.0 címmel nyílik önálló tárlata a B55 Kortárs Galériában.

Bánki a posztmodern festészet elemeit felhasználva alkot - képei témájukat tekintve az ún. "Pszichikai tér" eldugott zugait járják be, azaz nagy hangsúlyt kapnak az emberben munkálkodó belső erők, a modernista festészet elméleti és filozófiai referencia rendszere, valamint fontos szerephez jut a véletlen, pontosabban a művész által tudatosan uralt véletlen.

"Látszólag nagyon egyszerű teljesen absztrakt képet készíteni. Pedig nem, hiszen, mint láttuk, a néző mindig, ösztönösen igyekszik belelátni valamit, keresi a kapaszkodókat. Ezt tudatosan kell leállítani, hiszen a »jé, ez valójában egy macska, ez meg mintha egy sajtreszelő lenne« típusú kijelentések nem tesznek jót - nem a képnek, hiszen az megmarad a maga igazában, hanem természetesen magának a nézőnek. Ebben az esetben a festőnek - aki persze egyben mindig néző is, saját munkájának szemlélője szintén komoly feladata van; a mű létrehozásakor eleve a totális absztrakciót kell céloznia, nem hagyva lehetőséget a félreérthető kettősségeknek." (Somhegyi Zoltán művészettörténész)

***


Abstraktció 2.0 - Bánki Ákos festőművész kiállítása
Helyszín: B55 Kortárs Galéria, 1055 Budapest, V. kerület, Balassi Bálint utca 25., Bejárat a Balaton utca felől.
Időpont: 2010. február 11. (csütörtök) - 27. (szombat)
Web: www.b55galeria.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei